Románik na pracovisku: Manuál správania sa

Kvôli vzťahu na pracovisku, riskujete svoje miesto.Kvôli vzťahu na pracovisku, riskujete svoje miesto. Zdroj: thinkstock.com

Ak sa rozhodnete randiť so svojim kolegom, kolegyňou alebo šéfom, mali by ste dodržiavať viacero zásad správania sa. Nezabudnite však na to, že riskuje svoje miesto v práci!

Ľudia sa spoznávajú na rôznych miestach. Je málo pravdepodobné, že svoju druhú polovičku stretnete v letiskovej hale, kde sa vám prihovorí a počas letu si prisadne ku vám ako vo filme. Najčastejším miestom stretnutia ľudí je práve pracovné prostredie alebo miesta, kde trávite väčšiu časť vášho dňa.

V práci trávite osem hodín denne, päť dni v týždni a je prirodzené, že na takomto mieste nadväzujete vzťahy s vašimi kolegami. Či s niekým nadviažete bližší vzťah, je iba na vás. Pre niektorých nezadaných je možno práca jediným miestom, kde môžu stretnúť svojho partnera. Avšak, ak sa zadaní púšťajú na nadväzovania bližšieho vzťahu, riskujú, že prídu o všetko. Ohroziť môžu existujúci vzťah, ale aj svoju kariéru.

Osobná koučka Susan Quilliam radí, aby ľudia na pracovisku išli do vzťahu s vyloženými kartami a hrali "férovo". Pracovný vzťah a súkromný môže fungovať, chce to však byť od začiatku úprimný a dohodnúť sa na pravidlách, ktoré by sa mali dodržiavať.

Ak sa rozhodnete prekročiť hranicu kamarátstva, zamyslíte sa nad nasledujúcimi bodmi.
 

  1. Rande s kolegom
    Nikdy sa nedohadujte s kolegom/kolegyňou na stretnutí iba preto, že sa v práci nudíte. Môže sa vám zdať vzrušujúce, ak vašu myseľ opantáva predstava, kedy uvidíte nový email v inboxe od vášho kolegu alebo ak vedľa vás sedí a namiesto sústredenia sa nad témou rozhovoru, sa zamýšľate nad ním.

    Pozor však na nekoncentrovanú myseľ a aby váš vzťah nezasahoval do práce. Preto je lepšie včas si uvedomiť, nakoľko zamestnáva vašu myseľ daná osoba. Nezasahuje príliš do vašej práce? Nechceli ste iba zahnať nudu v práci? Je váš vzťah perspektívny a prežije aj mimo kancelárie? Zamyslíte sa nad týmito otázkami skôr, ako vykonáte ďalší krok.
     
  2. Rande so šéfom
    Dohodnúť sa na priateľskom stretnutí mimo pracovnú dobu s vašim nadriadeným alebo podriadeným je, akoby ste chodili po mínovom poli bez mínového detektoru. Jednoducho si koledujete o problém. Ak budete mať bližší vzťah s niekým, kto je priamo alebo nepriamo vo vašej hierarchickej štruktúre firmy, pri pracovných úlohách vám bude chýbať nestrannosť. Vaši kolegovia vás môžu podozrievať z toho, že ste dosiahli nespravodlivú výhodu a vrcholový manažment sa vás bude pýtať, ako môžete efektívne riadiť zamestnancov, ak ste sa zaplietli s jedným z nich.

    Vzťah na pracovisku môže v istých prípadoch hraničiť aj so sexuálnym harašmentom a to v prípade, ak vzťah nadriadeného s podriadenou osobou stroskotá. V takomto prípade sa dostáva do „znevýhodnenej“ pozície vyššie postavená osoba, ktorú môže podriadená osoba obviniť zo sexuálneho harašmentu a v očiach svojich kolegov bude vystupovať ako obeť.

    Ak ste sa už zamilovali, je možno čas rozmýšľať o zmene. Môžete požiadať o preloženie na iné pracovisko alebo si hľadať novú prácu, aby ste sa vyhli blížiacim sa problémom.
     
  3. Informujte vášho manažéra
    Väčšina vzťahov na pracovisku je utajovaná. Skutočnosť je však taká, že zatiaľ čo partneri v práce chcú svoj vzťah udržať v tajnosti, všetci ostatní kolegovia o nich vedia. Majte na pamäti, že váš súkromný život je vaša vec, ale existuje jeden človek v práci, komu by ste mali o vašom vzťahu na pracovisku mali povedať– vášmu manažérovi.

    Požiadajte vášho manažéra o krátke stretnutie. Nie je však potrebné, aby ste mu rozprávali o podrobnostiach vášho vzťahu. Zachovajte si hlavu profesionála. Napriek tomu, že niektoré vzťahy na pracovisku stroskotali, ubezpečte ho, že na pracovisku nevznikne žiaden konflikt záujmov.
     
  4. Nehádajte sa pred vašimi kolegami
    Chcete si podkopať vašu profesijnú integritu v práci? Ak nie, potom by ste sa s vašim partnerom  nemali hádať pred očami všetkých kolegov. Neexistujú páry, ktoré by nemali nezhody medzi sebou. Počas diskusie by ste však  mali viac argumentovať a nenechať sa príliš ovplyvňovať citmi. Takéto „hádky“ môžu byť pre vzťah prospešné, avšak nie pred zrakmi vašich kolegov. To si nechajte na doma.

    Ak by malo prísť na pracovisku k nejakej hádke medzi vami a partnerom, buďte tí rozumnejší a odložte hádku na neskôr (napríklad po ceste z práce domov). Ak sa chcete odventilovať, radšej odíďte z kancelárie na desať minút a zavolajte blízkej osobe (nie však kolegovi) a odventilujte sa takýmto spôsobom.
     
  5. Ostatní kolegovia
    Ak už máte vzťah na pracovisku, zachovajte si svoju profesionálnu tvár. Nezabúdajte ani na vašich kolegov, ktorí patria do vášho pracovného sveta. Počas firemných večierkov alebo teambuildingov buďte v kontakte so všetkými a spomeňte si na vaše správanie za čias, kedy ste na pracovisku nemali partnera a komunikovali ste so všetkými. Je však normálne, že sa k sebe s partnerom priznávate a rozprávate sa. Predpokladá sa, že svoju pozornosť budete venovať aj ostatným kolegom.
     
  6. Stratégia po rozchode
    Rozchod dvoch ľudí je väčšinou bolestivý, minimálne z jednej strany viac ako z druhej. Ak sa však rozchádzajú dvaja ľudia, ktorí spolu trávia čas v práci, je to o to ťažšie. V tomto prípade už neplatí „zíde z očí, zíde z mysle“. Väčšina ľudí, ktorí idú do vzťahu na pracovisku, na začiatku nerozmýšľajú nad tým, čo bude, ak sa ich vzťah nerozvinie, ako si predstavovali a rozídu sa. Avšak stálo by za to, porozprávať sa o tom hneď na začiatku s vašim partnerom, ak by k takejto situácii došlo.

    Položte si otázky: Ste pripravení v prípade rozchodu stretávať sa s partnerom každý deň v práci a vychádzať spolu? Boli by ste ochotní vzdať sa práce a nájsť si novú v prípade rozchodu?

    Tak ako každé obchodné partnerstvo, tak aj partnerstvo medzi kolegami môže mať svoju stratégiu v prípade rozchodu. Rozmýšľajte nad tým, čo by ste robili, ak by ste sa ocitli na obidvoch stranách. Na strane osoby, ktorá sa rozchádza, alebo na strane, ktorá dostala kopačky. Vaše myslenie nebude ovplyvnené ani hnevom ani zaujatosťou. Samozrejme, nikto sa  nechce rozísť, ak je v čerstvom vzťahu, ale vedzte, že následky v prípade zlyhania budete niesť sami.

Viac o téme: Pracovisko Na Milenci Kolegovia Vzťah Rande Flirt Pracovisku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: yahoo.careerbuilder.co.uk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy