Pozor na stereotypy. Čo sú a ako s nimi pracovať?

Stereotypné správanie začína ihneď pri rannom vstávaní do práce. Stereotyp sa v mozgu aktivuje s pocitom strachu a úzkosti, napríklad z povinností.Stereotypné správanie začína ihneď pri rannom vstávaní do práce. Stereotyp sa v mozgu aktivuje s pocitom strachu a úzkosti, napríklad z povinností. Zdroj: thinkstock.com

Stereotypné správanie začína ihneď pri rannom vstávaní do práce. S nepríjemnou vidinou povinností, ktoré nás čakajú sa vydáme na cestu do práce. Ak však začneme proti stereotypom bojovať, môže sa z profesie, ktorú vykonávame, stať naša vysnívaná práca.

Stereotyp je nás spoločník už od detstva, od obdobia kedy sa začíname socializovať a stretávať s odlišnými ľuďmi a ich názormi. Vytvárame si predstavy o rôznych situáciách či pojmoch, ktoré sú často emocionálne zaťažené. Mnohí si mýlia slovo stereotyp s predsudkom. Nejde pritom o synonymá, avšak predsudok ako často neopodstatnená predstava zohráva veľkú úlohu pri vzniku stereotypu.

Prečo sú stereotypy nebezpečné? Ako sme už vyššie uviedli, vznik stereotypu, teda určitej predstavy sprevádza často určité subjektívne emocionálne zaťaženie, ktoré nemusí byť vždy iba pozitívne.

Škatuľkovanie je ľahšie

Existujú dva možné dôvody, prečo škatuľkujeme: prvým je, že sme leniví premýšľať, alebo nemáme danosti posúdiť niektoré veci objektívne, s nadhľadom. Preto si náš mozog vytvára tzv. mentálne skratky, ktorými sú stereotypy. Funguje to jednoducho: ak človek alebo situácia spadá do mnou vytvorenej šablóny, všetko je v poriadku. Ak nespadá, automaticky sa vytvorí neopodstatnený obraz, stereotyp o človeku, situácii alebo prostredí.

Negatívnym javom pri vytváraní stereotypov je skutočnosť podložená výskumom Patricie Devine, profesorky psychológie z Univerzity vo Wisconsine. Tá tvrdí, že celý proces stereotypizácie je automatický a teda ťažko kontrolovateľný a ovplyvniteľný. Rovnako aj Susan Fiske z Princetonu skúmala aktiváciu stereotypov v mozgu. Zaujímavým zistením je, že stereotyp sa automaticky vytvára vtedy, keď sa aktivuje mozgové centrum, ktoré je, okrem iných, spojené s pocitom strachu a úzkosti.

Strereotypu sa možno zbaviť

Ako je možné vyhnúť sa stereotypom, keď sú automatické? Riešením je získať uvedomelú kontrolu nad predsudkami a stereotypmi, preniesť sa cez ne a vytvoriť si na základe skutočnosti vlastný racionálny úsudok o situácii.

Mnohí dôverne poznajú stereotyp, ktorý zažívajú v práci. Ráno vstať a s nie veľmi príjemnou vidinou povinností, ktoré nás čakajú, nasadáme do auta či električky a cestujeme do práce, v ktorej chcú nadriadení neustále viac a kolegovia sú ako vystrihnutí z amerických filmov. O každom z nich ste si vytvorili predstavu, často len na základe klebiet, ktorým na pracovisku nepodľahne málokto. Jednu skupinu kolegov považujete za tých, ktorí musia byť v centre diania a všetci musia vedieť o ich nadpriemerných výsledkoch. Ďalšia skupina kolegov nie sú pre vás vôbec dôležití, ani sami neviete prečo, nikdy ste sa ani nesnažili spoznať ich, ale máte o nich „predvytvorenú“ jasnú predstavu. No a napokon je tu vaša skupina kolegov, s ktorými si rozumiete. Žiaľ, až do tej miery, že sa v stereotypizácii vašej práce a pracoviska navzájom podporujete.

Zamyslite sa však, či všetky Vaše pocity nie sú len o vašom prístupe v hlave. V prvom rade si spravte čas pre seba a zamyslite sa, kedy na vás pri vykonávaní tejto profesie doľahol stereotyp. Položte si dve otázky:

  1. Nesplnili ste niektorú z povinností tak, ako sa od vás očakávalo a vtedy klesla vaša zdravá súťaživosť a pracovitosť?
  2. Znepríjemňuje vám niečo iné váš pracovný život?

Z práce vysnená profesia

Jeden múdry človek raz povedal, aby sme neprispôsobovali človeka ideálu, ale aby sme prispôsobili ideál človeku. Skúsme to preniesť aj do pracovného života. Nie každý má to šťastie pôsobiť vo svojej vysnívanej profesii. Avšak z profesie, ktorú vykonávame, sa môže stať naša vysnívaná profesia.

Na začiatok stačí, ak ráno nevstanete s negatívnym pocitom. Nie je možné, aby ste od zajtra vyskakovali s nekonečným elánom z postele a radovali sa na príchod tam, kde musíte možno už dlhšiu dobu bojovať so stereotypom. Pokiaľ sa chcete naučiť ovládať stereotypy a nepodľahnúť predsudkom, nepôjde to zo dňa na deň. Ide o postupný proces sebazdokonaľovania.

Ako začať proti predsudkom bojovať:

  • Zamyslite sa a zapíšte si, aké máte najčastejšie predsudky vy sami a aké vaše najbližšie okolie.
  • Zamyslite sa, či ste sa už niekedy predtým snažili zbaviť sa predsudkov a stereotypov. Ak áno, kde nastal problém? Skúste mu tentokrát predísť, alebo ho odstrániť.

Osvojme si teda kritické myslenie a schopnosť objektívne, bez predsudkov a s nadhľadom nazerať na druhých, čím môžeme pozitívne ovplyvniť aj ľudí vo vašom okolí a podporovať odstraňovanie negatívnych stereotypov. 

Viac o téme: Práca Kolegovia Stereotyp Úzkosť Správanie Strach Stereotypy Silvia langermann
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Silvia Langermann, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy