Hoďte prácu za hlavu a vyrazte na dovolenku! Tipy, ako ju môžete stráviť

Hoďte prácu za hlavu a vyrazte na dovolenku!Hoďte prácu za hlavu a vyrazte na dovolenku! Zdroj: thinkstock.com

Dni voľna potrebuje ako soľ každý pracujúci človek. Myseľ by mala vypnúť od každodenných povinností v práci a človek by sa mal zamerať na veci, ktoré ho najviac tešia. Pre niekoho je pravou dovolenkou pobyt pri mori s rodinou, pre druhého turistika spojená s raftingom na horách s kamarátmi a pre tretieho oddychový týždeň v pohodlí domova. V každom prostredí je možné nájsť si aktívne, ako aj pasívne aktivity.

 

Ideálna dovolenka by mala predstavovať dva týždne. Keď to však z časového hľadiska nie je možné, vhodný je aj predĺžený víkend.

"Dva týždne predstavuje dostatok času, aby sme vypli a načerpali energiu. Určite je dobre vypnúť aj na kratšie obdobie, ako je napríklad predĺžený víkend, ale neprináša to taký pocit relaxu, ako dva týždne oddychu. Dobre je, keď sa na dovolenke máme čas venovať oddychu a celkovej regenerácií organizmu, venovať sa vlastným záľubám," vysvetľuje Silvia Langermann z Coaching-poradňa.sk.

Dovolenka je doslova nutná pre každého zamestnaného človeka, inak svojim neprimeraným správaním môže narúšať vzťahy doma a vo svojom okolí.

"Ak je niekto prepracovaný, môže mať horšiu náladu, môže byť unavený a "nemať náladu" na prácu doma, alebo volnočasové aktivity. Prepracovanosť, alebo nespokojnosť v práci vplýva tým pádom na medziľudské vzťahy," hovorí Silvia Langermann.

Ak nemáte možnosť vybrať si týždňovú alebo dvojtýždňovú dovolenku, oddych môžete načerpať aj počas predĺženého víkendu. Leto sa vyznačuje viacerými kvalitnými festivalmi, ktoré sa konajú po celom Slovensku, takže je z čoho si vyberať.

Kam vyraziť na predĺžený víkend cez leto:

  1. Lodenica
    Lodenica je tradičný rodinný festival plný skvelej hudby a dobrej nálady, na ktorý môžete zobrať deti. Do výšky 130 cm majú vstup zdarma. Musia však prísť v sprievode zákonného zástupcu.
     
  2. Rock pod Kameňom
    Open air festival sa koná za každého počasia v Snine, v amfiteátri RO Rybníky.
     
  3. Záhorácký unplugged
    Na hudobnom open air festivale vystúpi slovenská a česká špička folkovej a country hudby v podobe Allana Mikušeka, Wabiho Daňka, Pavla Dobeša, skupiny Rangers alebo Bukasový Masív. Deti do 10 rokov majú vstup zdarma.
     
  4. Dohoda
    Festival Dohoda sa už konal v Nitre, v Bojniciach a Malackách. Posledným miestom zostáva Poprad. Prináša vám hudobné zážitky vďaka Richardovi Müllerovi, Majkovi Spiritovi, Hex, Polemic, Ego a ďalších.
     

Tipy, ako stráviť dovolenku doma:

  1. Pustite sa do niečoho, čo ste nikdy nerobili
    Dovolenka alebo predĺžený víkend je ideálnym časom, kedy môžete vyskúšať nové aktivity. Počas dovolenky plynie čas skoro neobmedzene. Skúste napríklad uvariť nové netradičné jedlo, vyskúšajte nový šport, alebo sa vyberte na výlet na miesta, kde ste ešte neboli.
     
  2. Vzdelávajte sa a zdokonaľujte v nových aktivitách
    Možno ste si povedali obligátnu vetu, že keď budete mať viac času, pustite sa do vzdelávania. Vždy však existovala nejaká výhovorka, prečo sa aktivite nemôžete venovať, ale čas dovolenky to však nie je. Investujte voľný čas do vášho vzdelávania, či už jazyka, astronómie, kódovania alebo do čítania odbornej literatúry, napríklad o marketingu. Prekračovať hranice svojich možností môžete aj tréningom, či už sa chcete zdokonaliť v behaní alebo plávaní. Nastavujte si ciele a zdolávajte ich!
     
  3. Čítajte knihy
    Ak ste počas roka dostali do daru niekoľko kníh, ktoré zostali zapadnuté prachom na poličke, teraz je čas ich „oprášiť“ a pustiť sa do čítania.
     
  4. Strávte čas s priateľmi
    Zorganizujte večerné posedenie na terase alebo piknik so svojimi kamarátmi (aj s ich rodinami)  v prírode. Keď každý prinesie nejakú maličkosť, pohostiť môžete aj okoloidúcich.
     
  5. Navštívte vzdialených príbuzných
    Čas dovolenky je výbornou príležitosťou navštíviť rodinu a príbuzných, s ktorými nežijete v jednom meste a ktorých ste dlho nevideli.
     
  6. Buďte kreatívni
    Ak patríte medzi kreatívnych ľudí, začnite počas dovolenky niečo majstrovať alebo vyrábať. Ak obľubujete maľovanie, pustite sa do maľovania obrazu alebo dekorovania vášho bytu. Ak ste „doma“ v šití, ušite si pre seba niečo pekné. Kreativite sa medze nekladú.
     
  7. Relaxujte
    Počas dovolenky nemusíte nič robiť. Ak vám nevyhovuje ani jedna z uvedených aktivít, oddýchnite si a načerpajte nové sily podľa vašich predstáv.

 

Viac o téme: Festival Dovolenka Rodina Tip Leto Relax Tipy Oddych Turistika Kamaráti Ako ju stráviť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Predpredaj.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy