Čo robiť, ak vám „neprajný“ kolega sabotuje kariéru?

Najprv sa uistite, ktorý z kolegov vás Najprv sa uistite, ktorý z kolegov vás "ohrozuje" v práci. Zdroj: photl.com

Ak máte už dlhšiu dobu pocit, že váš kolega sa snaží potopiť vás a vašu sľubne naštartovanú kariéru, budete musieť niečo spraviť, aby ste mu v tom zabránili.

 

Ako sa prejavuje sabotáž medzi kolegami?

  • Kolegovi pošlete email so žiadosťou o pomoc, ktorý ignoruje.
  • Na porade kritizuje vaše nápady.
  • Všetky vaše návrhy zamietne bez vysvetlenia.
  • Pred kolegami rozpráva o vás polopravdy alebo očierňuje vaše meno a vašu prácu.

8 pravidiel pri podozrení na sabotáž:

  1. Nepredpokladajte zlé úmysly
    V prvom rade by ste mali byť veľmi opatrní vo vyjadreniach o svojich kolegoch pred ostatnými. Uistite sa, či váš kolega je váš záškodník. Môže sa stať, že vás ignoruje, pretože má zlý deň alebo má veľmi veľa práce. Rozdiel je však, ak to robí pravidelne. Preto je potrebné uistiť sa, či vás chce kolega vedome zdiskreditovať a ohroziť vašu kariéru.

    Ak by sme všetci v práci mali pochybnosti o druhých ľuďoch a neverili by sme im, zbytočne si vytvárame nezdravé pracovné prostredie. Uistite sa, či naozaj chce váš kolega ohroziť vašu kariéru.
     
  2. Buďte ostražití
    Ak sa v práci začnú diať divné veci, ako napríklad, že ste nedostali k podpisu novú zmluvu o zvýšení platu v sľúbený čas, o vašom povýšení nastalo podivné ticho alebo sa zrazu kolegovia začínajú divne správať, v takýchto prípadoch môžete mať podozrenie, že niečo nie je v poriadku. Pracovná sabotáž je zvyčajne dobre naplánovaná a má svoju stratégiu. Medzi kolegami sa ľahko šíria klebety, preto by sa časť z nich mala k vám dostať, či už priamo alebo sprostredkovane. Klebety neobídu žiadne pracovné prostredie.
     
  3. Verte kolegom
    Skúste sa porozprávať s niekoľkými kolegami, ktorým dôverujete. Zverte sa im s vašim podozrením a požiadajte ich o ich názor. Pohľad na problém z nezainteresovanej strany môže byť úplne iný, ako ho vnímate vy. Vypočujte si ich slová a potom zo situácie vyvoďte ďalšie závery.
     
  4. Odkladajte si dôkazy
    Ak máte podozrenie, že ide zo strany vášho kolegu o zdiskreditovanie vašej osoby na pracovisku, odložte si potrebné dokumenty, komunikáciu alebo email. Sú to vaše jediné dôkazy, ktoré môžete predostrieť vášmu nadriadenému.
     
  5. Konfrontujte páchateľa
    Po tom, čo ste zistili, ktorý z kolegov je aktérom sabotáže, dajte vedieť druhej strane túto skutočnosť. Najlepším spôsobom, ako sa môžete chrániť, je zistenie príčiny sabotáže. Aj keď je vám celá situácia nepríjemná, skúste lepšie poznať vášho protivníka, aby ste zistili pôvod jeho činov. Hovorí sa, že priateľov si držíme blízko a nepriateľov ešte bližšie. V niektorých prípadoch to môže fungovať.
     
  6. Nesabotujte sabotéra
    Ak ste si 100-tne istí, že vám váš kolega ohrozuje vašu kariéru, staňte sa „hrdinom“. Nehrajte s ním rovnakú hru, ako on s vami. Buďte ten kolega, ktorý ochotne pomôže a poradí ostatným kolegom. Len tak je možné vytvoriť si zdravé firemné prostredie, ktoré vďaka správnym ľuďom vytvára zisk a v ktorom ľudia chodia radi do práce.
     
  7. Choďte za nadriadeným
    Ak všetko zlyhá a vy si už neviete rady, čo robiť ďalej, zverte sa so svojim problémom nadriadenému alebo manažérovi.
     
  8. Majte všetky možnosti otvorené
    Ak sa situácia stane neúnosnou a vy nemáte vo firme osoby, ktoré by s vami bojovali proti vášmu problému, majte vždy otvorené zadné dierka. Netvrdíme, že situácia bude ideálna na druhom pracovisku, je však možné, že vzťahy na pracovisku budú omnoho zdravšie.

Chcete zmeniť prácu? Pozrite si pracovné ponuky z pracovného portálu, v ktorých je uvedená mzda.

Viac o téme: Kolegovia Kariéra Kolega Sabotáž Sabotovanie Neprajní
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy