Prieskum odhalil: Sú otcovia lepší šéfovia?

Zdroj: Getty Images

V nedávnej štúdii sa manažérov pýtali, či majú deti. Podľa výsledkov to malo pozitívny vplyv na ich štýl vedenia.

Rodičovstvo je stresujúca, no neuveriteľne obohacujúca skúsenosť, pri ktorej mnohí majú pocit, že nimi otriasa v samotných základoch. Životná udalosť, ktorá prevráti váš vlastný svet naruby, no zároveň vás nechá osobnostne dozrieť. Týka sa to matiek, ale aj otcov, ako ukázali výskumy.

Bernhard Stellner, manažér v maloobchode a sám otec dvoch detí, to tiež zažil a položil si otázku: Ak vás otcovstvo tak vnútorne mení, ako ovplyvňuje vaše schopnosti v práci?

Dva svety

Rodina a práca sú ako dva svety, v ktorých sú na mužov kladené úplne odlišné požiadavky: jeden je o citlivosti a prejavovaní citov, druhý o tom, že máte svoje emócie do značnej miery pod kontrolou. Zároveň sú tu zručnosti, ktoré sa vyžadujú v oboch oblastiach, ako napríklad vcítiť sa do druhých, starať sa o nich a motivovať ich k zodpovednosti alebo vedieť dobre improvizovať.

Pre svoju dizertačnú prácu urobil Stellner rozhovory so 157 manažérmi pomocou online dotazníka; výsledky boli publikované v International Journal of Organizational Leadership. Ukazujú, že 14 z 15 prvkov vodcovského správania sa u účastníkov výrazne zlepšilo – aspoň vo vnímaní samotných mužov.

Čo sa zlepšilo

Predovšetkým sa zlepšilo vnímanie zamestnancov, ich podpora a napredovanie. Respondenti o sebe napríklad hovoria, že stať sa otcom im umožnilo lepšie pochopiť potreby iných. "Teraz sa viac zaujímate o osobné záležitosti, najmä v stresujúcich časoch."

Pokrok zamestnancov sa stal aj hlavným záujmom vedúcich pracovníkov. Autor štúdie to vysvetľuje tým, že „vlastné dieťa musíte aj neustále koučovať“ a musíte ho podporovať v jeho vývojových krokoch. Povzbudzujete ich, postupne im dávate väčšiu zodpovednosť.

V oblasti networkingu však nenastalo žiadne zlepšenie, ale mierne zhoršenie. „Pripisujem to menšej časovej dostupnosti a zmeneným prioritám,“ vysvetľuje Stellner. Napríklad otcovia rodín možno menej inklinujú k tomu, aby si po práci pokecali s kolegami pri poháriku – a radšej doma ukladajú deti do postele.

Jeho výskum je „veľmi silným náznakom toho, že ani mužskí manažéri by sa nemali rozhodovať medzi prácou a rodinou, lebo tieto oblasti sa môžu veľmi dobre dopĺňať,“ uviedol autor štúdie. Je to teda výhoda a nie – ako sa stále často predpokladá – nevýhoda, keď je niekto angažovaným otcom.

Preto je vhodné povzbudiť mužov. Spoločnosti by nemali klásť svojim zamestnancom žiadne prekážky počas rodičovskej dovolenky. "Keď žijem v takejto kultúre, signalizujem aj to, že rodina škodí mojej kariére. Ale ako vidíte, je to presne naopak."

Viac nie je lepšie

Čo však pri zamestnaniach a deťoch neplatí, je múdrosť „čím viac, tým lepšie“. "Deti majú pozitívny účinok, ale rozdiel je v počte." To znamená: Mať jedno alebo dve deti zlepšuje štýl vedenia, ale viac detí tento efekt nezvýši. "Takže záver by nemal byť: manažéri tohto sveta budú mať viac detí."

Aby Stellner zistil, či vnímanie seba samého korešponduje s vnímaním druhých, spýtal sa aj 139 zamestnancov, ktorých šéfovia sa nedávno stali otcami. Svojich nadriadených hodnotia kritickejšie, no výsledky idú rovnakým smerom. Otcovia rodiny sú vnímaní hlavne ako viac podporujúci.

Viac o téme: Prieskum Rodičovstvo Otcovia Šéfovia
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy