10 faktorov, ktoré ovplyvňujú šťastie zamestnancov

Šťastie je do istej mieri voľba každého človeka.Šťastie je do istej mieri voľba každého človeka. Zdroj: photl.com

Prinášame vám viacero spôsobov, ktoré vám zaručia šťastie v práci. Ak vám nepomôžu ani tieto rady, začnite rozmýšľať nad zmenou zamestnania.

Pracovať v spoločnosti Google prináša množstvo benefitov. Ak by sme mali zviditeľniť spoločnosť, určite by sme spomenuli ich motivačný program, do ktorého patrí bezplatná strava, možnosť pracovať na vlastných projektoch a pracovné prostredie, ktoré podporuje kreatívne myslenie a zmysel pre hru. Na druhej strane si veľa ľudí neuvedomuje, že zamestnanci Google strávia všetok svoj voľný čas v práci, v ktorej sa stiera práca a životný štýl. Preto titul najlepší zamestnávateľ nemusí byť dobrý a vyhovujúci pre všetkých ľudí.

10 faktorov, ktoré ovplyvňujú šťastie zamestnancov v práci:

  1. Vyberte si v práci šťastie
    Šťastie je do istej mieri voľba každého človeka. Môžete si vybrať, či budete šťastný v práci. Znie to veľmi jednoducho? Ale práve jednoduchosť je často veľmi ťažké vložiť do nejakej akcie. Jednoducho myslite pozitívne o práci a na všetky aspekty, ktoré v práci vykonávate. Pokiaľ je to možné, vyhnite sa negatívnym ľuďom a klebetám. Nájdite si takých spolupracovníkov, ktorí vám vyhovujú a s ktorými rady trávite čas. Vaše možnosti pri práci sú do istej miery ovplyvnené vašimi skúsenosťami.

  1. Robte jednu vec každý deň, ktorú vykonávate s láskou
    Môžete alebo nemusíte s láskou vykonávať vaše súčasné zamestnanie a tak isto môžete alebo nemusíte veriť tomu, že vo vašej pracovnej činnosti objavíte jednu zaujímavú činnosť. Určite sa však niečo nájde. Verte. Pozrite sa na seba a na svoje schopnosti a záujmy. Nájdite v nich niečo, v čom máte zaľúbenie každý deň. Ak nájdete čo i len jednu činnosť, ktorú milujete, vaše súčasné zamestnanie sa vám nebude zdať až také zlé. Samozrejme, je len na vás, či budete vykonávať vašu súčasnú prácu alebo sa rozhodnete pre zmenu zamestnania.


    „Tajomstvo úspechu v živote nie je práca, ktorá sa nám páči, ale hľadanie zaľúbenia v tom, v čom pracujeme,“ povedal americký vynálezca a podnikateľ Thomas Alva Edison.

  1. Chyťte sa svojho profesionálneho a osobného rozvoja
    Uvedomte si a nečakajte, že vás bude niekto „ťahať za ručičky“ v práci. Nemusí to byť vždy váš nadriadený, manažér alebo kouč. Nazabúdajte na seba. Ste to vy, kto vám pomôže rozvíjať sa profesionálne. Postarajte sa o váš osobný rast. Požiadať môžete aj vášho šéfa, aby vás zamestnával viac zmysluplnejšími a konkrétnymi úlohami, ktoré zodpovedajú vašim plánom a vášmu cieľu. Máte možnosť veľa získať, ale zároveň veľa stratiť, ak zostanete stáť na jednom mieste.

  1. Prevezmite zodpovednosť v práci
    Veľa ľudí sa sťažuje v práci na nedostatočnú komunikáciu a nedostatočné informácie o dianí v spoločnosti, o fázach jednotlivých projektov alebo práce ich kolegov. Veľa ľudí čaká na prvotné informácie od svojho šéfa a nepýta sa. Nadriadený je väčšinou zaneprázdnený svojou prácou, že často nevie, aké informácie potrebujete. Preto si sami vyhľadajte informácie, ktoré potrebujete, poprípade využívajte informačnú sieť. Asertívne môžete požiadať aj svojho šéfa o týždenné stretnutia, a pýtajte sa ho na všetko, čo vás zaujíma o pracovných procesoch.

  1. Žiadajte o spätnú väzbu

    „Môj šéf mi nikdy nedáva spätnú väzbu, tak neviem, či správne vykonávam svoju prácu,“ sťažuje sa veľa ľudí.

    Je však prirodzené, že ľudia si chcú byť istí svojou prácou a vedomie, že ju vykonávajú správne ich privádza k vyšším výkonom. Ak si však nie ste istý svojou prácou, radšej sa opýtajte na názor svojho šéfa. Povedzte mu, že by ste radi počuli jeho názor o vašej vykonanej práci. Tak isto, ako očakávate feedback od svojho šéfa, rozprávajte sa aj vy so svojimi zákazníkmi alebo klientmi. Získate tak prehľad, či sú spokojní s vašimi službami alebo produktmi. Takýto zodpovedný prístup vás privádza k vlastnému rozvoju.

  1. Dajte si taký záväzok, ktorý môžete splniť
    Jednou z najvážnejších príčin pracovného stresu a nespokojnosti sú záväzky. Mnohí zamestnanci sa viac času vyhovárajú, ako nie je možné splniť pracovnú úlohu a boja sa negatívnych dôsledkov ich nesplnenia, namiesto toho, aby záväzok splnili. Vytvorte si svoj vlastný systém organizovania a plánovania, podľa čoho dokážete správne odhadnúť, či ste schopný splniť sľúbený záväzok. Nehrňte sa do všetkého dobrovoľne, aknemáte čas. Ak je pre vás úloha iba záťažou, radšej sa obráťte na svojho šéfa o poskytnutie pomoci ale potrebných informácií. Neutápajte sa v bahne neudržiavaných sľubov.

  1. Vyhnite sa negatívnym veciam
    Ak sa rozhodnete byť v práci šťastný, vyhýbajte sa čo najviac, ako je to len možné, negatívnym rozhovorom, ohováraniu a stretnutiam s nešťastnými kolegami. Nezávisí od toho, ako ste pozitívne naladený, negatívne naladení ľudia majú veľký vplyv na vaše duševné šťastie. 

  1. Trénujte si profesionálnu odvahu
    Väčšina ľudí nemá rada konflikty. Dôvod je jednoduchý. Nikto totižto nebol vyškolený na zmysluplné riešenie konfliktu, ktorý má väčšina ľudí vštiepení ako desivý, škodlivý a zraňujúci. Konflikt však môže byť aj pozitívny a vám môže pomôcť dosiahnuť vaše pracovné poslanie alebo osobné vízie. Šťastní ľudia rýchlejšie splnia cieľ svojej práce.

  1. Majte kamarátov
    Máte svojho najlepšieho kamaráta v práci? Ak máte spolupracovníkov, s ktorými si rozumiete, títo kolegovia vám pripravujú pôdu na to, aby ste podávali lepšie výkony. Dajte si čas na zoznámenie. Vaša sieť kontaktov na pracovisku vám poskytne podporu, zdroje, ako aj možnosť zdieľať svoje starosti s ostatnými ľuďmi.

  1. Ak všetky horeuvedené body zlyhali, hľadanie práce vám vyčarí úsmev na tvári
    V prípade, ak ani jeden z týchto bodov vás v práci nenaplnil šťastím, je načase na zmenu zamestnania. Určite nikto nechce stráviť svoj život v práci, ktorú neznáša a pracuje v nepriateľskom pracovnom prostredí. Niekedy však prostredie nie je až tak závažné. Ale nešťastní zamestnanci majú tendenciu rásť k ešte väčšej nespokojnosti. Preto je len otázkou času, kedy sa pustíte do hľadania a potom starú profesiu opustite s úsmevom.

Viac o téme: Práca Šťastie Prostredie Pracovné Zamestnancov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: humanresources.about.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy