Krátenie dovolenky

Ako umožňuje Zákonník práce krátiť našu dovolenku zamestnávateľom?

(1) Ak nepracoval zamestnanec, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, z dôvodu výkonu mimoriadnej služby v období krízovej situácie alebo alternatívnej služby v čase vojny a vojnového stavu, z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky (§ 166 ods. 2) a pre dôležité osobné prekážky v práci, ktoré sa neuvádzajú v § 141 ods. 2, kráti sa mu dovolenka za prvých 100 takto zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 dní rovnako o jednu dvanástinu. Dovolenka sa zamestnancovi nekráti za obdobie pracovnej neschopnosti vzniknutej v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, za ktoré zamestnávateľ zodpovedá.

(2) Za každú neospravedlnene zameškanú zmenu (pracovný deň) môže zamestnávateľ krátiť zamestnancovi dovolenku o jeden až dva dni. Neospravedlnené zameškania kratších častí jednotlivých zmien sa sčítajú.

(3) Pri krátení dovolenky podľa odseku 1 sa musí zamestnancovi, ktorého pracovný pomer u toho istého zamestnávateľa trval počas celého kalendárneho roka, poskytnúť dovolenka aspoň v dĺžke jedného týždňa, mladistvému zamestnancovi v dĺžke dvoch týždňov.

(4) Zamestnancovi, ktorý nepracoval pre výkon trestu odňatia slobody, sa za každých 21 takto zameškaných pracovných dní kráti dovolenka za kalendárny rok o jednu dvanástinu. Rovnako sa kráti dovolenka za výkon väzby, ak bol zamestnanec právoplatne odsúdený alebo ak bol zamestnanec spod obžaloby oslobodený, prípadne ak bolo proti nemu trestné stíhanie zastavené len preto, že nie je za spáchaný trestný čin trestne zodpovedný alebo že mu bola udelená milosť, alebo že trestný čin bol amnestovaný.

(5) Dovolenku za odpracované dni a dodatkovú dovolenku možno krátiť iba z dôvodov ustanovených v odseku 2.

(6) Dovolenka, na ktorú vznikol nárok v príslušnom kalendárnom roku, sa kráti len z dôvodov, ktoré vznikli v tom roku.

Vysvetlivky

Krátenie dovolenky znamená, že napriek tomu, že ste splnili podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku u jedného zamestnávateľa a teda máte nárok na dovolenku za kalendárny rok alebo na jeho pomernú časť, v dôsledku dôvodov, ktoré sa uvádzajú v § 109 ZP, sa Vám bude dovolenka krátiť.

Ku kráteniu dovolenky za kalendárny rok môže dôjsť z nasledovných dôvodov:
• Pre dôležité osobné prekážky v práci, ktoré nie sú zahrnuté v § 141 ods.2 ZP
• Z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky
• Z dôvodu výkonu mimoriadnej služby v období krízovej situácie alebo v čase vojny

V prípade krátenia dovolenky sa Vám za prvých 100 dní kráti dovolenka o 1/12 dovolenky a za každých ďalších 21 dní o 1/12 dovolenky. Pozor, pri krátení dovolenky z horeuvedených dôvodov Vám musí zamestnávateľ, ak máte pracovný pomer počas celého kalendárneho roka, priznať aspoň jeden týždeň dovolenky, pri mladistvom zamestnancovi dva týždne dovolenky. Ak ste mali úraz, za ktorý zodpovedá zamestnávateľ, prípadne PN kvôli chorobe z povolania, za toto obdobie sa Vám dovolenka nekráti.

Iné je, ak ste do práce neprišli bez ospravedlnenia. V tomto prípade Vám môže zamestnávateľ skrátiť dovolenku o jeden až dva dni za každú neospravedlnenú absenciu.

Krátenie dovolenky za odpracované dni prípadne dodatkovej dovolenky môže zamestnávateľ len v prípade neospravedlnenej absencie, inak sa nekráti.


Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007

Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy