5 vlastností, ktoré odlišujú dobrého šéfa od zlého

Mať dobrého šéfa, ktorého si môžete vážiť a ktorý vás podrží, keď tečie do topánok, je výhra. Bohužiaľ to však nie je samozrejmosť. V dnešnom článku sa pozrieme na 5 dôležitých šéfovských vlastností a to, ako vyzerajú v poňatí dobrého a zlého manažéra. Možno vám tie situácie budú zo života povedomé. Napíšte nám do diskusie pod článkom, akého najlepšieho a najhoršieho šéfa ste doteraz mali.

  1. Má prirodzenú autoritu
    Táto vlastnosť výrazne ovplyvňuje, ako sa v prítomnosti manažéra cítite a či si ho ľudsky vážite. Horším variantom je, ak zo šéfa a jeho reakcií máte strach.

    Dobrý šéf: Na jednej strane je to dobrák od kosti, na druhej strane so sebou nenecháva orať. Má to jednoducho v zdravej rovnováhe. Je naň spoľahnutie a za všetkých okolností viete, čo od neho možno čakať. Čo povie, to platí, ale to isté vyžaduje aj od ostatných. Pokiaľ niekto urobí chybu, dokáže to ľudsky pochopiť. Flákačov však neznáša. K ľuďom sa chová vždy s rešpektom, a tí mu to potom radi vracajú.

    Zlý šéf: Myslí si, že čím razantnejší bude, tým väčší rešpekt si získa. Prirodzená autorita mu chýba, a tak sa to snaží urvať silou. Pokiaľ niekto urobí chybu, tento šéf zvyšuje hlas a užíva si, keď v tom dotyčného môže poriadne „vykúpať“.
  2. Dáva ľuďom priestor
    Je výhra, pokiaľ pracujete pod šéfom, ktorý ľuďom dáva priestor, aby mohli uplatniť vlastné nápady. Horšie je, keď nadriadený presadzuje len to, čo vymyslel sám.

    Dobrý šéf: Základom jeho povahy je zdravé sebavedomie. Dôveruje teda nielen sám sebe, ale aj tomu, že má v tíme múdrych a šikovných ľudí. Nemyslí si, že má patent na rozum. Nemá potrebu presadzovať len svoj pohľad na svet, ale dopraje ľuďom voľnosť a priestor. Vie, že práve vďaka tomu potom vznikajú nové myšlienky a rôzne zlepšováky.

    Zlý šéf: Myslí si, že šéfovať znamená všetko do úmoru kontrolovať. Áno, dá vám voľnosť - ale len ak veci urobíte presne tak, ako by ich robil ON. Vždy od neho dostanete úplne presné zadanie – také presné, že vás to až demotivuje.
  3. Vie pochváliť a oceniť
    Správny šéf kúzlo pochvál nepodceňuje. Pokiaľ sú na mieste, rozhodne nimi nešetrí. Ale nemá potrebu ľuďom pochlebovať, pretože vie, že takú „komédiu“ by aj tak prekukli.

    Dobrý šéf: „Skvelá práca, Jožko, vďaka!“ Úprimná pochvala koľkokrát zahreje viac ako mimoriadna prémia k platu. Peniaze sa totiž rýchlo rozpustia v rodinnom rozpočte, zatiaľ čo dobrý pocit z toho, že si vás šéf váži a počíta s vami do budúcnosti, zostáva.

    Zlý šéf: Všetko berie ako samozrejmosť. Keď odovzdáte úlohu, hľadá skôr chyby a nedostatky, než by ocenil, koľko úsilia za tým stojí. Pokiaľ urobíte niečo navyše, najskôr si to ani nevšimne. Žije totiž v takej zvláštnej bubline, cez ktorú len tak niečo neprenikne.
  4. Je férový, nehrá zákulisné hry
    Šéf, ktorý je spravodlivý, čitateľný a ktorému môžete veriť - to je výhra v lotérii! Horšie je, keď kope predovšetkým sám za seba a svoje záujmy.

    Dobrý šéf: Hrá s vami čistú hru. Názory hovorí narovinu a jeho argumenty sú vždy vecné. Nikdy od neho nebudete počuť falošné rečičky typu: „No vieš, mne sa to tiež nepáči, ale schválilo to najvyššie vedenie, tak čo narobíme.“ Ak cíti nespravodlivosť, má odvahu sa svojich ľudí okamžite zastať. Sympatické tiež je, že ku všetkým pristupuje rovnako, podľa hesla padni komu padni.

    Zlý šéf: Záleží mu hlavne na tom, aby si šéfovskú stoličku udržal čo najdlhšie. V rámci firmy čulo politikárči a robí si tých „správnych kamarátov“. Má heslo, že všetci sú nahraditeľní. Zastane sa vás, len pokiaľ si bude myslieť, že tým získa aj niečo pre seba. Často býva obklopený niekoľkými snaživými kolegami, ktorým ochotne nadržuje.
  5. Dokáže uznať chybu
    Šéf, mamička a pán režisér vraj majú vždy pravdu. Alebo že by to bolo trochu inak?

    Dobrý šéf: Dobre vie, že sa môže (ako každý!) pomýliť alebo niečo nechcene pokaziť. Potom nemá problém za ľuďmi prísť a ospravedlniť sa. Alebo namiesto toho, aby si vymýšľal nejaké rozprávky, povie: „Tak toto fakt neviem.“

    Zlý šéf: Radšej by si nechal vŕtať obe kolená, než by uznal svoju chybu a ospravedlnil sa. Myslí si, že by tým stratil kus svojej šéfovskej autority. Bohužiaľ netuší, že je to presne naopak. Väčšina ľudí otvorený prístup skôr ocení, než by to brali ako slabosť.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, jobs

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy