Silvia Langermann: Práca a súkromie sa nedajú oddeliť

Silvia Langermann: Problém nastáva, ak si manažéri prenášajú súkromné problémy do pracovnej sféry.Silvia Langermann: Problém nastáva, ak si manažéri prenášajú súkromné problémy do pracovnej sféry. Zdroj: red.

Pozývame vás na cestu, z ktorej sa dozviete, čo priviedlo koučku a psychologičku Silviu Langermann k svojej profesii a kto sa môže stať koučom. Prezradí vám aj s akými problémami bojujú manažéri na stredných úrovniach riadenia.

 

Kedy ste sa po prvýkrát stretli s pojmom koučovanie?

S koučingom som sa stretla v roku 2010. Začala som sa stretávať aj s problematickými otázkami, na ktoré psychologické znalosti boli príliš komplikované a manažérske znalosti veľmi povrchné. Hľadala som niečo, čo by dokázalo efektívne a rýchlo riešiť otázky, ktoré som riešiť nevedela. Vtedy som to našla, spoznala som koučing.

Čo vás motivovalo na ceste, aby ste sa stali koučom?

Skončila som psychológiu a manažment na Univerzite Komenského v Bratislave. Popri škole som pracovala v kozmetickej spoločnosti ako marketingový manažér. Bola to dobrá práca, ktorá má však nenapĺňala. Mám rada, ak niečo má zmysel a tu sa strácal. Psychológiu som robila po večeroch pre známych. Vtedy som zistila, že dokážem pomôcť ľuďom a moja druhá práca dostávala zmysel. A tak som začala rozmýšľať nad tým, že asi nerobím to, čo by som mala. Otvoriť si vlastnú psychologickú ambulanciu nebola schodná cesta, pretože na to je potrebná dvojročná prax v psychologickej ambulancii.

V tom čase mi moja mamina nadhodila tému, že jej známa si spravila koučing v Budapešti. A vtedy sa môj cieľ pomaly začal napĺňať. Na Slovensku študujete päť rokov psychológiu, ale nemôžete si otvoriť ambulanciu. Keď si spravíte trojmesačný kurz koučingu, ambulanciu si môžete otvoriť. Tak sa aj nakoniec stalo, otvorila som si koučingovú ambulanciu ako psychológ.

Kto sa môže stať koučom a za akých podmienok?

Koučom sa môže stať každý, kto je odhodlaný pomáhať ľuďom. Nie je to fráza, treba si uvedomiť, že budete celé dni počúvať problémy ľudí a ich nespokojnosť a vy v sebe musíte mať silu si ich prolbémy nepripustiť a pritom naviesť ľudí na riešenie ich problémov.

Ak to niekto robí iba pre peniaze a nemá vzťah k ľuďom, nemá šancu byť úspešným a dobrým koučom. Kouč musí byť pracovitý, učenlivý, flexibilný, empatický, racionálny a otvorený. Ak máte tieto vlastnosti alebo ste ochotní sa ich naučiť, stačí si urobiť kurz. Najlepšie úvodný kurz, aby ste zistili, či je koučing pre Vás naozaj dobrý.

Koľko stojí koučingový kurz?

Keď som o koučingu začala rozmýšľať, cena za koučingový kurz bola veľmi vysoká. Kurz som si nakoniec spravila v Budapešti na neporovnateľne nižšiu cenu. V našej Coaching poradni robíme kurzy, úvod do koučingu, ktorý stojí 380 eur.

Existuje na Slovensku organizácia, ktorá združuje koučov?

Koučov združuje Slovenská asociácia koučov SAKO. Na základe predpísaných kritérií prijímajú nových členov. Sú to odučené hodiny, vydané publikácie, atď. Existuje aj medzinárodná organizácia International Couch Federation ICF. Táto organizácia má prísnejšie pravidlá. Jej členovia chodia kontrolovať jednotlivé hodiny koučov. V nadnárodných spoločnostiach platí pravidlo, že v nich môže koučovať iba ten, kto je členom ICF.

Aký je rozdiel medzi psychológiou a koučingom?

Psychológia používa metódy z minulosti na riešenie problémov. Koučing však pozerá do budúcnosti.

Máte svoju mentorku?

Mala som úžasnú mentorku a aj mám. Je z Budapešti, volá sa Wiesner Edit. Je to najlepšia koučka, akú poznám. Robila som u nej koučing. Ona nás donútila, aby sme začali koučovať. Tak, ako na Slovensku nechceli starší psychológovia vychovávať novú generáciu, ona nám ukázala pravý opak. Dávala nám svoje rady z praktického života. To sa snažím dávať aj ja do svojich kurzov. Môj úspech nezáleží na tom, že niekto druhý bude neúspešný. Môj úspech je v tom, že druhí budú úspešní. Takýmto spôsobom som si vychovala aj niekoľko koučov, s ktorými spolupracujem.

V čom spočíva váš úspech?

Môj osobný úspech je v tom, koľko dobrých ľudí som vychovala. Úspech je v tom, že dokážem ďalej odovzdávať vaše „remeslo“.

Poďme k téme biznis koučingu. Aký je rozdiel medzi lídrom, manažérom a mentorom na pracovisku?

Pre manažéra je zamestnanec prostriedkom na dosiahnutie jeho cieľa. Mentor nad vami stojí a pomáha vám robiť na tom, čo potrebujete. Kouč dáva návod na to, ako si vyriešiť problém, ale nie je odborníkom v danej oblasti.

S akým problémami sa najčastejšie „pasujú“ manažéri na strednej úrovni riadenia? S akými problémom k vám prídu, ako sa odstraňujú a aké výsledky je možné dosiahnuť?

Najčastejším problémom je, že manažéri nedokážu riadiť ľudí. Ľudia ich nepočúvajú a teda nemajú dostatočnú prirodzenú autoritu. Druhým najčastejším problémom je, že sú pod nátlakom svojho vedenia a nevedia sa popasovať s tým, ako znášať tento nátlak. Častokrát manažéri robia prácu za svojich ľudí do noci, len aby ju stihli. Úlohy nedokážu delegovať na druhých, ale radšej ju spravia sami. Dôležité je pre nich efektívne komunikovať s ľuďmi, vedieť vyjednávať, viesť ľudí. Ďalších 50 percent manažérov si svoje osobnostné problémy prenášajú do súkromnej sféry. Je pravda, že práca a súkromie sa nedá oddeliť. Ak má niekto problémy v práci. Bude to pravdepodobne prameniť zo súkromia.

Pri strednom manažmente je dôležité určiť si pri plnení úloh priority. Mať dobrý time manažment. Z každého človeka je možné spraviť lídra. Ale nikdy v živote ho nebudú akceptovať tí, ktorí ho päť rokov neakceptovali. V takomto prípade sa odporúča, odísť na nejaký čas z firmy a vrátiť sa. Ľudia to dokážu viac akceptovať. Zmena však musí byť radikálna.

Je možné koučing uplatniť aj pri prijímacom pohovore?

Áno, viaceré spoločnosti si nás volajú, aby sme boli pri prijímacích pohovoroch. Tu vystupujeme skôr ako psychológovia. Vypracovávame osobnostné diagnostiky, predpokladanú výkonnosť kandidáta, predpokladanú spokojnosť s prácou, ako aj zvládanie rizika.

Existuje niekoľko foriem koučingu, vitality koučing, life, fertility alebo biznis koučing. Ktorý sa najčastejšie využíva?

V Coaching-poradna máme tri hlavné koučingy – vitality, life a biznis. Fertility koučing sa využíva menej.

Koučovanie, koučing, kouč. Využívajú sa definácie správne?

Definácia kouča sa na Slovensku nesprávne používa. Kouč nemôže byť nadriadený. Jeho úlohou nie je ovplyvňovať ľudí, ale ich iba usmerňovať. Kouč musí byť nestranný. Kouč nemôže byť šéf, aby dokázal nestranne riadiť, motivovať, ovplyvňovať. Musí používať koučovacie nástroje, t.j. pôsobiť nie pre cieľ firmy, ale pre cieľ jednotlivca.

Otázky od čitateľov z fanúšikovskej stránky Facebooku Kariera.sk:

Som čerstvý absolvent VŠ so zameraním na IT oblasť. Mám tri roky skúseností na odborných pozíciách vo výrobe a vývoji. V jednej firme som získal 1,5-ročné skúsenosti. Ako postupovať pri vyjednávaní o plate, tak aby vedenie nemalo pocit, že mám prehnané nároky a aby som bol aj ja spokojný s platom?

Stačí nabrať odvahu k niekomu pristúpiť a vyjadriť svoj názor, resp. ohodnotiť sám seba čo najlepšie. Ideálne je, pozrieť si priemerné platy na danej rovnakej pracovnej pozícii a v danej geografickej oblasti. Ak si zamestnanec myslí, že dostáva menej, ako je priemer, mal by si stanoviť, koľko by chcel zarábať. Je vhodné, prihodiť si o 5 až maximálne 10 percent viac ako sa uvádza priemerný plat. Navýšenie je dobré aj preto, aby človek ukázal, že je viac ako priemer. Firma má nakoniec možnosť zjednávať výšku platu.

Kedy je vhodný čas ísť na materskú? (Fertility coaching)

Otázka mala byť asi postavená, kedy je pre ženu ideálny čas, aby sa stala matkou. Jednoznačná odpoveď je, keď to tak cíti. Ak si žena určí priority, čo je pre ňu  dôležité – peniaze, rodina, kariéra, cestovanie, atď a dieťa musí byť v tomto rebríčku na prvom mieste. Dieťa nemôže byť prostriedkom na vylepšenie vzťahov alebo zlepenie manželstva. Dieťa musí byť chcené. To je dôležité.

Viac o téme: Rozhovor Interview Silvia Coach Kouč Langermann Koučka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Andrea Miklasová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy