Radíme: Na čo si dávať pozor pri práci na dohodu

Práca na dohodu by sa mala využívať na výnimočné alebo príležitostné zamestnávania.Práca na dohodu by sa mala využívať na výnimočné alebo príležitostné zamestnávania. Zdroj: thinkstock.com

Práca na dohodu by sa mala využívať na výnimočné alebo príležitostné zamestnávania. V dohode musí byť uvedený typ práce a predpokladaný rozsah pracovného času. Presiahnutie pracovného času oproti evidovanému pracovnému času o viac ako 10 % je považované za závažné porušenie pracovnoprávnych predpisov, za ktoré sa zamestnávateľovi ukladá pokuta od 1 000 eur. Na vaše otázky ohľadom práce na dohodu odpovedá Miroslava Skičková, šéfka „Kobry“ na kontrolu nelegálneho zamestnávania z Národného inšpektorátu práce.

Pracujem na dohodu už 15 mesiacov. Mám 55 rokov a chodím sa hlásiť na úrad práce, kde nosím zárobok 57 eur, v skutočnosti mám 366 eur. Na 180 odrobených hodín nemám nárok na dovolenku, stravné lístky, neplatené nadčasy, príplatky za sviatky. Poznám však viac zamestnancov, ktorí takto pracujú. Myslíte si, že je to v poriadku, aby zamestnávateľ okrádal štát? (Jano)

Určite to nie je v poriadku. Inštitút dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru je určený na výnimočné alebo príležitostné zamestnávanie, nie na vykonávanie práce v rozsahu riadneho úväzku zamestnanca, ktorá by mala byť vykonávaná na pracovnú zmluvu. Potvrdeniami, ktoré od zamestnávateľa nosíte na príslušný úrad práce, deklarujete štátu, že je váš zárobok v súlade s podmienkami pre zamestnávanie evidovaných nezamestnaných. Prosím vás, aj všetkých ostatných, ktorí pracujú tak, ako vy, aby ste so zamestnávateľmi nespolupracovali na okrádaní vás – zamestnancov a štátu. Ak máte záujem zjednať nápravu vo veci, odporúčam vám podať podnet na miestne príslušný inšpektorát práce, kontakty nájdete na webovej stránke Národného inšpektorátu práce.

Aké podklady sú potrebné k práci na dohodu? Je potrebné tam uviesť, kedy bola práca vykonaná – deň, čas a presne určený výkon, na akom konkrétnom zariadení bol spravený servis? Je možné vykazovať denne iba tri hodiny servisu? (Monika)

Aby sme obe porozumeli tomu, na čo sa pýtate, je potrebné vedieť, aké podklady máte na mysli. Pri uzatváraní dohody o vykonaní práce je predpokladom a zároveň aj podkladom jej uzavretia – špecifikácia pracovnej úlohy (vymedzenej výsledkom práce), ktorú má zamestnanec vykonať a predpokladaný rozsah pracovného času.

Ak je už dohoda o vykonaní práce uzatvorená, zamestnanec pracuje, a zamestnávateľ v záujme splnenia zákonnej povinnosti viesť evidenciu vykonanej práce, žiada od zamestnanca zaznamenanie dĺžky časového úseku, v ktorom prácu v ten ktorý deň vykonával. Takto to ustanovuje zákon. Evidovať servis 3 hodiny dňa .... je v záujme dodržania tejto povinnosti postačujúce. Nad rámec zákona môže zamestnávateľ evidovať aj ďalšie pre neho potrebné informácie (napr. aj presné určenie zariadenia, na ktorom sa servis vykonal).

Ide o porušenie Zákonníka práce, v prípade ak zamestnávateľ neustále naťahuje svojho zamestnanca aj po dobu vyše roka a namiesto trvalého pracovného pomeru s ním uzatvorí pracovný pomer na dohodu a na potvrdenie o výške zárobku mu namiesto 180 odrobených hodín napíše 40 hodín mesačne? (Matúš)

Využívanie práce na dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru v rozsahu fondu pracovného času zamestnanca v pracovnom pomere na ustanovený týždenný pracovný čas, nie je v súlade so Zákonníkom práce. Zamestnávateľ by mal po dohode siahnuť len výnimočne, a to len v prípade, ak budú splnené zákonné podmienky. To znamená, že pôjde o jednorazovú prácu vymedzenú výsledkom, ktorej rozsah neprekročí 350 hodín v kalendárnom roku, alebo pôjde o príležitostnú činnosť, ktorej rozsah nepresiahne 10 hodín týždenne.

Pri vykonávaní práce v rozsahu 180 hodín mesačne súvisle počas 1 roka nie je splnená podmienka výnimočnosti oprávňujúca zamestnávanie na dohodu za uvádzaných podmienok. Pre zosúladenie daného stavu so zákonom, a to aj v oblasti nepravdivých údajov uvádzaných na potvrdení o zárobku, je potrebné, aby ste sa obrátili s podnetom na príslušný inšpektorát práce. Presiahnutie pracovného času oproti evidovanému pracovnému času  o viac ako 10 % je považované za závažné porušenie pracovnoprávnych predpisov, za ktoré sa  zamestnávateľovi ukladá pokuta od 1 000 eur.

Viac o téme: Zamestnávanie Národný inšpektorát práce Dohodár Skičková NIP Práca na dohodu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: red., Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy