15 kariérnych cieľov na tento rok. Vyberte si tie správne!

Vyberte si svoje ciele na tento rok.Vyberte si svoje ciele na tento rok. Zdroj: photl.com

Môže sa vám stať všeličo, aj to najmenej očakávané. Akákoľvek zmena v živote vás však nasmeruje na vaše ciele. Nemusí to však byť nejaká udalosť, stačí prelom starého a nového roka.

Scott Raynovich je novinár. Pri svojej práci pracuje hlavne s informáciami a prichádza do kontaktu s ľuďmi. Ako sám hovorí, ľudia a informácie mu prinášajú do života veľa rozptýlenia, zaujímavosti, ako aj konfliktov. Avšak, čo je v dennom kolobehu najdôležitejšie? Dokázať sám seba manažovať. Pre niektorých ľahko povedané, pre ďalších ťažšie uskutočniteľné.

Scott vždy patril medzi ľudí, ktorí mali veľké ambície. Zo svojho tajného zoznamu svojich plánov úspešne dotiahol do konca iba niektoré a ďalšie si prenáša do tohto roka.

„V živote prichádzajú rôzne zvraty, ktoré najmenej očakávate a zrazu sa vám váš plán posúva na neskôr,“ vysvetľuje.

Scott musel v minulom roku nečakane podstúpiť operáciu kolena. Keď sa po pár týždňoch vrátil naspäť do práce, zaskočila ho nepríjemná správa. Dostal výpoveď. Toto bola udalosť, ktorá ho prinútila zastaviť sa na chvíľu a uvedomiť si, čo chce v živote dosiahnuť.

„Akákoľvek udalosť, aj tá najmenej očakávaná a negatívna, by vás nemala posunúť naspäť vo vašom živote,“ hovorí Scott.

Scottom síce zamávala nečakaná udalosť, ale keď sa obzrel naspäť vo svojom živote za svojimi životnými úspechmi, povedal si, že jedna prekážka mu nemôže stáť v ceste za ďalšími úspechmi. Táto udalosť v ňom vyvolala akési duchovné prebudenie. Vedel, že je čas začať s novými plánmi.

Po výpovedi mal Scott zrazu veľa času. Povedal si, že aj napriek tejto udalosti nepoľaví zo svojich plánov, čítal inšpiratívne knihy, venoval sa rodine a konečne mal čas aj na bicyklovanie. Počas čítania kníh si uvedomil, že život sa skladá zo závažných zmien, ktoré vás majú opätovne zamerať na vaše smerovanie a vaše ciele.  Scott na konci júna síce prišiel o zamestnanie, ale vďaka operácii „získal“ nové koleno.

„Uvedomil som si, že všetko sa stalo, aby som si opäť zadefinoval svoje ciele, zhromaždil informácie, zanalyzoval súčasný stav a pustil sa do podnikateľských nápadov,“ prezrádza Scott.

Jednu z inšpiratívnych myšlienok zhrnul do jednej vety. Ak chcú byť vedúce osobnosti úspešné, musia si vedieť kontrolovať svoje emócie, pravidelne cvičiť, stravovať sa, mať dostačujúci spánok a v neposlednom rade disciplínu. Toto všetko platí aj o bežných ľuďoch. Ak sa aj vy zameriate na svoje dôležité ciele, bude vám všetko ostatné vychádzať.
 

Inšpiratívne môžu byť pre vás aj ďalšie Scottove pracovné ciele, ktoré sa vo viacerých rovinách prelínajú aj s cieľmi súkromnými:
 

  1. Žite s užitočnými informáciami
    Žijeme v dobe, kedy sme bombardovaní veľkým množstvom informácií. Informácie máme na každej strane, ale v oveľa väčšom množstvo, ako kedysi. Viaceré z nich by sme však mali blokovať. Každý by mal mať nastavený vnútorný filter, ktorým môže rozhodnúť o prijatí danej informácie, ktorá je pre neho podstatná a dôležitá.
     
  2. Majte pracovný harmonogram
    Pracujte tak, aby ste sa neprepracovali. Veľa ľudí pracuje aj vtedy, keď sú vyčerpaní a tak prichádzajú o najlepšie nápady a produktivitu. Tvrdo môžete pracovať, keď máte dostatok sily. Keď sa cítite unavení, doprajte si oddych.
     
  3. Ovládajte v sebe nenávisť
    Už sa vám stalo, že ste na niekoho nakričali a potom ste to ihneď oľutovali? Akýkoľvek hnev alebo krik je neproduktívny, či už  v práci alebo doma. Existuje však oveľa lepší spôsob, ako zahnať hnev a vysporiadať sa s reakciou druhého človeka.
     
  4. Bohatstvo spočíva v zdraví
    Keď sa budete zdravo stravovať, pravidelne cvičiť, mať dostatočný spánok, budete vedieť v sebe ovládať hnev, určite na sebe pocítite pozitívny účinok – vyššiu produktivitu a spokojnosť.
     
  5. Stanovte si svoj vlastný cieľ
    Každý človek dokáže zhodnotiť svoje možnosti a podľa svojej momentálnej situácie si stanoviť reálne ciele do roku 2014. Inšpirovať sa môžete aj cieľmi našich čitateľov.

Ciele čitateľov z fanúšikovskej stránky Kariera.sk na Facebooku:

  1. Nájsť si (normálnu) prácu.
  2. Stať sa podnikateľkou alebo podnikať v zahraničí.
  3. Viac peňazí, menej roboty.
  4. Zvýšiť si vzdelanie.
  5. Zdokonaliť sa v anglickom jazyku.
  6. Získať po ročnej pracovnej zmluve, zmluvu na dobu neurčitú.
  7. Vycestovať do zahraničia.
  8. Uspieť.
  9. Udržať si prácu.
  10. Zmaturovať.

Aké sú vaše ciele?

 

Viac o téme: Kariéra Príbeh Ciele 2014 Kariérne
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy