Prieskum, ktorý vás dostane: Sedavé zamestnanie vás môže zabiť!

Sedavé zamestnanie vás môže zabiť!Sedavé zamestnanie vás môže zabiť! Zdroj: thinkstock.com

Pozor na prácu pri stole, na priberanie, choroby a dokonca aj smrť, ktoré vám môže privodiť sedavý spôsob zamestnania. Situácia sa z roka na rok zhoršuje, čo dokazujú aj štatistiky.

Viac ako 80 % Američanov pracuje v zamestnaniach, ktoré si vyžadujú minimum fyzickej aktivity. Väčšinou ide o sedavé zamestnania, v ktorých je trendom, že ľudia začínajú priberať, zažívajú čím ďalej tým viac stresových situácii a je u nich vyššie riziko vzniku srdcových ochorení a preto sa natíska otázka: Zabíja nás práca?

Prieskumy ukazujú, že osemhodinové denné sedenie v práci môže mať dramatický vplyv na zdravie. Kým v roku 1960 si takmer polovica pracovných pozícii vyžadovala fyzickú aktivitu, dnes je týchto zamestnaní iba dvadsať percent. Za dvadsať rokov sa dokonca zvýšil počet hodín, ktorý ľudia strávia sedením v zamestnaní o 8 percent viac, pričom sa obezita ľudí zdvojnásobila. Vplyv na priberanie majú samozrejme aj potraviny a životný štýl. Zaujímavé výsledky priniesla štatistika z americkej OnlineUniversity.net.

Niektorí experti sa dokonca zhodujú na tom, že byť bezdomovcom nie je oveľa horšie pre vaše zdravie, ako mať kancelársku prácu. Nemusíte okamžite dávať výpoveď, ale mali by ste sa zamyslieť nad svojimi pracovnými návykmi. Koľko hodín v práci sedíte? Chodíte na menšie prestávky alebo na obed mimo kanceláriu?

Najzaujímavejšie fakty z prieskumu:

  1. 292 345 090 Američanov necvičí alebo nepraktizuje žiaden šport.
  2. Američania spália o 140 menej kalórii za deň, ako pred päťdesiatimi rokmi.
  3. V roku 1960 sa vykonávala v 50-tich percentách rôznych povolaniach fyzická aktivita. V roku 2012 je fyzická aktivita potrebná iba v necelých 20 % povolaniach.
  4. Až jeden z troch Američanov je obézny.
  5. Obézni ľudia sedia dokonca o 2,5 hodiny viac počas dňa ako ostatní.
  6. Od roku 1980 do roku 2000 strávia ľudia sedením o 8 % viac.
  7. Práca spôsobuje rôzne choroby. Štatistiky hovoria, že dve tretiny pracujúcich Američanov využívajú počítač k práci a až 75 % z týchto zamestnancov má očné problémy.
  8. Ľudia so sedavým zamestnaním májú tendenciu trpieť na srdcové problémy dvakrát viac, ako ľudia, ktorí majú aktívne zamestnania.
  9. Ako sa správa vaše tela počas sedenia v práci? Kalórie sa spaľujú pomalšie, iba jedna kalória za minútu. Ľudia so sedavým zamestnaním sú náchylnejší na vznik kardiovaskulárnych chorôb dvojnásobne rýchlejšie, ako tí, ktorí striedajú sedenie s postojom v práci.
  10. V roku 2006 bolo v nemocniach zaznamenaných až 9279 návštev kvôli urgentným zraneniam, ktoré spôsobila výpočtová technika. Vaša klávesnica počítača dokonca ukrýva až päťnásobne väčší počet baktérii, než sa našli vo verejných toaletách.
  11. Stres iba prispieva k zhoršeniu zdravia. Traja zo štyroch Američanom tvrdia, že v práci zažívajú stres. Niektorí dokonca tvrdia, že práca je najstresujúcejšou vecou v ich živote. Zamestnávateľov stojí stres zamestnancov až 200 miliónov ročne. Sú to financie, ktoré musia vynakladať kvôli práceneschopnosti zamestnancov.
  12. Až 42 % pracovníkov tvrdí, že zvyšovanie hlasu kolegov na pracovisku je bežné.

Určite sa teraz pýtate, či je možné byť v práci zdravý a šťastný. Odpoveď znie určite áno. Avšak musíte sa o to pričiniť sám. Doprajte si trochu pohybu aj počas práce, choďte sa poprechádzať na 10 minút vo vašom okolí. Ak nebývate ďaleko do práce, za pekného počasia môžete prísť do práce na bicykli. Neprejedajte sa v práci. Doprajte si ľahko stráviteľné jedlá. Ak pracujete v práci s počítačom, pokiaľ je to možné, snažte sa nezapínať domáci počítač, pokiaľ nemusíte.
 

Viac o téme: Práca Zabiják Administratívna práca Sedenie v práci Sedavé zamestnanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: Mashable.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy