6 prípadov, kedy môžete a mali by ste povedať v práci NIE

Mnohí ľudia majú problém s hovorením nie a odmietaním iných ľudí. Deje sa to predovšetkým v osobnom živote, no môžeme sa s tým stretnúť aj v tom pracovnom. Existujú ale situácie, kedy môžete a mali by ste povedať nie, dokonca aj svojmu nadriadenému. Možno to nebude jednoduché a zo začiatku príjemné, ale rozhodne sa vám uľaví. Zároveň tak budete pracovať aj na svojom psychickom zdraví, pretože nebudete v takom strese.

Keď chcete povedať niekomu nie, mali by ste dobre zvážiť spôsob, akým to urobíte. Najčastejšie sa používa metóda tzv. sendviča alebo hamburgeru. Ide o “zaobalenie” odmietnutia medzi pozitívne vyjadrenia. Najskôr môžete poďakovať, že daná osoba do vás vkladá svoju dôveru, následne uvediete dôvod, prečo niečo nemôžete urobiť, a potom napríklad poprajete veľa šťastia v dokončení úlohy. Je to, samozrejme, len príklad a môžete ho obmieňať podľa situácie. Dôležité je zachovanie vloženia negatívnej odpovede medzi dve kladné. Tá druhá osoba to tak dokáže prijať lepšie a nebude mať z toho také nepríjemné pocity.

Vo vašej práci nemusíte so všetkým súhlasiť a máte právo na odmietnutie. Urobiť by ste to mali predovšetkým v týchto 6 prípadoch. 

Nie je to vaša zodpovednosť

Ak je úloha mimo vaše kompetencie, nemusíte ju dokončiť alebo s ňou vôbec začínať. Vykonať by ju mali vaši kolegovia, ktorí to majú na starosti. Ak by sa niečo pokazilo, niesli by ste zodpovednosť aj za niečo, čo nie je vašou náplňou práce a mohlo by vám to spôsobiť rôzne problémy.

Daná úloha je mimo vašej úrovne schopností 

Môže byť pod vašu úroveň alebo naopak, nad. Mali by ste vedieť triezvo zhodnotiť svoje schopnosti a to, či si na dané zadanie trúfate. Nie je žiadnou hanbou odmietnuť niečo, čo by ste nedokázali urobiť alebo ste na to príliš kvalifikovaný. Je lepšie neurobiť to vôbec, než by ste sa do toho pustili a pritom by ste nevedeli, čo máte vlastne urobiť. 

Nemáte čas a kapacitu zvládnuť ďalšiu prácu

Veľmi často si myslíme, že dokážeme stihnúť všetko, čo si zaumienime, no nie vždy to tak naozaj je. Ak máte na starosti niečo iné a viete, že ďalšie zadanie by ste už nestihli, radšej rovno povedzte nie. Ak by ste súhlasili, bolo by ste v časovom strese a okrem toho by ste zbytočne zavádzali zadávateľa tejto úlohy. 

Určite odmietnite zadanie, o ktorom viete, že sa nedá stihnúť v takom krátkom časovom horizonte. Môže ísť napríklad o situáciu, kedy od vás šéf bude požadovať, aby ste za jeden deň dokončili niečo, čo by vám za normálnych okolností trvalo pár dní alebo týždeň. Keďže je to naozaj nereálne, radšej to povedzte na rovinu. 

Niekto vás chce len využiť 

Keď je na prvý pohľad zrejmé, že vás chce kolega, nadriadený alebo niekto iný z práce využiť, povedzte nie. Vy predsa nemusíte urobiť úlohu za niekoho iného. Taktiež nemusíte súhlasiť s niečím len preto, že vás o to niekto požiada alebo poprosí. Naučte sa prebrať zodpovednosť len za svoje kompetencie. 

Keď máte voľno alebo dovolenku 

Ak ste si zobrali dovolenku alebo ste práceneschopný, neprijímajte zadania od kolegov alebo nadriadeného. Máte predsa nárok na voľno. Ak by ste počas neprítomnosti v práci urobili niečo na úkor svojho voľného času, môžete si byť istý, že by to využívali stále častejšie. Keď odmietnete raz či druhýkrát, zistia, že takto u vás nepochodia. 

Keď by ste mali urobiť niečo nebezpečné alebo nelegálne 

V žiadnom prípade nemusíte súhlasiť s niečím, čo je nebezpečné alebo dokonca nelegálne. Nikdy nerobte niečo, čo sa nezhoduje s vašimi mravnými zásadami a neohrozujte seba ani svojich blízkych. 

Hľadáte si nové zamestnanie? Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy