Slováci sú v práci viac vystresovaní ako Česi

Šesť z desiatich Slovákov trpí stresom v práci.Šesť z desiatich Slovákov trpí stresom v práci. Zdroj: photl.com

Väčšina ľudí pociťuje stres v práci niekoľkokrát týždenne. Jeho spúšťačom sú hlavne medziľudské vzťahy, dĺžka pracovnej doby a nedostatočné ohodnotenie práce. Stres hlavne pociťujú ženy ako muži.

Stresom v práci trpí šesť z desiatich Slovákov a pociťujú ho niekoľkokrát do týždňa. Medzi jeho najväčšie spúšťače patria medziľudské vzťahy na pracovisku, neprimerané pracovné zaťaženie a nedostatočné ohodnotenie práce. Zistenia vyplynuli z on-line prieskumu zameraného na stres na pracoviskách, ktorý v júni 2013 realizovala prieskumná agentúra GfK na vzorke 800 respondentov.

"Stresovými situáciami v práci trpia najmä ľudia vo veku 35 až 44 rokov," spresnila Eva Vlčková zo spoločnosti GfK. Dodala, že najčastejšie ide o ľudí s vysokoškolským vzdelaním a stredoškolským bez maturity, pričom neexistujú rozdiely medzi mužmi a ženami.

Pracovná doba je spúšťačom

Podľa výsledkov prieskumu približne 60 percent ľudí, ktorí priznávajú pocit stresu v práci, ho zažívajú niekoľkokrát týždenne. Raz za týždeň pociťuje stres v práci necelá pätina ľudí a ďalšia necelá pätina ho zažíva raz za dva týždne alebo ešte menej často.

Najčastejším spúšťačom stresu na pracovisku sú podľa respondentov medziľudské vzťahy, pričom tento zdroj stresu pociťujú skôr ženy ako muži.

"Vzťahy na pracovisku stresujú najmä ľudí s nižším vzdelaním," spresnila Vlčková.

Slovákov ďalej stresuje neprimerané pracovné zaťaženie a s tým súvisiaca dĺžka pracovnej doby a nedostatočné ohodnotenie práce.

Pozitívne myslenie na prvom mieste

Slováci sa snažia zmierniť pracovný stres najmä pomocou pozitívneho myslenia.

"Tento recept na stres uviedla takmer polovica respondentov," informovala Vlčková.

Tretine respondentov zmierňuje stres rozhovor s kolegami. Fyzický pohyb vo forme prechádzky, strečingu alebo krátkeho cvičenia pomáha štvrtine ľudí.

Ako uviedla Vlčková, sedem z desiatich Slovákov potvrdilo, že v súčasnosti pociťujú viac stresu v práci ako v minulosti.

"Opačný názor zastáva len jedna desatina ľudí," skonštatovala.

Zaujímavosťou je, že podľa zistení prieskumu Slováci trpia stresom v práci viac než Česi.

"Oproti 60 percentám Slovákov, ktorí pociťujú v práci stres, čelí pracovnému stresu iba 40 percent Čechov," poznamenala Vlčková.

 

Viac o téme: Prieskum Domáce V Stres Prostredie Pracovné Práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy