26 psychologických faktov o ľuďoch, ktoré sa oplatí poznať

Vždy je prínosné sa niečo dozvedieť nielen o svojom okolí, ale aj o sebe. Psychológia je, jednoducho povedané veda o tom, čo ľudia cítia, akými spôsobmi veci prežívajú a ako konajú. Je výhodné jej porozumieť a každý deň sa dozvedať nové veci z tohto odboru. Môže vám to pomôcť pochopiť, kým ste a koho máte okolo seba. Niektoré psychologické fakty vám dokonca môžu pomôcť v práci, ale aj v bežnom živote. Prípadne prídete na to, že na vás väčšina vecí zo zoznamu úplne sedí, alebo ste naopak výnimkou.

  1. Priateľstvo, ktoré ste si vytvorili vo veku 16 až 28 rokov, bude pravdepodobne dlhodobé a silnejšie než všetky ostatné priateľstvá.
  2. Všeobecne dávajú ženy prednosť tým mužom, ktorí majú hlboký a chrapľavý hlas. Pôsobia totiž viac sebavedomo a menej agresívne.
  3. Ľudia, ktorí vám vedia najlepšie poradiť, majú väčšinou sami veľké problémy.
  4. Čím múdrejší človek je, tým rýchlejšie premýšľa, to potom vedie k horšiemu rukopisu. Často sa o tom môžete presvedčiť, keď vám doktor predpisuje recept.
  5. Emócie neovplyvňujú to, ako ľudia komunikujú. V skutočnosti to je presne naopak - spôsob, akým komunikujete, má veľký vplyv na vašu náladu.
  6. Najlepšie je ísť na prvé rande do reštaurácie a pozorovať, ako sa druhá osoba chová k personálu. Veľa to vypovedá o jej charaktere.
  7. Ľudia, ktorých často trápia silné pocity viny, dokážu lepšie rozumieť pocitom a myšlienkam ostatných.
  8. Muži nie sú zábavnejší ako ženy. Len majú väčšiu odvahu hovoriť vtipy, ktoré často ani nemusia byť vtipné pre ich okolie.
  9. Hanbliví ľudia vám toho o sebe veľa nepovedia, ale vedia sa správať tak, že máte pocit, ako by ste ich už dobre poznali.
  10. Ženy majú na tele dvakrát toľko receptorov bolesti, zároveň však voči nej majú vyššiu toleranciu ako muži. Celkom paradox, všakže?
  11. Ak sa potrebujete uvoľniť a zrelaxovať, vypočujte si vysokofrekvenčnú hudbu. Tá by vám tiež mala privodiť pocity šťastia.
  12. Chcete spať, ale nemôžete zastaviť prúd vašich myšlienok? Vstaňte a zapíšte si ich, upokojí vás to a zaspíte behom chvíľky.
  13. Textové správy prajúce dobré ráno a dobrú noc aktivujú tú časť mozgu, ktorá je zodpovedná za pocity šťastia.
  14. Prekonávanie vašich strachov a obáv vás urobí dlhodobo šťastnejšími. Takže hurá na skok z lietadla?
  15. Priemerná doba, ktorú žena dokáže udržať tajomstvo, je okolo 47 hodín a 15 minút.
  16. Ľudia, ktorí sa snažia všetkých okolo seba udržať v pozitívnej nálade, sa často cítia vo výsledku najosamelejší.
  17. Čím šťastnejší ste, tým menej spánku vaše telo vyžaduje.
  18. Akonáhle držíte za ruku osobu, ktorú milujete, začnete bolesť pociťovať menej ostro a nemáte potrebu si robiť starosti.
  19. Inteligentní ľudia mávajú menej priateľov ako tí "priemerní". Čím múdrejší človek je, tým viac si vyberá, koho bude mať vo svojom okolí.
  20. Sobáš s najlepším kamarátom / kamarátkou znižuje riziko rozvodu až o celých 70% a väčšinou takéto manželstvo vydrží celý život.
  21. Ženy, ktoré majú prevažne mužských priateľov, mávajú častejšie dobrú náladu.
  22. Ľudia, ktorí hovoria viacerými jazykmi, môžu podvedome meniť osobnosť, akonáhle zmenia svoju reč.
  23. Byť dlhodobo sám je pre vaše zdravie rovnako zlé ako vyfajčiť 15 cigariet denne.
  24. Cestovanie posilňuje zdravie mozgu a tiež znižuje riziko infarktu a depresie.
  25. Akonáhle ľudia hovoria o veciach, ktoré ich naozaj zaujímajú, vyzerajú viac atraktívne.
  26. Keď spolu hovoria dvaja ľudia a jeden z nich mierne natočí nohy smerom von či s jednou opakovane týmto smerom cukne, je to silné vyjadrenie jeho nesúhlasu a znak toho, že chce odísť.
Viac o téme: Pracovisko Tipy Práca Ľudia Život Spoločnosť Fakty Psychológia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, brightside

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy