S prácou to nepreháňajte: Na Slovensku pribúda chorôb z povolania

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Kým po minulé roky chorôb z povolania postupne ubúdalo, vlani sa tento trend otočil a počet takýchto ochorení narástol, medziročne o 23,9 percenta. Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI) bolo v roku 2014 nahlásených celkovo 373 prípadov chorôb z povolania a profesionálnych otráv, čiže o 72 viac ako v predchádzajúcom roku. Na každých stotisíc pracujúcich osôb tak pripadlo takmer 16 ľudí, ktorým sa nevyhla choroba z povolania.

Postihnutí boli prevažne muži, tvorili až 65 percent zo všetkých prípadov. Z hľadiska veku sa choroby najčastejšie vyskytli u pracujúcich ľudí vo veku od 50 do 59 rokov, táto skupina sa objavila v 49,1 % hlásení.

Najčastejšie hlásenou bola choroba kostí, kĺbov, šliach a nervov končatín, a to z dlhodobého, nadmerného, jednostranného zaťaženia horných končatín. Celkovo tieto choroby tvorili takmer polovicu, konkrétne sa týkali až 180 pracovníkov. Za nimi nasledovalo ochorenie kostí, kĺbov, svalov, ciev a nervov končatín spôsobené pri práci s vibrujúcimi nástrojmi. Hlásených bolo 56 takýchto prípadov. Treťou najviac sa vyskytujúcou chorobou bola porucha sluchu a hluku, ktorá postihla 40 pracovníkov. 

Ako ďalej vyplýva z údajov NCZI, chorobami z povolania trpeli najčastejšie ľudia pracujúci v priemyselnej výrobe, kde sa objavilo 201 prípadov, v ťažbe a dobývaní to bolo 68 prípadov, v poľnohospodárstve, lesníctve a rybolove 36 prípadov. V štatistikách sa objavilo aj zdravotníctvo, kde evidujú 23 prípadov chorôb z povolania a stavebníctvo, kde ich bolo 20. 

"Podľa sídla firiem, kde choroba z povolania vznikla, „vedú“ firmy z Banskobystrického kraja s počtom hlásení 123. Nasleduje Košický kraj s 81 hláseniami a Žilinský kraj s 50 hláseniami. Najmenej novopriznaných chorôb z povolania bolo z firiem sídliacich v Nitrianskom kraji, 10 prípadov," uviedlo NCZI. 

Počtom prípadov sa tak dostali štatistiky na úroveň roku 2011, kedy národné centrum evidovalo rovnaký počet chorôb z povolania ako v minulom roku.

Viac o téme: Práca Choroba Zamestnanie Ochorenie Povolanie Choroba z povolania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy