14 činností, pri ktorých si v práci ničíte zdravie

V Amerike má sedavé zamestnanie až 86 percent pracovníkov.V Amerike má sedavé zamestnanie až 86 percent pracovníkov. Zdroj: thinkstock.com

Na prvý pohľad môže byť klasické kancelárske prostredie omnoho bezpečnejšie ako práca vo výrobnej sfére. Ukazuje sa však, že dlhé hodiny sedenia na jednom mieste a stres v práci zdraviu človeka neprospievajú. Narúšajú duševnú pohodu a prispievajú k znižovaniu fyzických síl.

 

Prinášame vám zoznam činností, ktoré ohrozujú vaše zdravie počas práce:

  1. Celodenné sedenie vedie k ochoreniam
    Výskum ukázal, že zamestnanci, ktorí sedia v práci osem a viac hodín, sú vystavení vyššiemu riziku svalových porúch, obezite, cukrovke, rakovine, srdcovým ochoreniam, ako aj ochoreniam obličiek.
  2. Nadmerné sedenie kráti život
    Nielen nadmerné fajčenie vás oberá o niekoľko rokov života, aj sedavý spôsob práce vám môže spôsobiť predčasnú smrť. Aby srdce správne pumpovalo krv, potrebuje k svojej činnosti aktivitu. Pri sedavom zamestnaní ju však nemá. V takomto prípade by napríklad pomohlo vymeniť sedenie za prácu v stoji.
  3. Hrbenie sa vedie k chronickým ochoreniam
    Človek je neposedný tvor, čo sa prejavuje aj pri jeho práci. Určite sa aj vy snažíte nájsť si pri sedení vhodnú polohu, aby vám „ prúdila krv“ rovnomerne do všetkých častí tela. Vaša stolička by mala mať preto anatomický tvar. Ak ho nemá, hrozia vám chronické ochorenia vrátane artrídy a burzitídy.
  4. Pri vynechaní raňajok sa vystavujete stresu
    Ak svojmu telu nedoprajete najdôležitejší pokrm dňa – raňajky, vystavujete ho stresu a narúšate jeho metabolizmus. Ľudia, ktorí neraňajkujú, sú vystavení väčšiemu riziku vzniku vysokého krvného tlaku, nadváhy a srdcových chorôb. Raňajky sa odporúčajú do dvoch hodín po prebudení.
  5. Syndróm chorých budov ohrozujúcich zdravie
    Niektorí zamestnanci sú v práci v nepohode alebo pociťujú rôzne zdravotné problémy z nevysvetliteľných príčin. Môže za to syndróm SBS (Sick Building Syndrome), syndróm chorých budov, nazývaný aj chronický únavový stres. Ide o súbor príznakov a problémov z nezdravých interiérov. Na ľudí negatívne pôsobia napríklad fyzikálne faktory, ako je hluk, nepríjemná teplota, nízka relatívna vlhkosť alebo nedostatočné osvetlenie. Ďalej to môžu byť látky kolujúce v nečistenej klimatizácii, toxické častice alebo nebezpečné baktérie a plesne v budove.
  6. Sedenie pri kopírke je nebezpečné
    Nadmerné ožarovanie z kopírovacieho stroja môže viesť k ochoreniu pľúc. Kopírky sú zdrojom potenciálneho smrtiaceho ozónu a pokiaľ nie je filter pravidelne menený, môže aj malé množstvo spôsobovať bolesti v hrudníku a podráždenie. Zdravotné problémy  spôsobujú najmä laserové tlačiarne.
  7. Horúce zariadenie na kolenách zamedzuje tvorbu spermií
    Kladenie horúceho notebooku na kolená môže viesť k vzniku kožných chorôb. Ohrozenou skupinou sú hlavne muži. Vedci z Newyorskej univerzity zistili, že notebooky môžu zvýšiť teplotu mieška, čo má za následok zníženie počtu spermií.

    Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com


     
  8. Práca nadčas vedie k riziku srdcových ochorení
    Európski vedci zistili, že ľudia, ktorí pracujú viac ako 10 hodín denne, majú až o 60 percent vyššie riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, infarktu a angíny pectoris.
  9. Práca v noci zvyšuje stresový hormón
    Zamestnanci, ktorí pracujú vo večerných hodinách, sú náchylnejší na vznik cukrovky 2. stupňa, rakoviny a srdcových ochorení. Pri neskorom rannom prebudení klesá hladina leptínu, hormónu zodpovedného za obmedzenie chute do jedla, a zvyšuje sa hladina hormónu kortizolu, ktorý telo produkuje pri stresových situáciách.
  10. Extrémna nuda zvyšuje pravdepodobnosť mŕtvice
    Nuda podľa odborníkov skracuje život. Štúdia z University College v Londýne ukázala, že ľudia, ktorí sa sťažujú na nudu, majú väčšiu pravdepodobnosť, že zomrú mladší, budú ich trápiť srdcové ochorenia alebo dostanú mŕtvicu.
  11. Špinavá klávesnica je rovnako nebezpečná ako E. coli
    Pokiaľ nie je klávesnica počítača udržiavaná v čistote, je živnou pôdou baktérií. Mikrobiológovia zistili, že na klávesnici sa nachádza až päťkrát viac baktérií ako v kúpeľni. Medzi nimi môžu byť nebezpečné baktérie, ako E.coli alebo koliformné baktérie spôsobujúce celý rad infekcií.
  12. Baktérie sú všade v kancelárii
    Klávesnica nie je v kancelárii jedinou vecou, ktorá je posiata baktériami. Baktérie sa nachádzajú na dverách, vo výťahu, na tlačidlách mikrovlnnej rúry, na tlačiarni. Mikróby sú všade, dokonca sa vymieňajú podávaním rúk. Pri správnej hygiene a upratovaní je ich možné znížiť na minimum.
  13. Písanie na klávesnici vedie k syndrómu karpálneho tunela
    Príliš dlhé písanie na klávesnici môže viesť k vzniku syndrómu karpálneho tunela. Je sprevádzaný bolesťou zápästia, ktorá môže prechádzať až k ramenu. Syndróm býva často podmienený opakovaným preťažovaním ruky a určitými stereotypnými činnosťami (napr. prácou s klávesnicou a myšou) a môže viesť až k trvalému poškodeniu nervov a svalovej slabosti. Toto ochorenie najčastejšie postihuje ženy.
  14. Šibeničné termíny pracovných úloh môžu ovplyvňovať učenie a pamäť
    Stres je potrebné ventilovať, inak môže negatívne ovplyvňovať schopnosť učenia sa a pamätania si. 
Viac o téme: Baktérie Počítač Klávesnica Zdravie Práca Sedenie Administratívna práca Syndróm chorých budov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy