Inteligencia nie je všetko: Čo potrebujete, aby ste dosiahli úspech?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinstockphotos.com

Na svete sú mnohí inteligentní ľudí, no nie všetci sa automaticky stávajú úspešnými. A univerzálny recept na úspech pravdepodobne neexistuje. Na jeho dosiahnutie je potrebné, aby sa zmiešalo viacero faktorov a je individuálne v akom pomere. Zmes tvorí šťastie, správne kontakty, zhoda okolností, ale aj tvrdá drina.

Na diskusnom fóre Quora sa rozvírila debata zameraná na otázku o súvislostiach medzi inteligenciou a úspechom. Aj keď sa mnohí ľudia inteligenčne vyrovnajú, o úspešnosti sa to už povedať nedá. Nebude teda ovplyvnený primárne intelektom, ale niečím iným. Prinášame vám niekoľko názorov a odpovedí na otázku, čo všetko na úspešnosť pôsobí.

 

1. Aj šťastie a oči dokorán pomáhajú pri dosahovaní úspechu

Úspech je mnohokrát o šťastí. Niektorí ľudia by sa bez neho nedostali kariérne či biznisovo tak ďaleko. Znie to možno trochu mysteriózne, ale udalosti na seba navzájom nadväzujú a vývoj príbehu posúvajú vpred. Niektoré situácie sa zdajú priam nevysvetliteľné – aj „náhodné“ stretnutia totiž ovplyvňujú naozaj veľa, dokonca aj biznis. Ani neviete ako, a možno práve na takomto stretnutí získate kľúčový kontakt, vďaka ktorému povýšite svoj biznis na vyšší level. Niekedy sa jednoducho ocitnete v správny čas na správnom mieste. Majte preto oči otvorené na každom kroku.

 

2. Úspech ovplyvňujú tiež osobnostné predpoklady a odhodlanie zlepšovať zručnosti

Môžete byť premiantom, ktorý skončil štúdiá s červeným diplomom, no ak je vo vašom zamestnaní dôležitá napríklad komunikácia s ľuďmi, v ktorej nie ste doma, úspech sa vám bude dosahovať ťažšie. Treba však pamätať na to, že žiadna prekážka nie je neprekonateľná a aj spomínaný problém sa dá jednoducho vyriešiť. V takomto prípade postačí vyhľadať odborníka či odborníčku na zdokonaľovanie komunikačných zručností.

 

3. Drina, drina, drina

Hovorí sa, že úspech sa skladá len z 1 % talentu a za zvyšnými 99 %  sa skrýva tvrdá práca. Aj keď sa tento pomer môže rôzniť prípad od prípadu, je evidentné, že za úspechom okrem iného stojí aj veľa sebaobetovania a vynaloženého času. A pravdepodobne viac ako talentu.

 

4. Aj motivácia a ambície sú dôležité na ceste k úspechu

Bez toho, aby ste videli zmysel v tom, čo robíte, sa ťažko posuniete dopredu. Mať jasne stanovené ciele a vedieť, prečo sa k nim chcete dopracovať je hnacím motorom pri dosahovaní úspechu. 

Okrem šťastia, kľúčových kontaktov, osobnostných predpokladov, driny či motivovanosti sa na ceste k úspechu objavujú ďalšie vplyvy, ktoré majú na svedomí pády, ale aj víťazstvá. V rôznych prípadoch ide o odlišné faktory, no v zásade sa netreba vzdávať pri prvých neúspechoch. Aj tie majú svoje opodstatnenie – minimálne sa z nich môžete poučiť a v budúcnosti z nich ťažiť.

Viac o téme: Práca Úspech Inteligencia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: mifi; Zdroj: quora.com; Foto: thinstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy