Najlepší spôsob, ako prežiť piatok 13-teho v práci

Tento rok vychádza piatok trinásteho na dva dni – v septembri a decembri.Tento rok vychádza piatok trinásteho na dva dni – v septembri a decembri. Zdroj: photl.com

Piatok trinásteho sa považuje za nešťastný deň. Niektorí ľudia dokonca nevychádzajú z domu, aby sa im nestalo nič zlého – úraz, nehoda, či okradnutie. V Amerike viacerí ľudia necestujú do práce.

Niektorí ľudia majú strach z čísla trinásť, iní veria poverám, ktoré sa spájanú s trinástkou. Trinásť ľudí sa zúčastnili na poslednej večeri Ježiša Krista, ktorý bol ukrižovaný práve na Veľký piatok. Ďalší veria povere, že v piatok trinásteho boli popravení templári. Od tohto dňa sa považuje tento deň za diabolský alebo nešťastný.

Spojené štáty každý piatok trinásteho stratia okolo 800 až 900 miliónov dolárov iba preto, že ľudia v tento deň necestujú do práce, uvádza Inštitút pre zvládanie stresu a fóbií v Severnej Karolíne.

Tento rok vychádza piatok trinásteho na dva dni – v septembri a decembri. V roku 2014 vkročíme do „nešťastného“ piatku iba v mesiaci jún. Predstavte si však, že by ste v tento deň strávili v práci viac inovatívnym spôsobom. O možnosti zaviesť zamestnancom čas, kedy by sa venovali novým nápadom sa osvedčil aj u viacerých spoločností.

V roku 1948 zaviedla americká spoločnosť 3M nový program pre zamestnancov. 15 percent pracovného času počas dňa mohli využiť podľa svojho uváženia. Aj spoločnosť Google umožňuje zamestnancov, aby 20 percent svojho času strávili ľubovoľnou činnosťou. Sociálna sieť Twitter zaviedla pre zamestnancov týždeň v roku, kedy môžu pracovať na svojich vlastných projektoch.

Čas zamestnancov, ktorý nevyužívajú na svoju prácu predstavuje investíciu spoločnosti do budúcich projektov.  Presvedčil sa o tom aj Google. Počas času, kedy sa zamestnanci venovali novým nápadom vznikla myšlienka na vytvorenie unikátnej služby Gmail – emailového konta, ktoré dnes vlastní 423 miliónov registrovaných užívateľov.

Prečo by mali zamestnanci dostať „pracovné voľno“, napríklad v piatok popoludní?

  1. Zamestnanci budú viac zanietení pre prácu, ak môžu pracovať na niečom, čo považujú za dôležité a budú si môcť nastaviť systém svojej práce sami.
  2. Zamestnanci budú viac spolupracovať navzájom, zdieľať nápady a riešenia. Nebudú pracovať pod stresom, keďže  nemajú stanovené konečné termíny.
  3. Takáto práca ich bude viac napĺňať.

Takýto systém práce však  nemusí vyhovovať všetkým. Niektorí manažéri, ktorí pracujú na svojich projektoch a majú vlastnú stratégiu, nemajú radi, ak sa im ostatní „montujú“ do ich práce a môžu priniesť vlastné nápady. Avšak za nápad, umožniť zamestnancom možnosť pracovať na tom, čo chcú, stojí za to.

Viac o téme: 13 Práca Nešťastie Nešťastný Piatok Trinásteho
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text:ami, Zdroj: squawkpoint.com
 
Staršie správy
Staršie správy