Pracujete v psychologicky bezpečnom alebo toxickom prostredí?

Počas svojho života prechádzate rôznymi tímami. V niektorých z nich sa debata pekne rozprúdi, myšlienky len tak plynú a za tímom vidíte výsledky. V iných tímoch však členovia tímu odchádzajú zo stretnutí vyčerpaní. Každý si tam stráži svoj kútik a bojí sa čokoľvek povedať. Aký je rozdiel medzi dvoma zdanlivo podobnými tímami? Odpovede hľadajú firmy aj vedci.

Čo je to skvelý tím?

Túto otázku si spoločnosť Google začala klásť približne pred desiatimi rokmi. Vtedy ešte netušili, že ich čaká dlhá cesta, na ktorej sa budú snažiť prekonať niekoľko slepých uličiek. Projekt s názvom Aristoteles sa začal v roku 2012.

V nasledujúcich rokoch projekt skúmal stovky tímov v snahe zistiť, prečo sú niektoré úspešnejšie ako iné. Spočiatku sa výskumníci, ktorí boli poverení vedením projektu Aristoteles, zameriavali na rôzne predpoklady a kládli si otázky ako napr: Sú tímy zložené z ľudí, ktorí sú si v niečom podobní, úspešnejšie?

Na základe toho sa ďalej skúmalo, ako často sa ľudia z rovnakého tímu stretávajú mimo práce, či majú rovnaké záľuby alebo prešli podobným školením. Je lepšie, ak sú všetci členovia skôr introverti, alebo idú všetci von? A hrá úlohu, či je v tíme vyvážený pomer mužov a žien?

To, z koho sa tím skladá, nie je až také dôležité

Ale bez ohľadu na to, akým spôsobom sa výskumníci pozreli na zozbierané údaje, nezistili žiadnu jasnú súvislosť medzi zložením tímu a jeho úspechom. Inými slovami, nezáležalo na tom, či ľudia v skupine mali podobný typ osobnosti, rovnaké záujmy alebo prešli podobným vzdelávacím systémom. To, z akých ľudí sa tím skladal, nemalo vplyv na jeho efektívnosť.

Preto výskumníci dospeli k záveru, že úspech tímu musí závisieť od niečoho iného. Začali teda skúmať normy, ktoré v danej skupine prevládajú. Tie môžu byť skryté alebo dokonca všeobecne známe. V niektorých skupinách sa napríklad ľudia striedali v spontánnych rozhovoroch, zatiaľ čo v iných ich debatu viac moderoval šéf. Hoci sa ukázalo, že tieto normy, ktoré sú základom sociálnej interakcie v skupine, sú rozhodujúce pre úspech tímu, výskumníkom dlho nebolo jasné, ktoré normy vedú k želanej efektivite.

Každý má rovnakú možnosť vyjadriť sa

Neskôr výskumníci projektu Aristoteles dospeli k záveru, že ústredné sú dve základné pravidlá: skupiny, v ktorých sa členovia striedajú vo vyjadrovaní tak, že každý hovorí približne rovnako dlho, sú úspešnejšie ako tie, v ktorých dominuje prejav jednotlivca alebo menšej skupiny na úkor ostatných.

A po druhé, v úspešných tímoch dokázali ľudia dobre reagovať jeden na druhého a odhadnúť emocionálny stav ostatných členov podľa ich hlasu, výrazu alebo neverbálnej komunikácie.

Na stretnutiach ako na večierku

Výskumníci neskôr svoje pozorovania stotožnili s pojmom "psychologická bezpečnosť", ktorý vytvorila Amy C. Edmondsonová, odborníčka na vedenie a riadenie na Harvard Business School. V roku 1999 zistila, že v prostredí psychologického bezpečia majú jednotliví členovia dôveru klásť otázky alebo vyjadrovať svoje názory bez toho, aby boli napadnutí, odmietnutí alebo zosmiešnení.

Na druhej strane, ak neexistuje bezpečné prostredie, nápady a myšlienky, ktoré by mohli posunúť projekt alebo prácu tímu dopredu, sú potlačené už v zárodku - v hlavách samotných aktérov. Strach, že vyriekneme nejaký nezmysel alebo budeme kritickí a ostatným sa to nebude páčiť, je do istej miery prirodzený. Rovnako ako strach priznať si chyby, ktoré robíme všetci. Ak sa však cítime psychicky bezpečne, dokážeme tieto "strachy" ľahšie prekonať.

V tímoch, kde vládne psychologické bezpečie, sa ľudia neboja:

byť kreatívni - prinášať nápady, ktoré môžu byť trochu bláznivé, a siahať po neoverených riešeniach,

robiť chyby, priznať chyby a prevziať za ne zodpovednosť - nie príliš osvedčené spôsoby môžu znamenať viac chýb, ale ich včasným odhalením sa chyby dajú rýchlejšie napraviť a neopakujú sa,

byť kritický - vďaka tomu sa ľahšie identifikujú potenciálne slabé miesta v projektoch.

Základ a jeho ďalšie kamene

Psychologické bezpečie je základom správneho fungovania každej skupiny, ktorá na niečom spoločne pracuje. Projekt Aristoteles spoločnosti Google však identifikoval štyri ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú výkonnosť tímu. Je to tiež tzv:

Spoľahlivosť

Členovia tímu sa môžu spoľahnúť na ostatných, že prácu vykonajú včas a kvalitne.

Štruktúra a zrozumiteľnosť

Členovia tímu majú jasné úlohy, plány a ciele.

Význam

Práca je pre členov tímu osobne dôležitá.

Vplyv

Členovia tímu veria, že ich práca má vplyv a má význam.

Čo je opakom bezpečnosti?

Nastavenie a udržanie psychologického bezpečia nie je jednoduché. Svoju úlohu zohráva osobnosť šéfa, ale aj kultúra celej spoločnosti. O prostredie, v ktorom človek nie je napádaný alebo ponižovaný, sa však musia zasadzovať všetci členovia tímu.   

Opakom dobre nastavenej klímy pre sociálne interakcie je toxické prostredie. To sa vyznačuje vzájomnou nedôverou, neúprimnou spätnou väzbou a celkovou autocenzúrou. Je tu tiež veľký tlak na výsledky, ale nie je tu priestor na chyby. 

Podľa nedávneho prieskumu spoločnosti McKinsey je práve toxické prostredie najväčšou príčinou vyhorenia a úzkosti. Preto je dobré opustiť spoločnosť s takouto nezdravou atmosférou a pokúsiť sa nájsť si prácu, kde sa snažia budovať psychickú bezpečnosť.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Pracovisko Tím Produktivita
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, jobs, RED, nytimes
 
Staršie správy
Staršie správy