Zvýšte výkonnosť svojich zamestnancov: Vedci zistili, čo zaberie

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Chcete zlepšiť výkonnosť svojich zamestnancov? Pustite im zvuky prírody. O tom, ako napríklad zurčanie vodopádu kladne ovplyvňuje pracovné nasadenie, vypovedajú výsledky štúdie vedcov z amerického Rensselaer Polytechnic Institute, ktorá bola predstavená na 169. kongrese Acoustical Society of America v Pittsburghu. Píše o tom taliansky denník La Repubblica.

Zurčanie vodopádu, vtáčí spev či šumenie stromov vo vetre: to všetko môže zlepšiť duševné rozpoloženie zamestnancov, zvýšiť ich výkonnosť a navyše chrániť ich súkromie, keď napríklad hovoria do telefónu. V Spojených štátoch čoraz väčší počet úradov používa systémy zvukového maskovania tak, že sa to, čo hovoria zamestnanci, stáva na určitú vzdialenosť nezrozumiteľným a ľudia sa tak vzájomne nerušia. Tieto systémy projektujú experti a bývajú inštalované v strope. V posledných 40 rokoch sa používali náhodné maskovacie zvuky, takmer vždy elektronické, známe tiež pod názvom biely šum.

Tím amerických vedcov však teraz preukázal, že maskovacie signály inšpirované zvukmi prírody môžu fungovať rovnako dobre, a možno ešte lepšie, než konvenčné zvuky. Bádatelia overovali svoju teóriu na 12 dobrovoľníkoch, ktorým púšťali najrôznejšie zvuky.

Podľa expertov môže byť pozitívne pôsobenie prírodných zvukov využívané aj mimo rámca pracovného prostredia. Napríklad by bolo možné používať zvuky prírody na zlepšenie nálady pacientov v nemocnici, ktorí sú dlhodobo pripútaní na lôžko.


Prečítajte si tiež: 7 vecí, ktoré vám zvýšia motiváciu v práci


Produktivitu práce môžu tiež vylepšiť okrem prírodných zvukov tiež farby a kvety. Ak je pracovná miestnosť veselá a predovšetkým zelená, zamestnanci viac pracujú. Štúdiu o tom realizoval medzinárodný tím vedcov vedených bádateľmi z Exeterskej univerzity v Británii. Rastliny a kvety robia zamestnanca šťastnejšími v porovnaní s tými, ktorí trávia pracovný čas v jednoduchých a menej zelených kanceláriách. Produktivita osôb pracujúcich v zeleni sa môže zvýšiť až o 15 percent.

"Náš výskum ukazuje, že investícia do vzhľadu úradu, predovšetkým jeho oživenie niekoľkými rastlinami, zvyšuje kvalitu života a produktivitu práce," uviedla vedúca štúdie Marlon Nieuwenhuisová.

Ako rastliny na zamestnanca pôsobia? Podľa vedcov sa cíti byť viac fyzicky, duševne aj citovo zapojený do svojej práce. Zeleň na pracovisku môže podľa bádateľov takisto znižovať stres, zvyšovať pozornosť a zlepšovať celkový stav zamestnancov.

Viac o téme: Zamestnanie Zamestnanec Výkonnosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: ČTK; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy