Pracovať sa oplatí vo veľkých spoločnostiach. Minimálne kvôli benefitom

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Kedysi patrili k najatraktívnejším benefitom kurzy angličtiny. Dnes sa však už požiadavky zamestnancov menia. Ovládanie anglického jazyka je samozrejmosťou a tak na piedestál benefitov nastupujú služby psychológa na pracovisku, flexibilná pracovná doba alebo možnosť pracovať z domu.

Každá spoločnosť by sa pri výbere benefitov mala riadiť vekovým zložením svojich zamestnancov, ako aj ich očakávaniami. Vedenie spoločnosti by si malo položiť tieto otázky: Načo máme benefity a čo majú prinášať? a Aké sú požiadavky doby a potreby našich zamestnancov? Na týchto zásadách sa zhodli HR manažéri, ktorí na konferencii Work in Balance v Bratislave diskutovali na tému zdravého životného štýlu a poskytovaných benefitov. 

Podľa najnovšieho trendu je najrozšírenejším benefitom na Slovensku poskytovanie vzdelávania  a akcie spoločnosti. Nadštandardnú zdravotnú starostlivosť neposkytuje veľa spoločností. Zamestnanci by pritom privítali, keby medzi ich benefity patril osobný automobil, viac dní dovolenky, práca z domu či poskytovanie masáži. Veľa zo spomínaných benefitov si veľké spoločnosti zobrali za svoje. Pochopili, že v zdravej firme je aj zdravý duch. Zamestnancom tak poskytujú tzv. sick days alebo možnosť pracovať z domu.

Aké benefity poskytujú svojim zamestnancom vo veľkých spoločnostiach?

Erika Koklesová, HR Director Lenovo

Erika Koklesová, HR Director, Galéria fotiek (5) Zdroj: red.

Benefity sa menia so skladbou zamestnancov. Zamestnanci starnú, pribúdajú deti a mení sa aj prostredie okolo nás. Najprv sme v spoločnosti poskytovali ako benefit kurzy angličtiny, vymenili sme ich však za služby psychológa. Tento benefit využíva až 40 percent zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Dokonca je táto služba lacnejšia ako výučba angličtiny. Zároveň v našej spoločnosti poskytujeme benefity, ktoré nič nestoja. Patrí medzi ne cvičenie jogy, masáže alebo zberňa na čistenie šatstva. V prvých dvoch prípadoch si služby zamestnanci hradia sami, v poslednom prípade sme pre zamestnancov dohodli lepšie ceny, než aké by získali sami.

Irena Muchová, HR manažér Henkel ČR a SR

Irena Muchová, HR manažérka Galéria fotiek (5) Zdroj: Work in balance

V našej spoločnosti máme vekový priemer zamestnancov 29 rokov, pracuje tu 35 národností, od čoho sa odvíjajú aj naše benefity. Máme napríklad jeden športový deň v roku, organizujeme hokejový turnaj alebo bežecké preteky. Počas pracovnej doby si zamestnanci môžu zahrať pingpong. Na druhej strane majú zamestnanci k dispozícii aj oddychové zóny. Medzi ďalšie benefity patrí možnosť zobrať si 5 dní v roku sick day (dni na uzdravenie alebo ošetrenie), flexibilná pracovná doba, možnosť pracovať v piatky do druhej hodiny alebo home office. Možnosť práce z domu majú aj mamičky na materskej alebo rodičovskej dovolenke. Z domu pracujú niekoľko hodín týždenne, čím sa ľahšie začleňujú do pracovného kolobehu. Zamestnancom je tiež umožnené absolvovať zdravotnícky kurz a zúčastniť sa dobrovoľníckych akcií, kde môžu podporiť rôzne komunity alebo darovať krv. Do ďalšieho roka budujeme škôlku a plánujeme poskytovať anonymnú psychologickú pomoc. Vo výnimočných prípadoch povoľujeme priniesť si na pracovisko psa, nie je to však štandard.

Mária Grežďová, HR Country Manager AT&T Slovakia

Mária Grežďová, HR Country Galéria fotiek (5) Zdroj: Work in balance

V spoločnosti máme tri tisíc zamestnancov. Veľa ľudí má veľké predsavzatia. Chcú napríklad cvičiť. Keď im však poskytneme tento benefit, nakoniec ho nevyužívajú. Snažíme sa preto benefity prispôsobiť tak, aby boli pre nich dobré a zaujímavé. Pomaly sa posúvame k vekovému priemeru 31 rokov, čo sa odráža aj v poskytovaných benefitoch. Zamestnanci môžu získať napríklad príspevok na svadbu. Ak sú obidvaja partneri zo spoločnosti, dostávajú tento príspevok obaja. Ďalším z benefitov je napríklad psychológ na pracovisku.


Oľga Berecká, Senior manažér vzdelávania a rozvoja Slovak Telecom

Oľga Berecká, Senior manažér Galéria fotiek (5) Zdroj: Work in balance

Hranica medzi pracovným a súkromným životom sa veľmi ťažko určuje. V spoločnosti zisťujeme, ako sa zamestnanci cítia v tíme, ako spolupracujú so svojimi kolegami, ako dokážu udržať rovnováhu medzi prácou a súkromím. V Slovak Telecome máme 63 percent spokojných zamestnancov. Trend za posledné roky sa posúva smerom nahor. Je však pravda, že veľký tlak sa kladie na výkon zamestnancov. Niektoré pracovné miesta sa rušia a práca prechádza na druhých ľudí. Snažíme sa však poskytovať všetky benefity, ktoré zamestnanci potrebujú k zlepšeniu výkonu práce. 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Benefit Spoločnosti Benefity Slovak Telecom Henkel Work in balance Lenovo Slovensko AT&T Slovakia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy