Generácia X a Y. Aké majú pracovné návyky?

Generácia X a generácia Y má rozdielne pracovné návyky.Generácia X a generácia Y má rozdielne pracovné návyky. Zdroj: thinkstock.com

Generácia X a generácia Y tvorí najpočetnejšiu pracujúcu skupinu. Ak by zamestnávatelia lepšie pochopili, ako pracujú obidve skupiny ľudí, dokázali by si ich v zamestnaní udržať.

V Amerike uskutočnili prieskum, aby lepšie pochopili, ako pracuje generácia X a Y, aké majú pracovné návyky a čo ich motivuje k práci.

 

Generácia X vs. generácia Y

Ľudia z generácie X sú narodení v rokoch 1965 až 1977. V Amerike je ich až 41 miliónov, z ktorých 22 percent tvorí pracovnú silu. Generáciu X predstavujú najvplyvnejší a najväčší podnikatelia v histórii. Ako by ste spoznali pracujúceho človeka z tejto generácie? Je vzdelaný, technicky gramotný, samostatne pracujúci. Aj keď majú títo zamestnanci silnú pracovnú morálku, sú zaviazaní ku svojim rodinám a životnému štýlu a na pracovisku očakávajú flexibilitu. Hoci majú prezývku „flákačov“, generácia X pracuje v priemere o tri hodiny viac, ako odpracovali zamestnanci v roku 1977.

Generáciu Y predstavujú ľudia narodení po roku 1977. Taktiež sú prezývaní ako generácia „milénium“ alebo „baby-boomerov“. Sú húževnatí, sebaistí a do pracovného procesu vstupujú s vysokými nárokmi nielen na seba, ale aj svojho zamestnávateľa. Generácia Y bola „naprogramovaná“ tak, aby získavali lepšie výsledky, sú na nich kladené vyššie nároky a očakávajú sa od nich väčšie vedomosti. Darí sa im v rýchlo sa rozvíjajúcom pracovnom prostredí a od prvého dňa v práci túžia meniť zaužívané pravidlá. V práci očakávajú spätnú väzbu pri akejkoľvek pracovnej úlohe alebo projekte a majú vysoké platové očakávania. Taktiež nemajú problém „skákať“ z jednej pracovnej pozície do druhej, až pokiaľ nenájdu takú prácu, ktoré im vyhovuje.

Generáciu X a Y tvoria pracovníci, ktorí sú lojálni, inovatívni a kreatívni. V práci očakávajú benefity, ktoré im pomôžu udržať ich vyšší životný štandard. Ak si ich chce zamestnávateľ udržať, mal by im ponúknuť pružnú pracovnú dobu. Títo ľudia by privítali prácu na doma, aby sa vyhli rannej dopravnej špičke alebo mali viac času venovať sa svojim deťom. Keďže je hlavne generácia Y kreatívna a technologický pokrok ju najviac zasiahol, v práci očakávajú aj ďalšie benefity, medzi ktoré patrí smartfón, notebook alebo osobný automobil.

Ako si ich firma udrží?

Generácia X sú kreatívni, produktívni a nezávislí. Najlepšie sa im pracuje, ak nad nimi nikto „nedrží“ dohľad. Spoločnosť si takýchto ľudí môže udržať tým, že im ponúkne kariérny rast alebo ocení ich prácu zvýšením platu. Hodnoty generácie X sú viac menej nemenné. Generácia Y ale očakáva v zamestnaní priebežné školenia, pravidelné odmeny a pravidelnú spätnú väzbu.

Rozdiel medzi obidvoma generáciami je aj v rozdielnej východe. Zatiaľ čo je generácia X zvyknutá spraviť to, čo sa od nich očakáva, alebo je im prikázané, generácia Y sa viac pýta a ťažšie prikývne na okamžité splnenie úlohy. Nemajú problém dostať sa do konfrontácie so šéfom, bez strachu sa s ním púšťajú do diskusie. Preto by ich manažéri mali voliť odlišný prístup pri očakávaní splnenia úlohy.

Ako na generácia Y pri zadaní úlohy?

  1. Povedzte im na rovinu, prečo potrebujete, aby pracovali na danom projekte.
  2. Odmeňujte ich za ich prácu a za splnené úlohy.
  3. Pochváľte ich pred ostatnými kolegami.
  4. Dávajte im pravidelnú spätnú väzbu a uznanie.
  5. Poskytnite im neformálne a zábavné pracovné prostredie.

Zamestnávatelia, ktorí sa prispôsobia potrebám generácie X a Y si ich na pracovisku udržia omnoho dlhšie a zároveň budú pre nich pracovať so zvýšeným výkonom.

Peniaze a práca

Generácia X zarába peniaze, aby uživila rodinu. Chce zarábať viac a tomu dokáže prispôsobiť aj čas strávený v práci. Rozdielne je na tom generácia Y, ktorá radšej zarobí menej peňazí a čas strávený mimo kancelárie si viac užíva.

Viac o téme: Kancelária X Generácia Generácie Pracovné Návyky Y Multigeneračná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Howstuffworks.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy