Rúca sa vám podnik pred očami? 3 hlavné dôvody prečo najlepší zamestnanci končia

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Zoznámte sa s Máriou. Pre firmu pracuje posledné tri roky a je motivovaným a pracovitým zamestnancom. Mária zbožňuje svoje zamestnanie, má rada svojich kolegov a myslí si, že má dostatočný plat i skvelé benefity. Napriek tomu si hľadá novú prácu v inej spoločnosti.

Mária nie je jediná. Podľa prieskumu, ktorý uskutočnil Gallup poll na vzorke 13-tisíc respondentov, až 93 percent opýtaných pri postupe v kariére vymenilo zamestnávateľa. Vzhľadom na to, mnoho zamestnávateľov sa snaží prísť na dôvod, prečo od nich toľkí pracovníci odchádzajú. Pokiaľ si chcete svojich pracovníkov udržať, už nestačí, aby ste svojich zamestnancov robili šťastnými len momentálne, ale musíte myslieť aj na ich budúcnosť.

Toto sú tri hlavné dôvody, prečo skvelí zamestnanci majú pocit, že je načase opustiť spoločnosť:

Zamestnávatelia im nepomáhajú budovať ich kariéru

Zo štatistiky vypracovanej v sieti LinkedIn, ktorá zahŕňa viac než 10-tisíc pracovníkov, vyplynulo, že viac než 59 percent zamestnancov zmenilo miesto kvôli lepším možnostiam na kariérny postup. Iba 54 percent zamestnancov pozíciu menilo, aby získali vyšší plat.
Pre zamestnancov je možnosť kariérne rásť  nesmierne dôležitá. Od svojich zamestnávateľov preto očakávajú, že im to v podniku umožnia. Zaujímajte sa o ciele a predstavy o budúcnosti svojich podriadených. Skúste s každým z nich rozvinúť debatu o tom, kde by chceli byť za päť či desať rokov. Zistite, aké zručnosti chcú rozvinúť a povedzte im, aké potrebujú, aby boli úspešní.
Hlavne svojim zamestnancom poskytnite nástroje, ktoré im spomínaný rast umožnia. Zainvestuje do školení či kurzov a nechajte ich učiť sa na rôznych oddeleniach. Pomôže to nielen im, ale aj vašej spoločnosti.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Úspech zamestnancov nie je viazaný na úspech spoločnosti

Pocit, že vaša práca má skutočný vplyv na beh spoločnosti, nie je na zahodenie. Napriek tomu je väčšina zamestnancov odmeňovaná za svoje výkony, nie za úspech firmy, a tak sa stávajú  len súčasťou procesu, nie výsledku.
Ak zamestnancom v rámci odmien poskytnete akcie alebo percento z výnosov spoločnosti, dáte im možnosť uvedomiť si, že ich práca dokáže zlepšiť spoločnosť. Stanú sa tak neodškriepiteľnou súčasťou organizácie namiesto obyčajného kolieska v stroji. Vlastníctvo akcií posilní vzťah medzi zamestnancom a vami, nehovoriac o tom, že si vďaka tomu uvedomia, že budúcnosť spoločnosti záleží rovnako na nich ako na generálnom riaditeľovi.

Zamestnávateľ na vedúce pozície zamestnáva nie povyšuje

Výskum na LinkedIn zameraný na globálne trendy v zamestnávaní v roku 2016 ukázal, že až pre 32 percent náborových odborníkov bude top prioritou udržať si zamestnancov. Prekvapivo, interné najímanie bolo prioritou len pre 12 percent z nich, preto niet divu, že väčšina zamestnancov cíti potrebu opustiť svoju spoločnosť, keď chcú postúpiť v kariére.
Ak je vo vašej spoločnosti voľná manažérska pozícia, nemali by ste hľadať kandidáta vonku, skúste sa najprv obrátiť na svojich zamestnancov. Hoci zatiaľ nemajú všetky potrebné zručnosti či skúsenosti, vedia ako funguje vaša spoločnosť a čo chcú ich spolupracovníci. Majú k dispozícii dôležité poznatky, ktoré niekto nový bude schopný získať až po niekoľkých mesiacoch.

Viac o téme: Koniec Zamestnanec Zamestnávateľ Výpoveď Skončiť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: entrepreneur.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy