5 spôsobov, ako čeliť vašej závislosti na smartfóne

Zdroj: telefón, žena, smartfón, sedenie

Žijeme v dobe technologickej posadnutosti a závislosti na smartfónoch. Určite ste to už počuli: „Bez telefónu nemôžem ísť nikam,“ alebo „Cítim úzkosť, keď nemôžem skontrolovať e-mail,“ alebo „Bez telefónu sa cítim nesvoj, lebo nemám kontakt s okolitým svetom. “ Nie je prekvapením, že výskum ukazuje, že príliš veľa času stráveného na telefóne znižuje vaše duševné zdravie, fyzické zdravie a vaše vzťahy.

Ako môžeme vybudovať lepšie návyky, v kontexte moderných technológií? Zachovať ich výhody a zároveň minimalizovať negatívne účinky? V tomto článku uvedieme niekoľko stratégií založených na výskume, ktoré odporúčame implementovať v práci aj doma.

  1. Zistite, čo vás najviac rozptyľuje
    Skupinové e-maily, aj keď sú užitočné pre tímovú spoluprácu, sú čoraz problematickejšou súčasťou pracoviska. Po druhom alebo treťom „Odpovedať všetkým“ - keď väčšina správ mohla byť smerovaná iba na jedného alebo dvoch ľudí, a nie na všetkých - tieto reťazce začnú pôsobiť represívne a do našich už aj tak preplnených schránok pridávajú nepotrebný obsah.
  2. Určite si konkrétny čas na odpisovanie
    Keď nám kolegovia pošlú e-mail, textovú správu, bez ohľadu na čas, okamžitá odpoveď je v mnohých prípadoch nevysloveným očakávaním. Tu je navrhovaná alternatíva - používaná v niekoľkých nadnárodných spoločnostiach vrátane spoločností Volkswagen a Deutsche Telekom - politika od 7:00 do 19:00 - správy je samozrejme možné odosielať kedykoľvek, ale od nikoho sa nevyžaduje, aby odpovedal skôr ako o 7:00 alebo neskôr ako 19:00. Vo Francúzsku existuje zákon o „odpojení“, ktorý bol prijatý v januári 2017, nariaďuje vyhradiť si hodiny, keď zamestnanci nemusia byť k dispozícii.
  3. Robte si pravidelné prestávky.
    Ľudský mozog nie je navrhnutý tak, aby pracoval celé hodiny. Keď si robíme prestávky, podávame lepší výkon. Napríklad v jednej štúdii s viac ako 12 000 zamestnancami tí, ktorí si oddýchli každých 90 minút, hlásili o 30% vyššiu úroveň sústredenia, o 50% väčšiu schopnosť tvorivého myslenia a o 46% vyššiu úroveň zdravia v porovnaní s rovesníkmi, ktorí počas pracovného dňa nemali žiadnu alebo iba jednu prestávku. Pozeranie do smartfónu alebo prehliadanie internetu sa však nepočíta.

    Skutočné prestávky zahŕňajú cvičenie, rozhovor alebo reflexiu. To znamená ísť von na čerstvý vzduch, porozprávať sa s niekým (o niečom inom ako o práci) alebo pár minút meditácie. Stačí desať minút, aj keď dlhšie prestávky ponúkajú ešte viac výhod.
  4. Získajte späť čas na priateľov a rodinu
    Musíte prestať nechávať technológiu zasahovať do vašich najdôležitejších medziľudských interakcií. Je však ťažké ignorovať telefón, keď neustále pribúdajú upozornenia a textové správy. Dobrou radou je určiť oblasti, kde v snahe vytvoriť lepší a zmysluplnejší rozhovor s priateľmi a rodinou osobné zariadenia jednoducho nie sú povolené. Príklady zahŕňajú jedálenský stôl, obývačku, auto alebo reštaurácie.
  5. Udržujte technológiu mimo spálne
    Keď sa deň zmení na večer, začne váš mozog uvoľňovať melatonín, ktorý vás nakoniec pomôže uspať. Podľa výskumu americkej Národnej nadácie pre spánok a kliniky Mayo však modré svetlo zo telefónov, tabletov alebo notebookov tento proces spomaľuje a tiež uvoľňuje kortizol, ktorý signalizuje vášmu mozgu väčšiu ostražitosť. Výsledkom je čoraz nepokojnejší spánok, ktorý narúša procesy, ktoré majú v noci nastať, a znižuje tiež vašu duševnú pohodu. Riešenie je jednoduché: Nenoste si vaše elektronické zariadenia do postele.

Za posledné desaťročie prevzala kontrolu nad ľudskými životmi technológia. Aj keď ponúka prístup k informáciám, ľudom a zábave, ukázalo sa, že tiež ohrozuje náš mozog a poškodzuje naše duševné zdravie. Týchto päť taktík - ktoré môžete implementovať sami alebo ich podporiť vo svojom tíme - sú jednoduchými spôsobmi, ako zabezpečiť, aby tieto všadeprítomné zariadenia narobili menej škody ako úžitku.

Viac o téme: Technológie Práca Závislosť Voľný čas
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, HBR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy