Darujte dovolenku kolegovi. Vo Francúzsku tento návrh prešiel

Vo Francúzsku už funguje možnosť darovať dovolenku svojmu kolegovi v práci.Vo Francúzsku už funguje možnosť darovať dovolenku svojmu kolegovi v práci. Zdroj: thinkstock.com

Dovolenku potrebuje každý ako soľ. Predstavte si však, že by ste ju mohli darovať kolegovi, ktorý ju potrebuje viac ako vy. Vo Francúzsku sa tento návrh stretol s veľkou podporou a z darovanej dovolenky sa teší aj jeden Francúz, ktorý sa tak môže počas 170 dní dovolenky navyše starať o svojho chorého syna.

Mali ste niekedy pocit, že si vašu dovolenku zaslúži viac kolega, ktorý sa musí starať o chorého člena domácnosti a svoju zákonom danú dovolenku, ako aj dni na ošetrenie člena rodiny si už vyčerpal? Práce sa vzdať nemôže, pretože potrebuje zarobiť na náklady spojené s liečbou, a tak mu neostáva nič iné, ako si nájsť opatrovateľku, ktorá sa v čase jeho neprítomnosti o chorého pacienta postará. Takýto človek by si určite zaslúžil, keby mal o niekoľko dní dovolenky navyše. Ako by ich mohol získať? Napríklad tak, že mu dovolenku jeho vlastní kolegovia darujú.

Takáto je realita vo Francúzsku. Pred časom krajina prijala zákon o možnosti darovania dovolenky rodičom, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii. Ide o prípady vážnych chorôb, invalidity či tragických nehôd týkajúcich sa dieťaťa mladšieho ako 20 rokov. Vo Francúzsku existuje takýchto prípadov viacero. Jeden z nich hovorí o vodičovi autobusu z Nice, ktorému 1200 zamestnancov francúzskeho dopravného podniku darovalo 262 dní dovolenky. Počas týchto dní sa Karim Zaouaia bude môcť starať o svoju rodinu, osemročnú dcéru a vážne chorú manželku. Druhý príbeh sa týka otca, ktorého syn bojoval s rakovinou. Jeho kolegovia mu dokopy venovali 170 dní dovolenky.

Zákon inšpirovaný životom

Darovanie dovolenky kolegovi je anonymné a môže sa poskytnúť na konkrétny kalendárny rok. Cieľom je darovať voľno potrebné na starostlivosť o choré dieťa, pričom nejde o bežné choroby, akými sú chrípka alebo prechladnutie, ale napríklad nutný chirurgický zákrok, náročná liečba alebo ťažká choroba malého pacienta. Tento zákon bol vo Francúzsku inšpirovaný príbehom rozvážača vody, ktorého syn zomrel na rakovinu v roku 2011.

Inštitút darovania dovolenky by pravdepodobne nefungoval v malých spoločnostiach, ale v spoločnostiach s väčším počtom zamestnancov. Nie všade je povolené prenášať dovolenku do ďalšieho roka, a tak sa stáva, že niektorým zamestnancom dovolenka prepadne. Keby existovalo keramické prasiatko nielen na mince, ale aj na dovolenky, určite by sa celkový počet ušetrených dovoleniek znásobil. Bolo by pekné, keby si ho potom mohol vybrať zamestnanec, ktorý dovolenku potrebuje najviac. 

Výhodou darovanej dovolenky je to, že zamestnanec má počas nej nárok na mzdu. Napríklad v Kanade majú rodičia starajúci sa o vážne choré dieťa možnosť vziať si 37 týždňov dovolenky počas jedného roka. Zamestnávateľ im však nie je povinný dovolenku preplatiť.

Inštitút darovania dovolenky na Slovensku

Inštitút darovania dovolenky navrhol tento týždeň zaviesť do Zákonníka práce poslanec Jozef Mihál. Zatiaľ však ide iba o návrh, ktorý sa musí stretnúť s pochopením viacerých predstaviteľov. Výkonný riaditeľ Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) Branislav Masár si myslí, že nastavenie čerpania dovolenky je citlivou témou, ktorá ovplyvňuje organizáciu práce vo firmách, výkonnosť firiem, produktivitu práce, mzdové náklady a v neposlednom rade aj oblasť medziľudských vzťahov. Zdieľanie dovolenky, resp. jej presúvanie medzi zamestnancami, by podľa AZZZ mohlo negovať základné poslanie inštitútu dovolenky, a tým je zotavenie zamestnanca.

"Dovolenka slúži na oddych a zabezpečenie starostlivosti o obnovu fyzických a duševných síl," doplnil Branislav Masár, výkonný riaditeľ AZZZ.

Či bude na aj Slovensku Inštitút darovania dovolenky existovať, ukáže čas.

Viac o téme: Dovolenka Slovensko Francúzsko Inštitút darovania dovolenky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Telegraph.co.uk; TASR Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy