15 činností, pri ktorých vám kancelárska práca ničí zdravie

Sedenie za stolom bez pohnutia vám ničí zdravie.Sedenie za stolom bez pohnutia vám ničí zdravie. Zdroj: photl.com

Ak niekoľko hodín denne sedíte v práci kvôli vášmu sedavému zamestnaniu, bojujete nielen so stresom, ale aj s ďalšími zabijakmi. Pozor aj na syndróm chorých budov.

Menší alebo väčší stres zažíva v práci každý človek. Môže plynúť z príliš krátkych termínov dodania nejakého projektu, z čiastkovej denno-dennej práce, ktorú nerady vykonávate. Môže pochádzať aj od kolegov alebo nadriadeného, s ktorým sa vám nespolupracuje najlepšie. Stres však odložíme nabok a pozrieme sa, čo môže byť ďalším zabijakom v práci.

Nebezpečenstvá, ktoré vám hrozia pri kancelárskej práci môžu mať dopad na vaše duševné napätie a taktiež vám môžu priniesť dlhodobé následky na zdraví.

15 spôsobov, pri ktorých vám kancelárska práca ničí zdravie:

  1. Sedenie za stolom bez pohnutia
    Sedieť po celú dobu práce je zničujúce pre vaše telo. Bolesti sú tým najmenším problémom. Ľudia, ktorí majú sedavé zamestnanie, majú vyššie riziko vzniku svalových porúch, obezity, cukrovky, ochoreníh rakoviny, ochorení srdca, ako aj ďalších.

  2. Hrbenie za stolom je ešte horšie
    Ak si vaša práca vyžaduje sedieť za stolom väčšiu časť dňa, je dobré, ak sedíte na vhodnej stoličke, na ktorej si môžete oprieť chrbát po celej dĺžke. Týmto spôsobom si zabezpečíte, že budete mať správne držanie tela. Ak sa budete hrbiť, prispievate si tak k chronickej chorobe, vrátane artritídy a burzitíde (pozn. red.: zápal mieška).

  3. Motivačné stretnutia
    Veľa manažérov uskutočňuje stretnutia so svojimi zamestnancami, aby ich oboznámili so smerovaním spoločnosti a informovali ich o jej výsledkoch. Tieto stretnutia slúžia na utuženie tímu a majú pôsobiť motivačne. Odborníci však varujú pred takýmito stretnutiami, pri ktorých sa „tlačia“ do ľudí pozitívne hodnotenia, napriek tomu, že oni s nimi nesúhlasia. V nich to práve naopak môže vyvolať opačný effekt, upadnú do depresií.

  4. Zlý vzduch v budove pracoviska
    V moderných vystavaných budovách veľkých spoločností, v ktorých je zabudovaná klimatizácia a nie je možné v nich otvoriť okno, hrozí tzv. syndróm chorých budov. Vzduch, ktorý tu rotuje môže byť viac ako 100 krát špinavší, ako vzduch z vonka. V klimatizácii budov sa môžu nachádzať rôzne znečisťujúce látky, toxické častice, nebezpečné baktérie a plesne kolujúce všade v ovzduší.

  5. Nadmerná expozícia tlačiarní a kopíriek
    Kopírovacie stroje sú zdrojom úniku smrtiace ozónu a to v prípade, ak nie je ich filter pravidelne menený. Dokonca iba malé množstvo tohto ozónu môže spôsobiť nadmernú bolesť na hrudníku alebo podráždenie. Laserové tlačiarne spôsobujú to isté, spolu s časticami tonera sa vám môžu dostať až rovno do pľúc a krvného obehu, čo môže viesť až k ochoreniu pľúc a iných chorôb.

  6. Strávenie dlhého času pri horúcom notebooku
    U ľudí, ktorí používajú pri práci notebook sa môžu objaviť kožné problémy z tepla, ktoré vyžaruje toto zariadenie. Vedci dokonca upozorňujú mužov, že notebooky položené na kolenách môžu zvýšiť teplotu mieška, čo môže ovplyvniť počet mužských spermií.

  7. Práca na desať hodín denne
    Európski vedci zistili, že ľudia, ktorí pracujú desať hodín denne a viac, majú až o 60 percent väčší nábeh na vznik celého radu kardiovaskulárnych chorôb vrátane infarktu a angíny pectoris.

  8. Nekonečné pozeranie na obrazovku počítača
    Jednou z ochrany zdravia pri práci s počítačom patrí ochrana zraku. Obrazovky počítačov majú svoje vyžarovanie a pri neustálom pozeraní do monitora vám môžu poškodzovať zrak. Každú hodinu by si ľudia pracujúci pri počítači mali spraviť niekoľko sekundovú prestávku, pozrieť sa do diaľky kancelárie (na najvzdialenejší bod) a taktiež by mali používať zvlhčujúce očné kvapky, radia oční odborníci. Okrem očných problémov vás môžu postretnúť bolesti hlavy, ako aj migrény.

  9. Prílišné osvetlenie v kancelárií
    Umelé osvetlenie v kancelárií môže spôsobiť omnoho viac problémov ako len každodenné bolesti hlavy. Naše telo sa lieči cez pôsobenie svetla, ktoré je nastavené na naše vnútorné hodiny, t.j. od úplného svetla, až do úplnej tmy. Ak je telo dlho vystavené prílišnému umelému osvetleniu, človeku hrozí vysoký stupeň únavy, stresu, vysoký krvný tlak a zvýšené riziko vzniku niektorých nádorov.

  10. Nuda, nuda a nuda
    Podľa odborníkov môže nuda skrátiť váš život. Anglická štúdia ukázala, že tí ľudia, ktorí sa iba sťažujú na nudu, zomrú pravdepodobne oveľa mladší, ako tí, ktorí sa nudia. Títo ľudia sú viac ohrození srdcovými ochoreniami alebo mŕtvicou. Taktiež im hrozí zvýšené riziko pracovných úrazov.

  11. Znečistená klávesnica
    Klávesnica, ktorá nie je udržovaná v čistote, môže byť živnou pôdou pre baktérie. Mikrobiológovia zistili, že klávesnica môže mať dokonca päťkrát viac baktérií ako nájdete v kúpeľni a môže obsahovať nebezpečné baktérie ako e.Coli a koliformné baktérie – tieto baktérie sú úzko spojené s otravou jedla – spolu so stafylokokmi, čo spôsobuje rad infekcií.

    Živnou pôdou pre baktérie sú však aj ďalšie predmety a zariadenia, ktoré sa nachádzajú na pracovisku – dvere, kľučky, výťah, tlačiarenské gombíky a ďalšie. Mikróby sú všade a niektoré môžu dokonca zabíjať.

  12. Prílišné ťukanie do klávesnice
    Nadmerné množstvo písania na klávesnici počítača môže zapríčiniť syndróm karpálneho tunela, čo spôsobuje bolestivé napätie na zápästí, ktoré môže vyústiť až do bolesti smerom k ramenu. Tento syndróm môže trvale poškodiť nervy a oslabovanie svalov.

  13. Udržiavanie myši na rovnakom mieste
    Ak je vaša myš od počítača stále na tom istom mieste po celý deň, môžete byť náchylný k chorobe opakovaného preťaženia.

  14. Nadmerné používanie smartfónov
    Ľudia, ktorí nadmerne používajú svoje smartóny pri písaní emailov a vyhľadávajú cez ne informácie, sú náchylní k svalovej únave vzhľadom na nutnosť nazerania na displej z nesprávneho uhla, alebo kvôli sťaženému písaniu priamo na smartóne.

  15. Konzumácia jedla pri stole
    Vedci zistili, že jedna porcia z rýchleho občerstvenia obsahuje až dvojnásobne viac kalórií ako iné podobné potraviny. Jedlo z „fast foodu“ obsahuje veľké množstvo oxidového tuku, ktorý zvyšuje riziko srdcových ochorení.
Viac o téme: Osvetlenie Počítač Notebook Zdravie Vzduch Práca Sedenie Sedavá Kancelárska Hrbenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy