Láska na pracovisku: Ako môže romantika zničiť váš pracovný život?

Denne strávime 8 až 10 hodín v práci. Preto je veľmi dôležité, aké vzťahy máme s ľuďmi, s ktorými pracujeme. V niektorých prípadoch od nich dokonca závisí aj naša produktivita. Aj keď sú postoje k tejto otázke veľmi odlišné, nemôžeme uniknúť skutočnosti, že práca je miestom, kde sa rodí láska. Nie je to nemysliteľné a príval pozitívnych emócií môže byť dokonca dobrým hnacím motorom mimoriadnej horlivosti pri práci. Môže vám to však aj skomplikovať život a zaviesť vás do nepríjemných situácií.

 

Aké nebezpečné je zamilovať na pracovisku?

Ak máte málo voľného času, pretože ste celý deň v práci, nie je až také prekvapivé, ak sa zamilujete do niekoho, s kým trávite veľkú časť dňa. Navyše vás pravdepodobne spájajú spoločné záujmy, poznáte tých istých ľudí a máte podobný rytmus každodenného života. V takýchto situáciách by ste však mali venovať pozornosť tomu, ako tento vzťah ovplyvní vašu kariéru.

Ak ste „kolegami na rovnakej pozícii“, následky sú o niečo miernejšie, pretože si navzájom neovplyvňujete obchodné rozhodnutia. Z pracovného hľadiska je pozitívnym aspektom, že ak sa zamilujete do niektorého zo svojich kolegov, budete musieť stráviť viac času v práci, a to je šanca byť produktívnejší. V snahe ukázať sa pred svojím novým partnerom, môžete byť viac motivovaný alebo spolupráca s touto osobou pozitívne ovplyvní vaše spoločné pracovné výsledky.

Na druhej strane, ak vy a váš nový partner pracujete na tom istom oddelení, môže to spôsobiť rôzne problémy, o ktorých bude pravdepodobne uvažovať aj váš zamestnávateľ. Konkrétne páry, ktoré spolupracujú, sa môžu navzájom príliš chrániť, majú tendenciu zakrývať svoje nedostatky alebo vytvárať svoj vlastný malý „klan“, ktorý je ponechaný stranou. Na druhej strane môžu byť páry pri práci voči sebe príliš kritické, pretože „sú svoji“, „poznajú sa navzájom“ a podobne. Preto môžu mať voči sebe niekedy ešte menej taktu alebo porozumenia.

Všetci vieme, že ľudia sú niekedy tolerantnejší voči priateľom alebo cudzím ľuďom ako k svojim blízkym. Vôbec to nie je neočakávaný jav, keď sa problémy z emocionálnych vzťahov odrážajú v práci a zamestnanie tak „trpí“ pre súkromné ​​problémy páru. V podobných situáciách prostredie tohto páru tiež trpí, čo tvorí na pracovisku „negatívne vibrácie“. Nenechajte sa oklamať, že si ľudia vo vašom okolí nevšimnú, čo sa deje.

Ako to povedať svojmu šéfovi?

Odpoveď na túto otázku závisí od politiky, ktorú uplatňuje vaša spoločnosť v oblasti pracovných vzťahov (zistite si aké sú pravidlá) a od vášho šéfa. Ak máte v práci niekoho, kto musí neustále vedieť čo sa na pracovisku deje, mali by ste to oznámiť vo chvíli, keď si uvedomíte, že váš vzťah je vážny. Ak to neurobíte, verte, že klebety sa dostanú aj do jeho kancelárie. To je zlá situácia, pretože pravdepodobne očakával, že sa to dozvie priamo od vás.

Ale ani vtedy nie je čestný rozhovor zbytočný. Ak vášmu šéfovi nezáleží na podobných veciach, klebety vám nemôžu urobiť nič. Ak sa mu to rozhodnete povedať, buďte priamy a nezabudnite zdôrazniť, že to nebude mať nepriaznivý vplyv na prácu (samozrejme, snažte sa, aby to tak aj skutočne bolo). V každom prípade je pre vášho nadriadeného najlepšie vedieť o novej situácii. Mali by ste ho tiež požiadať o stanovisko k pracovným vzťahom (samozrejme nie v súkromnom zmysle, ale pokiaľ ide o to, aký to môže mať vplyv na prácu).

A čo keby ste sa zamilovali do svojho šéfa? Alebo ste šéf a nadviazali ste vzťah so svojím zamestnancom?

Ak sa jedná o vášho vedúceho, objektivita jeho rozhodnutí môže byť automaticky ohrozená, rovnako ako neformálna autorita, ktorú má vo firme voči svojim podriadeným a nad svojimi nadriadenými. Ak je to osoba, ktorá je na vyššej pozícii ako vy, ale nie vaša priama nadriadená osoba (napr. pracujete v administratíve a máte vzťah s obchodným riaditeľom), nemusí to byť také hrozné, pretože v obchodne nie ste na sebe priamo závislí, hoci môže existovať podozrenie, že máte nepriamu ochranu.

Ak ste však vo vzťahu s osobou, ktorá je vašim šéfom, je to problematická situácia. Buďte realistický - ako objektívny môžete byť v takomto obchodnom vzťahu? Môže váš šéf naozaj mať rovnaký a spravodlivý prístup k osobe, do ktorej je zamilovaný, ako iným kolegom, ktorých je šéfom?

Je to situácia, ktorá môže veľmi ľahko spôsobiť problémy pre vás aj pre neho, a v týchto situáciách je dobré zvážiť prechod na iné oddelenie alebo podobné opatrenie. Na druhej strane, ak si niekto z vašej spoločnosti myslí, že máte právomoc manipulovať s rozhodnutiami svojho šéfa, nikdy nebudete mať svoj vlastný úspech a uznanie za dobrú prácu, pretože sa navždy bude skrývať za podozrenie, že to má niečo spoločné s vašim vzťahom.

Buďte profesionál a zvážte, či je tento vzťah pre vás dobrý

Najskôr zvážte, či sú vaše pocity k vášmu kolegovi skutočné a trvalé a či sa oplatí vstúpiť do vzťahu s ohľadom na jeho možný vplyv na vašu prácu. Konkrétne, ak sa jedná o flirt alebo krátkodobé vzťahy s kolegami, a najmä ak sa títo kolegovia neskôr cítia zranení, zneužití alebo niečo podobné, nemôže to mať dobré následky na váš pracovný vzťah, práve naopak. Získate v spoločnosti zlú povesť.

Sympatie a motýle v žalúdku sú jedna vec, no všeobecnosti sa neoplatí pustiť do dobrodružstva v práci. Ak si však uvedomíte, že to nie je len prechodný pocit a je to medzi vami vážne, to už je druhá vec. V takom prípade sa pokúsite nájsť spôsob, ako tento vzťah môže fungovať, napriek tomu, že ste kolegovia.

Keď sa to stane, otvorenosť a čestnosť sú v poriadku, ale ľudia nemajú vždy najlepšie úmysly, takže buďte opatrný, komu zveríte svoje tajomstvo, ak je to stále tajomstvo. Stáva sa, že z dôvodu vzťahu so šéfom zažili ľudia negatívne následky alebo dokonca boli prepustení (prepustenie iba z tohto dôvodu môže byť v rozpore so zákonom, ale stáva sa to).

Môže to byť nespravodlivé rozhodnutie voči vám, ale môže to byť dokonca vhodné, pretože v takomto vzťahu môže dôjsť ku konfliktu záujmov, ktorý zamestnávatelia nemusia tolerovať. Niekedy dokonca pracovná zmluva definuje, že musia byť informovaní o akomkoľvek konflikte záujmov. Takže, ak ste tento vzťah „zneužili“ vo svoj vlastný prospech môže to mať pre vás negatívne následky. Je to však šedá oblasť, v ktorej môžu existovať rôzne verzie a pohľady na pravdu a je lepšie, ak sa v takej situácii vôbec neocitnete.

Láska nepozná hranice, ale budete si ich musieť vytvoriť. Bozkávanie na pracovisku a nevhodná výmena nehy sú vylúčené, pretože na všetko je určený čas a miesto. Navyše týmto spôsobom vzniknú o vás klebety, ktoré samozrejme nechcete. Nie je riešením ani skrývať sa, pretože týmto spôsobom naštartujete predstavivosť všetkých tých, ktorí nemajú dostatok faktov, a tak  si vytvárajú svoj vlastný záver. Ak vás postihne vlna klebiet, môže to byť veľmi zlé pre vašu povesť a pre vašu budúcnosť v tejto spoločnosti. Takže buďte úprimný, ale odmeraný. Nezabudnite, že ste na pracovisku, kde je len veľmi malý priestor na súkromné ​​záležitosti.

Nepríjemný koniec

Nakoniec, ak je všetko v poriadku a váš vzťah pokračuje, čo možno najviac sa oddeľuje súkromný a obchodný život, správate sa diskrétne a dodržiavate pravidlá, vo vašej kariére by nemali nastať žiadne problémy ani komplikácie. Čo ak však veci nejdú tak, ako ste plánovali, a ukončíte vzťah s partnerom?

Môže to byť veľmi komplikovaná situácia a ešte horšie je, pokiaľ ide o vzťah s vašim šéfom. Aj to môže dopadnúť dobre, ak dokážete vyriešiť problémy a nezhody priateľským spôsobom a nechať všetko v minulosti bez potreby pomsty alebo napätých vzťahov akéhokoľvek druhu. Nie je to však vždy ľahké, nie všetci to dokážu a neočakávajte, že všetko bude „opravené“ za jeden deň. Určite budete potrebovať určité obdobie na to, aby ste si zvykli na novú situáciu.

Na druhej strane, ak je váš vzťah po rozchode nenapraviteľný, môže to spôsobiť zmenu zamestnania alebo oddelenia pre jedného z vás. Zmena zamestnania je, samozrejme, extrémnym opatrením a mali by ste sa vyhnúť takýmto situáciám. Tým sa však vraciame k našej prvej rade: predtým, ako sa pustíte do pracovného vzťahu, zhodnoťte, do akej miery bude mať táto situácia dôsledky a koľko obety si bude od vás vyžadovať.

Viac o téme: Pracovisko Práca Láska Zamestnanie Povolanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, HROnline

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy