Za šťastie zamestnancov môže šéf

Vačšina Američanom by bola šťastnejšia a úspešnejšia, ak by so svojim šéfom vychádzali.Vačšina Američanom by bola šťastnejšia a úspešnejšia, ak by so svojim šéfom vychádzali. Zdroj: photl.com

Väčšina Američanov by radšej uvítala vyhadzov svojho šéfa ako viac peňazí na výplatnej páske.

Táto informácia vyplýva z novej štúdie, na ktorú upozornil časopis Forbes. Podľa nej je väčšina amerických zamestnancov na pracovisku nešťastná a vinia z toho práve svojho nadriadeného.
   
Rovných 65 percent ľudí v prieskume psychologičky Michelle McQuaidovej uviedlo, že by radšej dalo šéfovi "padáka", než aby mali väčší plat. Sedemdesiat percent respondentov si ďalej myslí, že by boli šťastnejší a 55 percent, že by boli úspešnejší, keby lepšie vychádzali so svojím šéfom.
   
Informácia, že zamestnanci dávajú prednosť vyhodení šéfa pred vyšším platom je v čase niekoľkoročnej stagnácie platov v Spojených štátoch pozoruhodné. Podľa McQuaidovej je ale pre ľudí pocit šťastia oveľa dôležitejší, než sa všeobecne pripúšťa. Agresívni alebo "zlí" šéfovia znamenajú väčšiu úzkosť, viac depresií, ale tiež napríklad vyššie riziko srdcových ochorení či zhoršenie vzťahov mimo pracoviska, dodala psychologička.
   
Takéto symptómy "zlého" šéfa môžu ovplyvniť výkon jednotlivých zamestnancov  a pôsobiť tak na pokles produktivity. Podľa psychologičky pracovníci môžu mať pocit, že s lepším šéfom by v budúcnosti dosiahli vyššie zárobky, než keby dostali okamžite pridané, ale zostali by v negatívnom pracovnom prostredí.

"Voľba nového šéfa na úkor vyššej mzdy tak vlastne dáva zmysel," uviedla McQuaidová.
   
Nižšia produktivita potom podľa nej predstavuje väčší problém, než to, že sú niektorí zamestnanci v práci nešťastní. Pracovníci, ktorí nemajú radi svojich šéfov priemerne zostávajú doma kvôli chorobe o 15 dní dlhšie za rok ako iní zamestnanci. Pracujú tiež pomaly, nehlásia sa dobrovoľne na rôzne projekty a neradi sa zúčastňujú skupinového riešenia problémov či vymýšľania inovácií, pretože sa pri tom dostávajú do blízkosti svojho šéfa, upozornila McQuaidová.
  
 "Nižšia produktivita kvôli situácii na pracovisku firmy v USA stojí 360 miliárd dolárov ročne," povedala psychologička.

Viac o téme: Kariéra Nešťastie Šťastie Zahraničné Šéf
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: ČTK

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy