Arogantní ľudia: Prečo sú úspešní a zastávajú vysoké pozície?

Stretávate ľudí na vyšších pozíciách a už od pohľadu viete, že to s nimi nebude jednoduché? Arogantný výraz v tvári, z každého slova kvapká autorita, nadradenosť, tvrdosť a pocit, že dotyčný je "niečo viac" než iní. Najradšej by ste mu niečo povedali, aby vedel, že nie je majster sveta. Bohužiaľ ste v pozícii, na ktorej si to nemôžete dovoliť, pretože dotyčný človek je váš nadriadený a šéfuje nielen celému podniku, ale aj priamo vám. Arogantných ľudí nikto nemá rád, preto si často hovoríte, že nesmiete byť arogantný. Prečo sú títo ľudia potom v kariérnom rebríčku tak vysoko? Ako je možné, že majú úspech?

Aroganciu nechceme

Arogantných ľudí nemá len tak niekto rád, asi môžeme povedať, že v širokom meradle ich nemá rád takmer nikto. V osobnom živote s takým človekom obmedzíte styky, prípadne sa s ním nebudete priateliť, ale v pracovnom živote sa s nimi nedá neudržovať kontakty. Napadlo vás niekedy, prečo sú v týchto vedúcich alebo vysoko postavených funkciách len arogantní ľudia? Predsa len, všetkých ľudí nemohla zmeniť ich vysoká funkcia. Úspech v živote sa často podmieňuje tým, že musíte byť tak trochu sebcom - myslieť na seba, svoje ciele, priority, svoje sny. Tí, čo sa neboja ísť za svojím a stáť pevne na nohách aj za cenu toho, že tým niekoho naštvú, to vždy dotiahli do cieľa, do ktorého sami chceli. Prečo sú títo ľudia úspešní, a ktoré vlastnosti ich posúvajú dopredu?

Vychádzať s nimi je ťažké

Arogantní a nadradení jedinci sú málokedy spokojní sami so sebou, teda sa musia alebo aj chcú k okoliu správať nadradene a ukázať im, že oni majú prevahu. Je s nimi ťažké vyjsť, čo sa dá preložiť aj tak, že sú neústupní. Neuhnú z cesty, hoci to znamená hádať sa, mať posledné slovo alebo len a len stále opakovať to, za čím si od začiatku stoja. Nechcete sa s arogantným človekom hádať? Možno v tom je jeho sila.

Sú dominantnými jedincami

Arogantní jedinci sú často tí dominantní. Neboja sa povedať svoj názor, biť sa o svoje názory. Sú to tí, ktorí začínajú a končia diskusie a mnohokrát z nich dominancia priam sála. Táto nadvláda pre nich neposkytuje len negatíva, ktoré môžete vnímať, ale napríklad aj pozitíva. Sú schopní získať svoju moc, svoj priestor pre názor alebo získať pozornosť všetkých. Sú tí, ktorí povedia, čo robiť, vedia viesť a veliť. Veľakrát sú práve oni veliteľmi v domácnosti.

Bez váhania útočia

Keď sa s arogantnými ľuďmi snažíte komunikovať alebo im povedať svoj argument, pokojne a pohode, je niečo, čo ich naštartuje. Nemusíte sa ani začať hádať, skôr len poviete svoj názor a hneď sa zježia a idú do zbrane. Začnú argumentovať, hroziť, zastrašovať a mnohokrát sa aj vyhrážať. Sú si vedomí pozície sily, takže neváhajú použiť slovné obraty, ktoré naznačujú problémy. Môžu siahnuť na benefity, bonusy aj prémie. A neváhajú to urobiť, len aby dosiahli svoj ciel.

Nadradenosť

Často títo ľudia dobre vyzerajú, starajú o seba a sú si tohto faktu vedomí. Tým pádom sa cítia nadradení, sú niečo viac, niečo lepšie. Len tak niekto sa k nim nesmie priblížiť, priateliť sa s nimi, musí ich byť hoden. Práve pocit, že sú "niečo viac" vie v arogantných ľuďoch vzbudiť zvláštne pocity vzrušenia a adrenalínu, ktorý sa vie pretaviť na silu, energiu a odhodlanosť, ktorá ich ženie dopredu.

Ak ste pripravený zmeniť zamestnanie, na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest z desiatok odvetví. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak informovaný o voľných pracovných ponukách. Do tejto skupiny sú pravidelne pridávané nové pracovné pozície.

Viac o téme: Pracovisko Kolegovia Arogancia Úspech Nadriadený
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, themuse

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy