Pomocou tohto "triku" si zlepšíte vzťah so svojim šéfom

Zdroj: šéf, nadriadený, zamestnanec, spokojnosť, radosť, šťastie

Na to, aby ste sa v práci cítili naozaj dobre, je jedna vec skutočne dôležitá. Áno, práca vás musí baviť a musíte tiež vychádzať so svojimi kolegami. To, čo ale bude skutočne rozhodovať o vašej spokojnosti a dobrom pocite z odvedenej práce, je váš šéf a to, aký vzťah ste si s ním vybudovali. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko spôsobov, ako si získať sympatie vášho nadriadeného.

„Namiesto toho, aby ste požiadali o názor na nový nápad alebo projekt, požiadajte svojho šéfa o radu. Nielenže ho zaujmete, ale začne sa na vás pozerať inak,“ hovorí Robert Cialdini, profesor psychológie a marketingu na Arizonskej univerzite a autor publikácie Negotiation.

Vysvetľuje, že keď sa opýtate na názor, ľudia o krok ustúpia a zamyslia sa, aby našli odpoveď na vašu otázku. Keď však potrebujete radu, situácia vyzerá inak. Ak teda chcete upútať pozornosť  vášho šéfa, neváhajte ho požiadať, aby vám pomohol.

„Výskum ukázal, že žiadosť o radu spôsobí, že daná osoba sa k vám z psychologického hľadiska priblíži, pretože touto požiadavkou ich automaticky staviate do pozície partnera a spolupracovníka.“ hovorí Cialdini.

Okrem toho, keď niekoho požiadate o radu, stanete sa v jeho očiach schopnejšími, ako keď budete len mlčať, pravdepodobne preto, že mu dodávate dôležitosť. Vďaka tomu sa cíti múdry a docenený a má príležitosť predviesť svoje schopnosti a čo je dôležitejšie - tvorivosť.

To samozrejme neznamená, že máte žiadať šéfa o radu pri všetkom. Ale vo všeobecnosti určite neublíži, ak sa opýtate, čo si myslí o vašom projekte, prípadne o niečom, na čom práve pracujete. Vyskúšajte túto rafinovanú metódu a získajte si ľudí vo vašom okolí.

„Kto je lepším spolupracovníkom na projekte ako váš šéf?“ uzatvára profesor Robert Cialdini.

Komunikujte bez strachu

Aj keď sa vám môže priamy prístup k nadriadenému javiť ako nevhodný, môže to viesť k tomu, že bude rešpektovať a schvaľovať vaše kroky. Takýto priamy prístup ho môže povzbudiť, aby vám poskytol ďalšie rady týkajúce sa práce alebo súkromného života.

Možno patríte k ľuďom, ktorí sa nikdy nič nepýtajú kolegov alebo šéfov zo strachu z kritiky. Ale keď raz budete nútení prehovoriť, potom záleží len na tom, ako k tomu postavíte - ste podriadený alebo rovnocenný účastník rozhovoru.

Viac o téme: Tipy Práca Vzťahy Nadriadený Šéf
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: businessinsider, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy