Utrpeli ste pracovný úraz? Ak nechcete prísť o peniaze, na nič nečakajte

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Sociálna poisťovňa zaevidovala prípady, kedy zamestnanci, ktorí utrpeli pracovný úraz, si nárok na úrazové dávky, a to náhradu za bolesť aj náhradu za sťaženie spoločenského uplatnenia (SSU), uplatnili až s odstupom niekoľkých rokov po vzniku nároku na tieto dávky. V dôsledku toho došlo k premlčaniu nároku.

Zamestnanec, ktorému ošetrujúci lekár vystavil lekársky posudok o bolestnom alebo o SSU, by si mal nárok na náhradu uplatniť čo najskôr, pretože okamihom vystavenia lekárskeho posudku dochádza nielen k vzniku nároku na uvedené úrazové dávky, ale aj k začatiu plynutia trojročnej premlčacej lehoty. 

Len riadnym a včasným podaním žiadosti o uvedené úrazové dávky a predložením lekárskeho posudku o bolestnom a SSU je možné plynutie premlčacej lehoty zastaviť. 

Poškodenému zamestnancovi, ktorý utrpel pracovný úraz, vystaví ošetrujúci lekár po ukončení liečenia lekársky posudok, ktorým hodnotí bolesť a v prípade trvalých následkov aj lekársky posudok, ktorým hodnotí SSU. Ošetrujúci lekár hodnotí SSU spravidla po uplynutí jedného roka od vzniku pracovného úrazu. Vystavenie lekárskeho posudku je okamihom rozhodujúcim pre riadne uplatnenie nároku na náhradu za bolesť a náhradu za SSU v Sociálnej poisťovni. Nárok na náhradu za bolesť a za SSU si zamestnanec uplatní podaním žiadosti, ktorej neoddeliteľnou súčasťou je práve lekársky posudok o bolestnom a SSU.

Viac o téme: Nehoda Práca Úraz Dávky Náhrada Uplatnenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR ; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy