Chcete sa stať lídrom? Prinášame návod na rozvoj zručností

Správny líder sa v organizácií orientuje na ľudí, motivuje ich, inšpiruje a vedie.Správny líder sa v organizácií orientuje na ľudí, motivuje ich, inšpiruje a vedie. Zdroj: photl.com

Naučiť sa hrať na klavír nie je možné prečítaním knihy o hraní. Tak isto, stať sa a byť dobrým lídrom, možno iba v prípade vedenia ľudí.

Správny líder sa v organizácií orientuje na ľudí, motivuje ich, inšpiruje a vedie. Takúto charakteristiku lídra priniesol prieskum spoločenstva Amrop Hever Slovakia. Líder je považovaný za výnimočného, presvedčivého a obdareného charizmou, víziou a odhodlaním ísť za ňou. Rozvoj líderstva sa zameriava na identifikáciu líderských zručností kľúčových zamestnancov, ich zhodnotenie a následný rozvoj.

 

„V zmysle nielen súčasných, ale aj budúcich potrieb je pre organizáciu  potrebné určiť kľúčové kompetencie a dimenzie vodcovstva, na ktoré sa chce zamerať, a na ich základe vytvoriť aj vodcovský profil, podľa ktorého by sa mali posudzovať vytipovaní zamestnanci,“ povedala Silvia Langermann z coaching-poradna.sk.

 

Dimenzie vodcovstva sa môžu určiť na základe tzv. holistického vodcovstva takto:

 

  • Zákaznícke vodcovstvo— poskytovanie hodnôt externým zákazníkom
  • Obchodné a strategické vodcovstvo — tvorba a implementácia obchodnej stratégie, ktorá tvorí konkurenčnú výhodu organizácie
  • Kultúrne a hodnotové vodcovstvo — zhodnocovanie kultúry a hodnôt, vďaka ktorým sa organizácia stáva úspešnou
  • Vodcovstvo týkajúce sa organizácie — prekračovanie funkčných bariér za účelom spájania zdrojov organizácie
  • Tímové vodcovstvo— vytváranie silných tímov, kde celok je viac ako spojenie jednotlivých celkov.
  • Osobné vodcovstvo — prezentácia efektívneho osobného vodcovstva a tvorba hodnôt organizácie

 

Rozvoj líderských zručností

Po posúdení vodcovských schopností by malo prísť na rad vzdelávanie a rozvoj zručností v oblastiach, ktoré boli identifikované ako menej rozvinuté. Táto časť procesu by mala byť šitá na mieru každému zamestnancovi individuálne.

 „Najdôležitejšie je uvedomiť si pri rozvoji líderstva fakt, že tak, ako nie je možné naučiť sa hrať na klavír prečítaním knihy o hraní, ale hraním naň, rovnako sa možno stať a učiť sa byť lídrom len v prípade vedenia ľudí,“ hovorí Silvia Langermann.

V súčasnosti je dostupných mnoho spôsobov na to, ako „zlepšiť“ lídrov a ich schopnosti. Jedným z nich je napríklad „Quiet leadership“, vysoko účinný program, ktorý ponúka účastníkom nový, veľmi efektívny prístup pre komunikáciu lídrov alebo manažérov. Opiera sa o unikátnu koučovaciu metodológiu podľa mozgu.

„Tento interaktívny a zážitkový tréning umožňuje naučiť sa, ako pomáhať druhým premýšľať efektívnejšie. Vďaka rozvoju kľúčových koučovacích zručností, budú lídri vedieť previesť ľudí z patovej či problémovej situácie k nápadu a následne k odhodlaniu nápad zrealizovať, a to všetko len v priebehu zlomku doby trvania bežného rozhovoru,“ vysvetľuje Langermann z coaching-poradna.sk.

Líder sa ďalej naučí, ako viesť kratšie a efektívnejšie pracovné rozhovory, jeho pracovné vzťahy budú založené na hlbšej spolupráci, zvýšia sa jeho schopnosti riešiť problémy a rozhodovať sa. Naučí sa, ako zvýšiť zainteresovanosť zamestnancov a  vďaka nemu sa utvoria šťastnejšie a motivovanejšie tímy.

Viac o téme: Líder Vedenie Manažér Manažérka Líderka Ľudí Zručnosti Líderské
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Silvia Langermann

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy