Z detí s touto schopnosťou sa stanú vodcovia: Máte doma budúceho generálneho riaditeľa?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Myšlienka, že by ste sa mohli rozprávať so skupinou hravých desaťročných detí a boli by ste schopní určiť, ktoré z nich sa raz stane výkonným riaditeľom a vplyvným lídrom, sa môže zdať smiešna. Nová štúdia výskumníkov Stirling University vo Veľkej Británii and University College v Dubline však naznačuje, že značné kognitívne schopností u detí predpovedajú vodcovský potenciál v dospelosti.

Vedci študovali dve sady dát zhromaždené zo vzorky takmer sedemnásťtisíc ľudí v priebehu niekoľkých desiatok rokov. Vo veku desať až jedenásť rokov účastníci podstúpili kognitívne testy, ktoré zmerali ich verbálne zručnosti, argumentačné i všeobecne kognitívne schopnosti. V priebehu tridsiatky až štyridsiatky potom odpovedali na otázky týkajúce sa skúseností s vedením a riadením v práci ako napríklad či dohliadali na nejakých zamestnancov a ak áno, na koľkých.


Prečítajte si tiež: Rodičia, pozor na prehnanú starostlivosť: Vášmu dieťaťu môžete zničiť kariéru​


Výsledky prvej sady dát ukázali, že štyria z desiatich ľudí, ktorí získali dobré hodnotenie z kognitívnych testov, sa stali v práci vodcami. Podobne závery z druhej sady naznačili, že jedinci, ktorí preukázali značné kognitívne schopnosti ako deti sa na vedúcich pozíciách vyskytovali dvakrát častejšie ako tí, ktorí ich nepreukázali.

Výskumníci tvrdia, že deti, ktoré vykazujú značné kognitívne schopnosti sú pravdepodobne zruční v dvoch kľúčových oblastiach: argumentácií a riešení problémov. Práve tieto schopnosti sú dôležité pre dohľad a riadenie ľudí.


Prečítajte si tiež: Jedináčik, prvorodený či najmladší: Poradie v akom ste sa narodili, predurčí vašu kariéru​


Jedným zo spôsobov ako vysvetliť súvislosť medzi kognitívnymi schopnosťami a vedením je, že ľudia s vysokými skóre na testoch, pravdepodobne získavajú vyššie tituly, ktoré im pomáhajú dostať vedúce pozície ako i povýšenia. Napriek tomu súvislosť s dosiahnutým stupňom vzdelania nie je úplným vysvetlením vzťahu medzi kognitívnymi schopnosťami a vodcovským potenciálom.

Výsledky výskumu by nemali odradiť rodičov a učiteľov od práce na vodcovských schopnostiach detí, ktoré nedosiahnu vysoké hodnotenie na kognitívnych testoch. Vedci totiž taktiež hovoria, že kognitívne schopnosti sa dajú rozvíjať neustálym posúvaním vlastnej latky a kreatívnym myslením.

Viac o téme: Dieťa Vodca Riaditeľ Schopnosti Vedúci Kognitívne
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy