Prázdniny v práci. Oslávte sviatky teambuildingom

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Podujatie zamestnancov s cieľom stretnúť sa mimo pracoviska, zasúťažiť si, porozprávať sa a dopriať si dobré jedlo, utužuje kolektív ľudí a podporuje firemnú kultúru.

Tak ako máte rôzne zvyky a tradície v rodine, tak isto by nemali chýbať ani v práci. Nič nie je dôležitejšie ako ročné tradície, ktoré sa dodržujú v rovnakom čase na pracovisku a na ktoré sa môžu zamestnanci tešiť tak ako deti na prázdniny. Takéto pracovné prázdniny pozitívne vplývajú na zvýšenie motivácie zamestnancov a ich pracovné výsledky. Produktívne tímy sú zodpovedné za úspech vo vašej organizácií.

Tradičná oslava závisí od načasovania. Môže to byť karnevalová oslava predvečer dňa všetkých svätých (31. októbra 2012 – streda), alebo slávnostná večera na sviatok sv. Mikuláša (6. decembra 2012 – štvrtok), alebo ktorýkoľvek iný deň, ktorý firma zvolí za vhodný  (najlepšie v piatok kvôli pracovnej morálke). Vyvarujte sa však organizovaniu firemných podujatí  počas štátnych a náboženských sviatkoch, či počas dní pracovného pokoja.

Navrhované dni na zorganizovanie teambuildingu v prvom polroku 2013:

  • deň pred Veľkým piatkom 28. marca alebo deň po Veľkonočnom pondelku 2. apríla.
  • priamo na deň žien 8. marca (piatok)
  • dva dni pred dňom matiek 10. mája (piatok)
  • deň pred dňom detí 31. júla (piatok)
  • deň pred dňom otcov 15.júla (pondelok)

Vytvorte si tím zodpovedný za prípravu eventu
Vytvoriť realizačný tím ľudí, ktorí budú mať na starosti prípravu špeciálneho eventu, môžu zástupcovia z každého oddelenia, čím vytvoria výbor. Druhou možnosťou je osloviť priamo marketingové oddelenie, ktoré má najlepšie skúsenosti a hlavne kontakty s prípravou a realizáciou podujatí.

Uistite sa, či váš yvolený tím je spôsobilý pripraviť nezabudnuteľnú udalosť a či jeho členovia sú otvorení novým nápadom a myšlienkam. Preto je vhodné, aby do realizačného tímu boli prizvaní aspoň dvaja noví členovia za účelom skvalitnenia služieb a s prínosom nových myšlienok.

Rozmanitosť môže spôsobiť problém
Neignorujte rôznorodosť vašich zamestnancov. Niektorí môžu byť vegetariáni, iní majú žalúdočné problémy a ďalší nekonzumujú určité potraviny vzhľadom na ich vieru (tento problém nastáva hlavne pri väčších spoločnostiach). Ponúknite rôznorodosť jedál, aby si mohol vybrať každý jeden.

Vedenie evidencie je zásadou
Pred realizáciou samotného podujatia si zistite, aké boli celkové náklady v minulom roku. Koľko zamestnancov sa ho zúčastnilo a koľko peňazí firma minula z rozpočtu.

Venujte sa detailom
Na podujatí dbajte na organizáciu a kontrolujte ľudí, ktorí sú zodpovední za jednotlivé zložky. Ak niekde niečo chýba upovedomte kompetentných alebo sami uskutočnite nápravu.

Nápady rozhodujú
Je známe, že teambuildingy utužujú kolektív ľudí a prekonávajú bariéru. Zamestnanci odchádzajú zo svojho pracovného prostredia a venujú sa nestresovým a oddychových aktivitám. Hlavný námet teambuildingu sa odvíja od ročného obdobia. Všeobecne sa teambuildingy môžu  rozdeliť na indoorové alebo outdoorové. Závisí však aj od času, či ide o poldenné podujatie alebo celodenné až dvojdenné. Pre zamestnancov môžete zorganizovať originálne športové podujatie, ako napríklad rafting, splav, paintball, zoskok padákom, ľahká turistika – trekking, motokáry, terénne štvorkolky alebo akcie s rôznou tematikou, ako je návšteva hradov a zámkov v okolí.

Pri realizácií indoorového podujatia môžete dopredu vyhlásiť súťaž o najlepšiu tematickú masku alebo najchutnejší koláč. Pri vianočných podujatiach sa zvyknú dopredu losovať mená kolegov, ktorým druhí zamestnanci  kúpia darčeky a na vianočnom večierku ich dostanú. Tu však musí byť určený cenový limit. Ako vďaku za účasť na podujatí môžete zamestnancom venovať malú pozornosť v podobe perníku s nápisom „ďakujeme za účasť“ alebo v podobne darčeka od sponzora.

V prípade pekného počasia môžete zorganizovať piknik s rôznymi loptovými hrami, či jazdou na koni priamo v areáli. Ľudia ocenia aj grilovanie na špeciálnom mieste a s ponukou stravovania vo forme švédskych stolov.

Viac o téme: Akcie Teambuilding Udalosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, ami, Zdroj: humanresources.about.com
 
Staršie správy
Staršie správy