Starostlivo si naplánujte dovolenku...

navodynavody

Stalo sa vám niekedy , že ste sa vrátili z dovolenky domov a namiesto toho, aby ste nabrali nové sily ste mali pocit, že ste si vôbec neoddýchli, ale práve naopak?

Často sa stáva, že dovolenka, ktorá má byť časom odpočinku sa stáva zdrojom stresu. Príčin môže byť hneď niekoľko. Medzi najčastejšie patrí napr. zabezpečenie zástupcu v práci, samotné balenie a nakupovanie vecí potrebných na dovolenku, zabezpečiť niekoho kto vám počas dovolenky poleje kvety...Takisto aj po príchode z dovolenky zasa nejaký čas trvá zvyknúť si na dennú realitu.

Pri plánovaní dovolenky pamätajte na niekoľko základných pravidiel, aby sa vaša dovolenka s rodinou nezmenila na nočnú moru plnú napätia a rôznych nedorozumení :

• Na cestu sa pripravujte s časovým predstihom a nie na poslednú chvíľu. Vyhnete sa tak obavám a nervozite z toho, či ste všetko zbalili. Po návrate z dovolenky zistite, ktoré veci vám boli zbytočné, aby ste sa na budúci rok vyhli podobnej chybe.
• Zabezpečte si zastupovanie na pracovisku. Pred odchodom na dovolenku si urobte poznámky o úlohách, ktorými budú podriadení behom vašej neprítomnosti poverení. Tieto poznámky vám uľahčia návrat do práce, kým sa zorientujete čo je nové a na podriadených potom budete pôsobiť ako zodpovedný vedúci, ktorý si všetko dobre pamätá.
• Oddychujte na dovolenke. Vezmite si knihu, na čítanie ktorej ste nemali po celý rok čas, venujte sa rodine, športujte... V žiadnom prípade nechoďte na dovolenku s diárom, v ktorom máte zaznačené presne čo kedy budete robiť, kedy navštívite aké pamiatky a podobne. Môže sa stať, že dážď, alebo iné okolnosti prekazia vaše plány a vytvoríte tak nepríjemnú atmosféru.

Ak sa Vám podarí dodržať vyššie spomenuté pravidlá s veľkou pravdepodobnosťou vás čaká šetrný prechod do práce. Budete sa cítiť oddýchnutý a plný síl. Psychológovia odporúčajú priniesť si z dovolenky nejaký suvenír, ktorý pripomína príjemne prežité okamihy. Napríklad pohľad na mušľu na pracovnom stole vášho pracoviska, ktorú ste našli na morskom pobreží, evokuje príjemné pocity a pomáha udržiavať dobrú náladu. pobytu Práve tieto zdanlivé maličkosti sú však pre pocit uvoľnenia, odpočinku a pre dobrú náladu veľmi dôležité, upozorňujú psychológovia.
Rovnako tak odporúčajú, sa po návrate nevrhať okamžite do práce. Malo by nasledovať pár dní strávených napríklad na chalupe a nechať dovolenku ešte chvíľu "doznievať". Organizmus sa tak lepšie pripraví na tempo bežného dňa a pripravíte si tak hladký návrat do práce.

Viac o téme: Navody
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy