Zoznam národností s najväčšou rovnováhou medzi prácou a súkromím

Rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom našlo 72 % Slovákov.Rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom našlo 72 % Slovákov. Zdroj: thinkstock.com

Medzi najspokojnejších obyvateľov patria Škandinávci. Tí majú skoro ideálnu rovnováhu medzi súkromím a prácou. Môžu za to aj mzdové podmienky. Mesačný plat sa tu pohybuje od 3900 do 4500 eur.

„Work – life balance“, alebo aj harmónia medzi pracovným a osobným životom, sa v súčasnej uponáhľanej dobe dostáva čoraz viac do popredia. Hľadanie rovnováhy medzi časom stráveným v práci a časom, ktorý nám zostáva na rodinu a seba samých, nie je vždy jednoduché. Najmä ak si predstavíme, že okrem samotnej pracovnej doby nám veľa času z dňa ukrojí cesta do práce a späť. Priemerný Slovák strávi cestou do roboty a naspäť domov viac ako hodinu a pol. Okrem toho mnohí z nás nosia prácu „v hlave“ aj po tom, ako prekročia prah svojich domovov.

S rovnováhou medzi svojím pracovným a osobným životom sú spokojné tri štvrtiny Európanov. Zvyšná štvrtina si vie tento pomer predstaviť aj lepšie. Vyplynulo to z najnovšieho prieskumu Eurobarometer, ktorý sa venoval otázkam pracovných podmienok a spokojnosti zamestnancov.

Najspokojnejší s rozdelením svojho času medzi prácu a rodinu sú Škandinávci a obyvatelia krajín Beneluxu. Spokojnosť so svojím „work – life balance“ v prieskume vyjadrilo až 9 z 10 Dánov. Nasledovali Holanďania, Belgičania a Luxemburčania, kde spokojnosť s rovnováhou svojho pracovného a súkromného života vyjadrilo viac ako 85 % opýtaných. Zásluhu na tom môže mať aj fakt, že zamestnanci v týchto krajinách sú za svoju prácu aj veľmi dobre ohodnotení. Priemerná mzda v týchto krajinách sa pohybuje na úrovni 3 900 eur až 4 500 eur.

Slováci síce svojou spokojnosťou za priemernými Európanmi zaostávajú, ale nepatria ani medzi najväčších "frflošov". Spokojnosť s rozdelením svojho času medzi prácou a osobným životom vyjadrilo v prieskume 7 z 10 Slovákov. Viac ako pätina je pritom s touto rovnováhou veľmi spokojná, zvyšná polovica sa označila za skôr spokojnú. Viac než štvrtina opýtaných Slovákov ale so svojím „work – life balance“ spokojná nie je.

Najmenej spokojní s rovnováhou medzi svojou prácou a súkromím sú Gréci (len 46 % z nich). V tejto krajine únie je viac nespokojných než spokojných ľudí. Na chvoste rebríčka sa ale popri Grékoch ocitli aj Španieli a Chorváti, z ktorých sú s nastavením pomeru práca vs. súkromie spokojné len menej ako dve tretiny ľudí.

Najspokojnejšie národy v Európe s rozdelním práce a súkromia:

  1. Dáni
  2. Holanďania
  3. Belgičania
  4. Luxemburčania
  5. Fíni
  6. Švédi
  7. Rakúšania
  8. Íri
  9. Litovci
  10. Estónci
Viac o téme: Poštová banka Rovnováha Európania Work-life balance Rovnováha medzi prácou a súkromím
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poštová banka, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy