Návod, ako si upratať vo svojom živote a zbaviť sa nezdravých návykov

Ak sa chce človek zbaviť starých nesprávnych návykov, mal by si vo svojom živote upratať a začať pracovať na nových návykoch každý deň.Ak sa chce človek zbaviť starých nesprávnych návykov, mal by si vo svojom živote upratať a začať pracovať na nových návykoch každý deň. Zdroj: thinkstock.com

Človek je ako stroj, naprogramovaný na dennú rutinu. Vstať, ísť do práce, nakúpiť, navariť večeru, upratať a ísť spať. Medzi povinnými dennými aktivitami sa vyskytujú aj zbytočné činnosti, ktoré požierajú čas. Ak sa ich chce človek zbaviť, mali by začať pestovať nové „zdravé“ návyky, ktoré sa po čase zautomatizujú.

Keď sa pri stretnutí so známym spýtate, ako sa má, väčšina z nich po dlhšom zaváhaní odpovie, že to ujde.  Ale z jeho odpovede je cítiť, že mu k šťastiu niečo chýba. Mnohí ľudia nemajú dôvod žiť v pesimizme a utópii s pocitom nešťastia. Sú zdraví, úspešní, ale nie vždy vedia definovať, prečo nemôžu s istotou povedať, že sú šťastní. A možno im chýba k šťastiu tak málo.

Človek pod tlakom a v strese má tendenciu k nervozite, v horšom prípade až k depresiám. Pokiaľ nad vami vyhral chaos v materiálnom i duchovnom svete, je čas zastaviť sa, zamyslieť a upratať si. Neporiadok v hlave môže súvisieť s chaosom, ktorý vás obklopuje na vašom pracovnom stole či v domácnosti. Samozrejme, platí to aj naopak. Vaše  vnútro, myslenie a roztrieštenosť sa môže priamo prejaviť navonok. Hovorí sa, že inteligent zvláda chaos, avšak iba dovtedy, pokiaľ sa mu to  nevymkne spod kontroly.

Prvý krok k úspechu má človek za sebou, keď si uvedomí, že mu chaos začína byť na škodu a chce to zmeniť.

„Keď si chcete upratať v živote, môžete začať robiť poriadok okolo vás. Nech je vám motiváciou aj vedomie, že poriadkom vo vlastnom živote môžeme veľmi pozitívne motivovať a formovať aj vaše okolie, ľudí v spoločnosti,“ radí Silvia Langermann z Coaching-poradňa.sk.

Vyhraďte si preto dostatok času na triedenie a ukladanie vecí. Nesnažte sa robiť si poriadok, keď viete, že v ten deň to nestihnete dokončiť. Výsledok bude opäť len stres z toho, že ste niečo nedokončili. Pamätajte aj na časovú rezervu. Ideálne je, keď človek spojí triedenie vecí s relaxom, nie je vhodné spájať to s nutnosťou a nepríjemnou prácou. Jednoducho, spraviť si kávu alebo čaj a s chladnou hlavou si jasne uvedomiť, čo všetko je okolo vás zbytočnosť.

Upratovanie v živote nie je len o triedení vecí na kôpky. V prípade prvého kroku možno áno, avšak upratovanie v živote je zložitejší proces, pri ktorom je nutné riešiť v sebe všetky príčiny, ktoré neporiadok zapríčinili.

„Keď máte upratané vo svojom okolí, môžete pristúpiť k sebe samému. Nepôjde však tentoraz o vyhradenie si jedného dňa, ale o zbavenie sa starých zlozvykov a prijatie nových, lepších návykov do vášho života,“ odporúča Langermann.

Trvá takmer mesiac, kým sa návyk stane zlozvykom, preto buďte trpezliví, veľmi dôslední a pestujte nové návyky každý deň. Dôležitá je pravidelnosť. Nestavajte však pred seba nereálne ciele. Spomeňte si, ako to naposledy dopadlo. A riaďte sa zásadou: pomaly ďalej zájdeš. Pokiaľ budete mať po pár dňoch pocit, že sa vám to vlastne vôbec neoplatí, budete si klásť otázky prečo to vlastne robíte, prestane vám to dávať zmysel, obráťte sa na niekoho blízkeho. Na niekoho, komu dôverujete a požiadajte ho o podporu.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Možno sa vám nedarí dodržiavať nové návyky, pretože stále dookola robíte tie isté veci. Vaša denná rutina, ktorá spočíva v neustálom kontakte s požieračmi času, ako sú mobilný telefón, počítač, internet a mnohými ďalšími vecami, ide proti vášmu úspechu.

„Skúste ísť do prírody s blízkou osobou alebo aj byť aj sami a v tichosti. Uvidíte, ako sa vám odrazu bude zdať deň dlhší a niečím naplnený. Budete mať nový zážitok oproti tomu, akú prázdnotu vo vás občas vyvolávajú požierači času,“ radí Langermann z Coaching-poradňa.sk.

Pomôcť vám môže, keď si ciele celého upratovania napíšete. Písanie človeku umožňuje pristupovať k veciam strategicky. A najmä, pamätajte si, že nemôžete byť dokonalí. Nič nám však nebráni v tom, aby sme sa k tomu aspoň snažili približovať a byť lepšími. Ako povedal americký podnikateľ a spisovateľ Max Depree:  Nemôžeme sa stať tým, čím chceme byť, ak zostaneme tým, čím sme.

 

Viac o téme: Upratovanie Činnosti Návyky Rutina Upratanie Zbavenie sa starých vecí Staré návyky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Silvia Langermann, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy