Starší zamestnanci sa sťažujú: Mladí šéfovia nechcú žiadne rady

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

V pracovnom svete nie sú hierarchie vždy založené na veku. Môže sa stať, že skúsených zamestnancov zrazu inštruuje šéf, ktorý je od nich oveľa mladší. Mnohí zamestnanci si na túto situáciu musia zvyknúť.

„Aj s oveľa mladším šéfom by sa malo od začiatku jednať lojálne, kooperatívne a veľkoryso,“ radí Katja Wengelová, psychologička a koučka z Frankfurtu nad Mohanom. Aj keď manažér nemá také životné skúsenosti ako jeho podriadení, treba rešpektovať, že je už evidentne spôsobilý viesť tím.

Každý, kto pred mladým manažérom vyčnieva ako blokátor nových nápadov, môže poškodiť svoju vlastnú kariéru. „Je lepšie, ak sú starší zamestnanci ochotní naučiť sa niečo nové a prejavujú skutočný záujem o ciele nového šéfa,“ hovorí Wengelová. Aj ako senior sa stále môžete niečo naučiť od mladého šéfa. Je dôležité, aby ste si vážili aj jeho skúsenosti.

Aj šéf niekedy robí nesprávne rozhodnutia

S radami však treba byť opatrný. Ak sa vás šéf spýta, môžete mu samozrejme povedať, čo viete. „Inak mu môžete znovu a znovu ponúkať dialóg. Ak do toho nepôjde, musíte to akceptovať,“ povedala Wengelová. Mnohým starším zamestnancom je ťažké sledovať, ako robí chyby mladší muž a neupozorniť ho na ne: „Tu si však treba uvedomiť, že tu musí rozhodovať šéf.“

„Táto situácia je často znepokojujúca aj pre manažérov,“ zdôrazňuje Wengelová. Nový šéf sa bojí, že si ho zamestnanci nebudú vážiť. „V tejto situácii sa niektorí správajú autoritatívnym spôsobom, zatiaľ čo iní sa snažia získať popularitu obzvlášť uvoľneným štýlom vedenia,“ uvádza Wengelová. Preto je dôležité, aby zamestnanci najmä v počiatočnej fáze pochopili dilemu mladého šéfa. „Mali by ste dať nadriadenému čas, aby získal sebadôveru,“ hovorí Wengelová.

Viac o téme: Rady Zamestnanec Šéf
  • Autor: © Zoznam/rd

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy