Ako si na pracovisku i v živote poradiť s "toxickými" ľuďmi?

"Toxickí" alebo problémoví ľudia popierajú akúkoľvek logiku. Zatiaľ čo niektorí žijú v blaženej nevedomosti ohľadom negativity, ktorú okolo seba šíria, druhí môžu byť naopak spokojní v nekonečnom chaose. Ako sa vedia inteligentní ľudia s týmito jedincami vysporiadať?

Už mnoho štúdií ukázalo, že dlhodobý stres má na mozog negatívny vplyv. Stačí iba niekoľko dní silného stresu, a už to môže spôsobiť zmeny v našej pamäti. Týždne stresu môžu zničiť dendrity (teda cesty, ktorými spolu jednotlivé neuróny komunikujú) a mesiace stáleho stresu môžu úplne zničiť samotné neuróny.

Pamätajte: Ak ste pod dlhodobým stresom, má to deštruktívny vplyv na váš mozog. Či už stres vytvárajú okolnosti alebo ľudia.

Vysporiadať sa so zložitými ľuďmi, ktorí na nás stres prenášajú často nie je práve jednoduché. Máme pre vás však niekoľko tipov, ako na to.

Inteligentní ľudia majú určené limity

Ľudia, ktorí sa neustále sťažujú, majú radosť, keď ich niekto počúva. Samozrejme je dôležité druhého vypočuť, ale každý asi vie, kde je pomyselná hranica a kedy to daný jedinec so svojim sťažovaním preháňa.

Ak by ste museli cez každú prestávku počúvať sťažujúceho sa fajčiara, tiež by sa vám nepáčilo, že ste permanentne vystavený dymu. Odsadli by ste si, a išli by ste si riešiť svoje veci. Niekedy je presne to isté potrebné urobiť aj s ľuďmi, ktorí majú neustálu potrebu sa na niečo sťažovať.

Emocionálna odolnosť

Je pre vás ťažké počúvať niekoho, kto sa stále sťažuje a navyše vás potom tiež dostane do zlej nálady? Vypočujte si človeka, poraďte mu, ale ak stále na vaše rady odpovedá negatívne, nemáte mu už čo ponúknuť. Nemusíte sa predsa kvôli tomu cítiť zle.

Inteligentní ľudia sú si vedomí toho, že niekedy je potrebné držať si určitú "emočnú vzdialenosť" od tých, ktorí si nechcú nechať poradiť, a len sa neustále sťažujú.

Nezameriavajte sa na problémy, ale na riešenie

Všetci problémy vidíme, ale nemusíme o nich predsa stále dookola hovoriť. Múdri ľudia vedia, že je potrebné sa zamerať na konkrétne riešenia problémov, aby sa mohli posunúť ďalej. Ak vás jedinec bude ďalej vysávať a vaše rady nepadnú na úrodnú pôdu, nemíňajte svoju energiu.

Udržujte si stále od problému toho druhého určitý odstup, aby ste ho mohli vidieť nezaujato.

Odpustiť môžete, nikdy ale nezabúdajte

Múdri ľudia, ktorí majú navyše silnú emočnú inteligenciu vedia ľuďom odpustiť. Nikdy ale nezabúdajú. Odpúšťanie znamená, že sa môžete posunúť ďalej. Neznamená to ale, že chybujúcemu musíte dať druhú šancu. Pamätajte na to, čo sa stalo v minulosti.

Viac o téme: Práca Ľudia Zamestnanie Vzťahy Toxický ľudia Problémy.
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, healthline

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy