Staňte sa expertom na small talk: Najlepšie témy na konverzáciu nielen v práci

Ako sa máš? Mám sa dobre, čo ty? Tiež fajn. A potom tá predlhá chvíľa ticha. Takú konverzáciu už zažil asi každý, či už cestou do práce alebo na nejakej spoločenskej akcii - v časoch pred pandémiou. Je to taká univerzálna a vlastne zdvorilostná otázka, ktorá ale väčšinou skončí trápnu chvíľkou ticha a hypnotizovaním steny. O čom sa ale rozprávať s niekým, koho poriadne nepoznáte?

Aby ste sa nikdy nedostali do takých nepríjemných situácií, musíte ovládať small talk. Teda spoločenskú konverzáciu v podstate o ničom. Nie s každým je vhodné rozoberať, čo sa včera stalo doma alebo ako vás včera rozčúlila svokra. Preto je vhodné voliť témy, ku ktorým má každý čo povedať, ale zároveň nepovedú k vášnivej debate, ktorá skončí konfliktom. Aké sú teda pravidlá small talku a aké druhy konverzácie sú vhodné?

Ako na small talk?

Vyhnite sa otázkam a témam, na ktoré môže druhá strana odpovedať áno, nie, neviem, alebo možno. Snažte sa naopak prísť s otvorenými otázkami, nad ktorými sa musí váš partner zamyslieť, a ktoré povedú k dlhšiemu a duchaplnejšiemu rozhovoru.

Zároveň sa snažte byť pozitívne naladený. Protistrana to z vás bude cítiť a o to viac sa bude snažiť. Takže sa vyhnite témam ako politika, osobné problémy, rodinné vzťahy alebo negatívne zážitky. Sústreďte sa na témy, ktoré neurazia a naopak pobavia.

Najlepšie témy na konverzácie s partnermi i spolupracovníkmi:

Dobré jedlo a pitie

Existuje človek, ktorý by sa o takejto téme nerád rozprával? Táto téma takmer vždy spoľahlivo prelomí ľady. Môžete si navzájom odporučiť nejaký recept, obľúbený drink alebo sa naopak navzájom varovať pred tým, čo vám nechutí.

Na tému jedlo sa môžete rozprávať aj viac všeobecne: aké sú vaše obľúbené reštaurácie, čo si dávate najradšej, čo doma bežne varíte alebo akú kuchyňu obľubujete.

Dovolenka a cestovanie

Od medzinárodnej kuchyne sa môžete plynulo presunúť k téme dovolenka a cestovanie. Snáď každý rád cestuje. Pravdepodobne si všetci radi doprajú dovolenku, keď to opatrenia dovolia. S plánovaním dovolenky sú spojené otázky ako: Pôjdeme autom alebo niekam poletíme? V lete alebo v zime? More alebo hory? Počas konverzácie môžete všetky tieto témy prebrať a navzájom si pomôcť s výberom destinácie. Skrátka ďalší námet k rozhovoru, ktorý nikoho neurazí - navyše sa vždy môžete niečo zaujímavé dozvedieť.

Doprava

Doprava sa týka všetkých. Každý sa musí nejakým spôsobom dostať z bodu A do bodu B a zase späť. Ak napríklad cestou do práce stretnete kolegu, je doprava ideálnou témou, ako začať rozhovor. Chodíš vždy električkou? A vieš, že od budúceho týždňa bude výluka? Nie je to autom rýchlejšie? Debata sa môže stočiť až k tomu, kde lacno natankovať, alebo aké nové vozy sú k dispozícii.

Móda

Máš skvelé topánky. Môžem sa spýtať, odkiaľ sú? Každý človek rád počuje komplimenty a je to príjemný spôsob, ako začať rozhovor. Móda má v dnešnej dobe a spoločnosti čím ďalej dôležitejšie slovo. Dávno neplatí, že je to záležitosť len pre dámy. Aj muži venujú svojmu zovňajšku dostatok času a napríklad návšteva Barber shopov je pre mnoho mužov rutinnou záležitosťou. A keď si ženy môžu navzájom odporučiť kaderníčku, prečo by si páni nemohli vzájomne pomôcť s výberom barbera?

Filmy a seriály

Večer v znamení gauča, pohár vína a nový seriál alebo film. Taký odpočinok pozná a má rád asi každý. Koľkokrát už neviete, čo si pozrieť a hľadáte inšpiráciu, kde sa dá. Zaujímavé filmy a seriály sú vďačnou témou, ktorú väčšina ľudí ocení. Hoci má každý svoj vlastný vkus a niekto uprednostňuje komédie, niekto iný zase umelecké filmy, je to námet na konverzáciu, ktorá neurazí.

Voľnočasové aktivity

Do tejto kategórie patrí napríklad šport alebo čítanie. Nie každý je síce zapálený futbalový alebo hokejový fanúšik, ale takmer každý sa nejakým spôsobom hýbe. Nemusíte sa teda nutne rozprávať o poslednom zápase, ale môžete si odporučiť pekné miesta na beh alebo rybárčenie.

A ak nezabodujete so športom, je pravdepodobné, že uspejete s čítaním alebo hudbou. Hoci veľa ľudí nemá dneska na čítanie čas, môžete takúto príležitosti využiť a nechať si poradiť od niekoho sčítaného kvalitnú knihu, ktorá vás inšpiruje čítať ešte viac.

A čomu sa naopak striktne vyhnúť?

Po prvé sa musíte človeku, s ktorým vediete rozhovor venovať. Počúvajte ho a reagujte. Keď niečomu nerozumiete, spýtajte sa, rovnako sa nebojte vyjadriť vlastný názor. Konverzácii sa venujte a máte z polovice vyhrané.

Po druhé sa ovládajte a nechajte telefón ležať v taške alebo odpočívať vo vrecku. Je to jeden z najviac neslušných zlozvykov dnešnej doby. Hoci to človek nemusí myslieť zle, asi nikomu nie je príjemné, keď sa miesto na neho pozeráte na displej.

A zlaté pravidlo akejkoľvek konverzácie?

A najdôležitejšia rada na záver. Do ničoho sa nenúťte. Ak sa snažíte a druhá strana vám vôbec nepomáha a cítite, že to nemá zmysel, slušne sa rozlúčte a choďte ďalej. Nie je na tom nič zlé a často tak urobíte službu všetkým. Teraz nám ostáva iba veriť, že sa situácia čoskoro zlepší a príležitostí na small talk budeme mať všetci habadej. 

Viac o téme: Rozhovor Pracovisko Práca Vzťahy Dialóg Small talk
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, inwork, vivic

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy