Pre manažérov: Rozvíjajte svoje schopnosti netradične!

Tréning s asistenciou koní.Tréning s asistenciou koní. Zdroj: photl.com

Každý manažér by mal vedieť, kde vo vzťahu k zamestnancom robí chyby a mal by na nich pracovať. Dopomôcť k tomu mu môže aj unikátna metóda - tréning s asistenciou koní.

Chcete byť lepším manažérom a šéfom svojich podriadených, či tímových hráčom? Radi by ste vedeli, kde robíte v komunikácii chyby a ako ich napraviť? Horse Assisted Education, teda tréning s asistenciou koní,  by vám mohol pomôcť. Táto unikátna metóda pochádza z USA, kde ju začali využívať v 70. rokoch minulého storočia, no jej pôvod možno hľadať v oveľa dávnejšej minulosti. Už Aristoteles zaradil učenie s koňmi do vzdelávania Alexandrovi Veľkému. Do Európy sa profesionálne vzdelávanie s pomocou koní dostalo len nedávno – v 90. rokoch minulého storočia. Prostredníctvom EAHAE (European Association for Horse Assisted Education) sa tato unikátna metóda rozšírila do množstva krajín a dnes združuje stovky certifikovaných lektorov.

Na Slovensku túto metódu ovládajú a praktizujú iba dve medzinárodne certifikované lektorky – jedna Slovenka a druhá Češka. Slovenka, Lenka Kmeťová, vraví:

„Kone sú úžasné tvory – slobodné a prirodzené,  a práve tieto ich vlastnosti sú základným prínosom tréningu s asistenciou koní. Kone, s ktorými človek pracuje, preberajú do istej miery aj vlastnosti a správanie človeka. Sú jeho zrkadlovým obrazom a dávajú človeku spätnú väzbu tým najprirodzenejším spôsobom.“

Ilustračné foto Galéria fotiek (6) Zdroj: photl.com
Kone pomáhajú v profesionálnom Galéria fotiek (6) Zdroj: Advantage

Správanie sa a život koní je síce iný ako správanie sa a život ľudí, no vieme tu nájsť aj mnoho paralel. Podobne ako ľudia majú aj kone medzi sebou jasne definované pravidlá a hierarchiu, kde má každý jednotlivec svoje miesto podľa svojich schopností a vlastností. Medzi členmi stáda vládne dôvera, rešpekt a vzájomná úcta, pretože iba tak môže stádo ako celok úspešne fungovať a prežiť.

Podobné to je, alebo by aspoň malo byť, aj v pracovnom prostredí, vo firme, ktorá chce prosperovať. Pre manažérov a šéfov je preto dôležité vedieť, kde vo vzťahu k zamestnancom robia chyby, ako ich eliminovať.

„Reálna skúsenosť s koňmi tak pomôže manažérovi pozrieť sa na seba inými očami, uvedomiť si, ako pôsobí na ľudí, svojich podriadených, a pomôže lepšie pochopiť procesy a vzťahy, ktoré vďaka jeho nastaveniu vo firme existujú. Naopak, submisívny manažér môže pri práci s koňmi získať sebavedomie. Z tohto pohľadu sú schopnosti a prirodzené správanie koní absolútne novým a inovatívnym prvkom vo vzdelávaní  a profesionálnom rozvoji manažérov,“ dodáva Lenka Kmeťová.

Ilustračné foto Galéria fotiek (6) Zdroj: photl.com
Kone pomáhajú v profesionálnom Galéria fotiek (6) Zdroj: Advantage

Manažéri si môžu vybrať z viacerých tréningov, podľa toho, na rozvoj čoho sa chcú zamerať – či na umenie vodcovstva, rozvoj tímu, komunikačné zručnosti alebo niečo iné. Vždy sa však začína teoretickou prípravou, nasledujú interaktívne cvičenia s koňmi a na záver profesionálna analýza video výstupov. Optimálne je, ak sa tréningu zúčastnia maximálne 10 účastníci. Viacerí manažéri a šéfovia firiem si to už vyskúšali, medzi nimi aj manažérka pre vzdelávanie Zuzana Lúštiková zo Sberbank:

„S tréningom som bola veľmi spokojná a splnil moje predstavy.  Na začiatku som mala pochybnosti, či bude pre mňa takýto tréning prínosom, lebo s koňmi som dovtedy nemala žiadne skúsenosti. Avšak úlohy boli zostavené tak, aby som spoznala seba a zároveň bola motivovaná ku spolupráci s ostatnými účastníkmi v skupine. Po vzhliadnutí videí som si uvedomila, že takouto nenásilnou formou, formou zážitku, sa dá veľa naučiť. Spätná väzba koní je nefalšovaná a pre mňa mala veľkú vypovedaciu schopnosť. Každý, kto chce na sebe pracovať, by si mal takýto tréning vyskúšať.“

Lenka Kmeťová realizuje v súčasnosti tréningy v Areáli u Wocha v Blatnom pri Senci a má k dispozícii tri konské partnerky: Damču, Dixi a Fionu. Majú úplne odlišné charaktery, podobne ako ľudia, vďaka ktorým je priebeh každého tréningu originálnym a jedinečným zážitkom pre každého účastníka.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 6
Viac o téme: Kone Vedenie Manažér Manažéri Ľudí Rozvoj Schopnosti Couching
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Advantage

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy