Máte dobrý vzťah k sebe samému? Spoznajte sa v inom svetle a zlepšite svoj život

Ľudia, ktorí majú dobrý vzťah sami k sebe sú v živote šťastnejší. Pri vnútorných rozhovoroch alebo rozhovoroch s ostatnými by ste preto mali používať povzbudzujúci a pozitívny jazyk. Používajte povznášajúce a konštruktívne prídavné mená a príslovky. Všetko, čo o sebe hovoríte, sa podvedome zaznamenáva. Čo je dôležitejšie, vnímate to aj vy sami. Všetci ľudia (vrátane vás) uveria presne tomu, čo im o sebe poviete.

Aká je vaša predstava o vás?

Váš vnútorný obraz je súborom toho, čo si o sebe myslíte a cítite, ako prežívate samých seba a ako sa prezentujete ostatným. Úzko to súvisí s vašim vedomím, pretože tak ukazujete, ako sa vnímate. Čím väčšia je priepasť medzi obrazom, ktorý máte o sebe, a tým, ako vás vnímajú ostatní, tým jasnejšie je, že buď nepoznáte sami seba, alebo sa z nejakého dôvodu pretvarujete.

Môžete si urobiť jednoduchý test a zistiť tak obraz, ktorý o sebe máte. Požiadajte 3 blízkych ľudí, aby vás opísali 3 - 5 charakteristikami a potom ich porovnajte s obrazom, ktorý ste si o sebe vytvorili. Oplatí sa to vyskúšať, pretože tak môžete o sebe zistiť niečo, o čom ste doteraz nevedeli.

Prečo záleží na tom, aký obraz o sebe máte?

Ľudia radi veria tomu, čo im o sebe poviete. Ak o sebe opakovane hovoríte, že vám niečo chýba alebo že niečo neviete, musíme rátať s tým, že tomu ostatní uveria.

Začnite teda premýšľať nad tým, ako o sebe hovoríte ostatným. Ak si všimnete, že o sebe hovoríte väčšinou negatívne, je na čase sa zamyslieť. Na úvod môžete zvážiť, aké výhody vám prinesie rozprávanie o sebe takýmto spôsobom? Položte si tiež otázku, či v tom chcete aj pokračovať.

Zlá predstava o sebe samom má dôsledky aj v práci

Zlý obraz o sebe samom určite ovplyvňuje kvalitu vášho súkromného i pracovného života. Ak máte pocit, že nepostupujete profesionálne, overte si aký veľký vplyv na seba máte. Popremýšľajte, ako obvykle hovoríte o sebe a svojich výsledkoch v práci.

To isté platí pre každého, kto si nemôže nájsť prácu. Popremýšľajte, ako sa obvykle prezentujete zamestnávateľom a v čom vynikáte. Možno zistíte, že sa skutočne sabotujete na ceste k svojmu kariérnemu úspechu.

Ako vylepšiť zlý obraz o sebe?

Zdá sa, že o sebe nemáte ten najlepší obraz? Toto je prvý a najdôležitejší krok. Pre začiatočníkov je dôležité uvedomiť si, že o sebe hovoríte alebo premýšľate negatívne alebo skreslene. Potom je dôležité zistiť, či vám prospieva, keď sa takto prezentujete ostatným. Vďaka tomu sa začne meniť vaša mienka.

Zlý postoj často ovplyvňuje veľa vzorcov a presvedčení, ktoré sa ľudia učia od detstva, a ktoré často bez pomoci odborníkov ľahko nezmenia. Preto ak máte ťažkosti so sebavedomím, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Podpora Smútok Radosť Život Sebavedomie Vnímanie Obraz
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, betterlifetoday

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy