Trápi vás práca, zdravie či rodina? Skúste toto a vyhrajte

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Máte vo svojom okolí kouča? Kouč kladie tie správne otázky, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa, akým smerom v živote sa máte vydať. Používa na to niekoľko metód. Dnes vám priblížime metódu kontrolného panela.

Svoju životnú situáciu môžeme posúdiť s pomocou dvoch náhľadov. Buď sa budeme na seba pozerať staticky, teda na aktuálny stav, ktorý nás v danej chvíli trápi, alebo dynamicky, inak povedané na aktuálny pocitový vývoj. Keď sa cítime dobre, nemáme dôvod skúmať trend vývoja, ale ak sme zavalení problémami, dá sa povedať, že nič iné nevidíme, nepočujeme. Zúžený pohľad nám, samozrejme, neprospieva, pretože zabraňuje mať nadhľad a vidieť východisko z problémovej situácie, preto je veľmi užitočné vytvoriť takzvaný kontrolný panel. Ten zachytí rôzne aspekty kvality života v takej forme, v akej ich človek prežíva vo svojom vnútri.

V prvom rade by sme mali zachytiť a včas si uvedomiť signály nežiaduceho vývoja v práci, rodine, zdraví a osobnej pohode. Veľmi dôležité je dostatočne skoré zareagovanie na nepriaznivý aktuálny vývoj. Ideálne je, ak dokážeme udržať dobrý stav v každej menovanej situácii. Avšak udržateľný vývoj nemá vyvolávať nezdravé javy, preťažovať človeka a jeho okolie a mal by fungovať dlhodobo.

Ak si zmenu v týchto štyroch oblastiach uvedomíme, vieme predpokladať aj vznik problému. Veľmi prospešné býva, keď koučovaný nájde a pomenuje, čo spôsobuje pokles jeho aktuálnej situácie. Môže to byť  napríklad nízke sebavedomie či správanie sa v rodine, pracovná vyťaženosť, kolísajúce zdravie, vzťahy s ľuďmi, v podstate čokoľvek.

Na mieste je koučova otázka, čo by pomohlo priaznivému vývoju trendov. Koučovaný sa zamyslí nad tým, čo by jeho aktuálnu situáciu mohlo vylepšiť. Napríklad dobré rodinné vzťahy, kvalitná komunikácia so šéfom, s priateľmi, návšteva lekára, či čokoľvek iné. Spolu s koučom si vypracuje akčný plán, ktorý by mal obsahovať ciele na najbližších šesť až dvanásť mesiacov.

Dôležitosť metódy kontrolného panela spočíva v tom, že človek svoju aktuálnu situáciu vníma komplexne zahrnutú vo svojom živote. Vníma všetky svoje problémy vo vývoji a nepozerá sa na ne izolovane. Kontrolný panel vieme zjednodušene vložiť do modelov ADAPT  a GROW.


Mohlo by vás zaujímať: Potrebujete zmeniť svoj život či urobiť dôležité rozhodnutie? Vieme, kto vám pomôže​


Model ADAPT

ADAPT:
Assess current performance – Posúď súčasnú výkonnosť
Develop a plan  – Rozviň plán
Act on the plan  – Konaj podľa plánu
Progress check  – Skontroluj pokrok
Tell and ask  – Hovor a pýtaj sa

Skôr než začnete robiť čokoľvek pre zvyšovanie výkonu, je potrebné zistiť, aká je objektívna realita. Dôležité je i to ako ste svoju súčasnú úroveň dosiahli. Mali by ste vedieť, pri akej práci sa cítite najlepšie, a ktorý druh činnosti vám nesedí. Pokiaľ chcete zlepšiť svoj výkon, musíte ho vedieť merať.

Následne rozviniete plán alebo si stanovíte ciele. Takisto je potrebné určiť si, akú výkonnosť chcete dosiahnuť, o aké zlepšenie sa usilujete a za aký čas to viete dosiahnuť. V ďalšom kroku hlavný cieľ rozdeľte na pracovné ciele, teda menšie ciele, ktoré dokážete dosiahnuť za dobu X. Naplánujte si, kam sa viete dostať počas doby Y a doby Z. V tejto fáze je ideálne pracovať s krátkodobými časovými úsekmi a veľmi presne si vedieť stanoviť cieľ.

Ďalšou fázou je práca na stratégiách pre dosiahnutie lepšej výkonnosti. Avšak koučovaný musí odsúhlasiť cieľ ešte skôr, než ho začne plniť.

Nasleduje najviditeľnejšia fáza celého procesu:  Konať podľa plánu, ktorá je považovaná za najjednoduchšiu. Samozrejme, je dôležité, aby boli určité činnosti počas tejto fázy komunikované a komentované tak, aby ste odhalili veci, ktoré treba zmeniť.

Kontrola pokroku je skôr séria fáz, pretože pokrok by mal byť pozorovateľný pri každom míľniku. Hlavne preto, aby ste videli, akým smerom sa hýbete, aby nesplnený cieľ nebol prekvapením. Ak dokážete včas zmeniť nesprávny smer, dokážete ho modifikovať a predísť chybe.

Na konci procesu nesmiete zabudnúť pýtať sa a hovoriť. V tejto etape je nevyhnutné diskutovať o pokroku, činnostiach a výsledku. „Komunikácia je zmyslom koučovania,“  vysvetľuje odborníčka Silvia Langermann. Kouč musí rozumieť motivácií svojich klientov. Potrebuje vedieť ako sa s nimi má rozprávať, ako sa ich pýtať, aby bol proces, čo najefektívnejší.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Model GROW

Jednoduchosť a efektívnosť tejto metódy poskytuje obrovské možnosti. Jednoduchosť umožňuje využívať túto metódu v bežnom živote, napríklad pri vyjednávaní, v tímovej práci, pri konfliktoch v tíme alebo v obchodnom rozhovore. Tento model je možné aplikovať aj ako skryté koučovanie. Koučovaný nevedome spolupracuje s koučom a ani nevie, že je koučovaný.

GROW:
Goal Setting – ešte predtým, ako si vypočujeme momentálny objektívny stav, si stanovíme ciele. Môže sa to zdať nelogické, pretože ciele by mali vychádzať zo súčasného stavu, ale v skutočnosti to tak nie je. Totiž ciele, ktoré vychádzajú z aktuálnej reality sú často opečiatkované problémami dnešných dní. Často vychádzajú z toho, čo sa dosiahlo v minulosti a sú formulované negatívne, namiesto toho, aby by boli formulované pozitívne a vychádzali z toho, čo všetko vieme urobiť.
Reality – overená realita, skutočný stav.
Options – možnosti, alternatívne stratégie alebo postupy činnosti.
Will (What,When,Who) – čo, kedy, kde, kedy urobím a aká je moja vôľa.

Cieľ, realita, možnosti a voľba (čo, kedy, kto) musia byť vnímané v kontexte reality a zodpovednosti.

Pozor, súťaž!

Túžite meniť životy? Chcete pomáhať iným? Pokiaľ v sebe cítite povolanie a šťastie vám bude naklonené, možno práve vy dostanete jedinečnú príležitosť získať akreditovaný kurz Kouč so skvelou 50% zľavou. Kurz od spoločnosti Power coaching je akreditovaný ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. Absolvent získa certifikát a je oprávnený vykonávať kouča. Súťaž trvá do 31. januára 2016. Výhra čaká možno práve na vás, stačí vyplniť dotazník, ktorý nájdete TU!

Súťaž UKONČENÁ! Výhercom stala Zuzana Havírová. Gratulujeme!

* Cena kurzu je 4 100 eur s DPH.

Viac o téme: Pomoc Rodina Zdravie Práca Život Súťaž Coaching Power Kouč Koučovať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Power Coaching; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy