Rýchlokurz, ako sa stať dobrým šéfom

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Dobrý šéf sa pozná podľa viacerých vlastností. Strategicky využíva čas, vie jasne komunikovať svoju víziu, má zmysel pre humor alebo je inšpiráciou pre ostatných. Ak mu niektorá z podstatných vlastností chýba, môže na nej zapracovať.

Ak máte vynikajúce nápady, viete dať dokopy tím ľudí, ktorí vám pomôžu zrealizovať vašu myšlienku, je to prvý krok k vytvoreniu úspešného biznisu. Veľmi vzácne a zároveň zriedkavé je v dnešnej dobe nájsť nový a jedinečný nápad, ktorý sa aj podarí zrealizovať do úspešného konca. Ale schopnosť zrealizovať myšlienku oddeľuje schopných šéfov od rojkov. Napriek tomu, že pracovné tempo je veľmi vysoké, peňazí nie je dostatok a stres je vysoký, stále sa môžete stať inšpirujúcou osobou pre ostatných zamestnancov. Nadýchnite sa a zamyslite sa nad sebou, akými vlastnosťami disponujete a na akých vlastnostiach by ste mali popracovať.

Základné pravidlá dobrého šéfa:

  1. Buďte úprimní
    Ako šéf ste zodpovedný nielen sám za seba, ale zároveň aj za tím ľudí, ktorý vediete. Zamestnanci vo vašej firme sú vašim verným zrkadlom. Kľúčom k úspechu je pretoúprimnosť a etické správanie, to sú základné hodnoty v každom obchodnom vzťahu. Ak nimi budete žiť, budú tak konať aj vaši zamestnanci.

    Vytvorte si zoznam hodnôt a základných postojov, ktorým veríte a zaveste tento zoznam v kancelárii. Reprezentujete tým firemnú kultúru a dávate najavo vaše vlastné presvedčenie. Nestačí mať však všetko aj na papieri, je potrebné to dokazovať aj vlastnámi činmi.
     
  2. Delegujte úlohy
    Ak sa nenaučíte dôverovať  ľuďom vo svojom tíme, nikdy nebudete môcť napredovať. Dôležité je uvedomiť si, že delegovanie úloh na zamestnancov nie je prejavom slabosti, ale znamením sily. Delegovanie úloh na príslušné oddelenia vo vašej firme alebo na jednotlivých ľudí je jedna z najdôležitejších zručností, vďaka ktorej bude firma rásť.

    Kľúčom k delegovaniu úloh je identifikovať silné stránky vášho tímu. Zistite, aká činnosť najviac baví jednotlivých členov tímu. Takýmto spôsobom im dáte možnosť pracovať na úlohách s radosťou a zároveň získate viac času na dôležitejšie úlohy.
     
  3. Buďte komunikatívni
    Veľa šéfov vie, čo chce dosiahnuť. Myšlienku majú vo svojej hlave. Problém však nastáva, ak svoju myšlienku prezentujú pred ostatnými a stretnú sa s nepochopením. Takíto šéfovia by sa mali viac zamerať na zdokonaľovanie svojich komunikačných zručností. Byť schopný jasne a stručne popísať, čo chcete urobiť je nesmierne dôležité. Ak nejasne predstavíte víziu svojmu tímu, nebudú môcť všetci jasne pracovať na dosiahnutí rovnakého cieľa.

    Školenie nových členov tímu a vytváranie produktívneho pracovného prostredia, to všetko závisí od zdravých komunikačných prostriedkov. Môže to byť "politika" otvorených dverí vo vašej kancelárii, alebo to môže byť miesto, kde sa budete denne stretávať s vašimi zamestnancami a budete diskutovať o vnútropodnikových problémoch a nových nápadoch.
     
  4. Majte zmysel pre humor
    Ak vo vašej firme nastane krízová situácia, stratíte významného klienta, odíde vám zapracovaný pracovník aj s agendou firmy, alebo nebudete mať dostatok finančných prostriedkov, je na vás, aby ste všetko bezpečne „ukočírovali“. Ani v ťažkých situáciách nestráca dobrý šéf morálku a neklesá mu produktivita práce. Dôležité je vštepovať všetkým zamestnancom pozitívnu energiu. Aj v takýmto prípadoch sa prejaví váš zmysel pre humor. Podporujte váš tím, aby ste sa  namiesto plaču smiali na vlastných chybách. Netreba však zabúdať na to, že chyby treba odstráňovať a poučiť sa z nich. Je však lepšie, ak zamestnanci budú chodiť do práce šťastní, ako vystresovaní.

    Humor odľahčuje akúkoľvek situáciu, nezabúdajte na to.
     
  5. Ľudia vám musia dôverovať
    Aj vo vašej spoločnosti môžu prísť dni, kedy budúcnosť firmy bude ohrozená a veci sa nebudú vyvíjať podľa plánu. Takýto scenár môžu čakať malé, stredné i veľké firmy. Najdôležitejšie je však nepodľahnúť panike. Súčasťou práce každého šéfa je taktiež udržiavať morálku v tíme a „hasiť“ všetko, čo je možné uhasiť. Dôležité je uistiť členov tímu, že prekážky v práci sú prirodzené a dôležité je zamerať sa v takýchto momentoch na vyššie ciele. Ako vodca by ste v ťažkých situáciách mali ostať pokojný a o pozitívnom vývine nainfikovať aj zamestnancov. Kľúčom k úspechu je, aby všetky naďalej pracovali na svojich úlohách a svojim výkonom sa hýbali vpred.
     
  6. Plňte si svoje záväzky
    Ak chcete, aby váš tím kvalitne pracoval, budete mu musieť ísť príkladom. Niet nad väčšiu motiváciu, ako keď zamestnanci vidia, že šéf sa „hrabe v zákope“ s ostatnými. Je to ukážkou toho, že tvrdá práca sa nevyhýba žiadnym úrovniam riadenia. Kvalitnou a tvrdou prácou si získate rešpekt svojho tímu a pracovitú energiu „rozsejete“ aj medzi ostatnými členmi tímu. Zamestnanci si však veľmi dobre pamätajú aj všetky vaše sľuby. Ak ste iba kamarátsky poznamenali, že firma usporiada letné grilovanie alebo zorganizuje športové aktivity, stojte si za svojim až do konca.
     
  7. Majte pozitívny postoj
    Poskytnite pre svojim zamestnancov bežné benefity: voda, káva, malé občerstvenie. Pamätajte si, že zamestnanci v práci sú ľudia, ktorí k produktivite potrebujú niekedy málo. Ak budú mať všetkého dostatok, budú šťastnejší a nebude im vadiť ak raz čas budú musieť zostať v práci dlhšie.
     
  8. Buďte tvoriví
    Niektoré rozhodnutia nebudú vždy jednoznačné. Niekedy sa môže stať, že sa ako šéf odchýlite od nastaveného kurzu. Je to moment, kde sa ukáže vaša kreativita. V kritických situáciách budete nútení urobiť rýchle rozhodnutia. Z postoju šéfa je dôležité naučiť sa myslieť nad rámec zaužívaných vecí a niekedy je voľbu vybrať si z dvoch neatraktívnych možností. Nevyberajte si hneď najjednoduchšiu možnosť.
     
  9. Využívajte intuíciu
    Pri vedení tímu v neprebádaných vodách nie je v pláne vykonať všetko. Niekedy sa musí každý šéf obrátiť na svoju intuíciu. Naučiť sa dôverovať sám sebe je rovnako dôležité, ako keď sa ľudia z tímu učia dôverovať vám.
     
  10. Inšpirujte ostatných
    Vytvoriť biznis plán často v sebe zahŕňa aj trochu prognózovania. Preto je na začiatku podnikania dôležité vedieť naštartovať biznis bizarnou rýchlosťou. Inšpirujte váš tím, aby dotiahli vaše vízie do konečného cieľa. Vyvolajte v nich pocit a zároveň ich inšpirujte k tomu, že úspech firmy bude zároveň aj ich vlastný úspech.
Viac o téme: 10 Líder Vodca Šéf Vlastnosti Dobrý Šéf Vlastností
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy