Ako povedať NIE! Zásady, ako používať toto slovíčko

Zbavte sa v práci nálepky „obetavý baránok“ a zaraďte do svojho slovníka záporné odpovede – nechcem, nemôžem, nemusím.Zbavte sa v práci nálepky „obetavý baránok“ a zaraďte do svojho slovníka záporné odpovede – nechcem, nemôžem, nemusím. Zdroj: thinkstock.com

Zbavte sa v práci nálepky „obetavý baránok“ a zaraďte do svojho slovníka záporné odpovede – nechcem alebo nemôžem, namiesto slova 'nie'. Nemusíte predsa súhlasiť so všetkým, o čo vás druhí požiadajú.

Šéf chce od vás, aby ste zostali v robote dlhšie. Chce, aby ste zmenili váš zaužívaný postoj k práci. Chce vám pridať kompetencie. Zadáva vám prácu nad limit na rozdiel od svojho kolegu a vám sa to vôbec nepozdáva?  Len málokto sa im dokáže postaviť čelom, rázne ich odmietnuť a povedať NIE! Je čas sa to naučiť! 

Vedieť povedať nie sa človek učí počas života a je to jedna z lekcií, ktorú si musí každý preskákať sám, pretože sa učí na vlastných chybách. Dôvodov, prečo majú ľudia problém povedať nie, je viacero. Snažíte sa byť milý a nechcete zraniť city druhého človeka, usilujete sa vyhnúť konfliktu a nechcete byť neslušný. No nie je dôvod sa báť za to, čo si skutočne myslíte. Za váš názor vás neupália, maximálne sa s ním nezhodnú.

Nepreceňujte sa!

Nemusíte silou mocou robiť to, čo vám je proti srsti. No ak v každej situácii ustupujete a obetavo urobíte všetko, čo od vás žiadajú, nesmiete sa sťažovať, že vás nikto nerešpektuje. Kto raz získa nálepku „obetného baránka“, len ťažko sa jej zbaví. Stačí zaradiť do svojho slovníka slovíčko „nie“ a častejšie používať záporné odpovede ako nechcem, nemôžem a nemusím. Máte predsa právo nesúhlasiť úplne so všetkým, o čo vás druhí žiadajú.

Nepodliehajte pocitu viny!

Nepodľahnite pocitu viny, ktorý vo vás bude chcieť vyvolať druhý človek. Nenechajte sa ovplyvňovať ani citovo vydierať. Ak ide o závažné rozhodnutie, neunáhlite sa, požiadajte o čas na premyslenie, aby ste dôkladne zvážili všetky argumenty pre a proti.

Presuňte splnenie úlohy!

No vždy je tu možnosť, ako sa dá sčasti zachrániť situácia a to ponúknutím náhradného riešenia. Napríklad navrhnúť šéfovi na splnenie nejakej úlohy kolegu. „Ja nie som na to práve najlepší človek, čo keby ste vyskúšali kolegu X?“ alebo navrhnúť iný čas na jej splnenie „Teraz na to nie je vhodný čas, mám niečo rozrobené. Čo keby sme to presunuli na čas Y?“.

Nesúhlas vyslovujte slušne a rozhodne!

Ak ste už získali schopnosť šikovne povedať nie, nedostaňte sa do štádia, kedy začnete odmietať úplne všetko. Neodmietajte druhého človeka len preto, že ste nahnevaný, nemáte náladu alebo ste nervózny. Nesúhlas nevyslovujte netaktne ani podráždene, ale slušne a pevne. Aj keď sa vám zdá úloha ťažko zvládnuteľná, nebojte sa prijať novú výzvu, ktorá vás môže posunúť dopredu a povedať aj na prvý pohľad nesplniteľnú úlohu slovom áno.

Naučiť sa slušným spôsobom vyjadriť vlastnú vôľu a pristupovať k riešeniu problémov s istotou a zdravým sebavedomím vzbudíte v druhých rešpekt a úctu, ktoré vám zabezpečia lepší pocit v pracovnom i súkromnom živote.

Viac o téme: Silvia Odmietanie Nie Langermann Slovíčko Obetavý Baránok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Silvia Langermann, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy