Povinnosti zamestnávateľa pri zamestnávaní študentov

Študenti zamestnaní na dohodu o brigádnickej práci nemusia byť zdravotne poistení.Študenti zamestnaní na dohodu o brigádnickej práci nemusia byť zdravotne poistení. Zdroj: thinkstock.com

Ak zamestnávateľ so študentom uzatvorí dohodu o brigádnickej práci, nemusí za neho platiť zdravotné poistenie, avšak ak bude mať študent pracovnú zmluvu, musí za neho platiť poistné. Ďalej je zamestnávateľ povinný vypočítať preddavky na poistné a riadne ich aj platiť.

 

1. krok

Zamestnávatelia môžu počas prázdnin ponúknuť študentom prácu na dobu určitú, a teda uzavrieť s nimi pracovnú zmluvu. V takom prípade ich musia prihlásiť na zdravotné poistenie a platiť poistné, čo však potrebné nie je, ak by so študentom uzavreli špeciálnu dohodu o brigádnickej práci.

"Študenti, ktorí so zamestnávateľom uzavreli dohodu o brigádnickej práci študentov, neplatia zdravotné poistenie. Zamestnávatelia takých študentov nemusia prihlasovať ako zamestnanca do zdravotnej poisťovne, a to ani vtedy, ak by na takúto dohodu pracovali u viacerých zamestnávateľov," ubezpečila hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Eva Ravingerová.

"Zamestnávateľ je zodpovedný za prihlásenie do zdravotnej poisťovne a platenie odvodov len vtedy, ak študenta zamestná na pracovnú zmluvu. V takom prípade je povinný prihlásiť ho ako zamestnanca do 8 pracovných dní odo dňa vzniku pracovného pomeru," doplnila hovorkyňa VšZP.

2. krok

Následne zamestnávateľa čakajú aj ďalšie povinnosti. Povinný je vypočítať preddavky na poistné, riadne a včas ich platiť, vykazovať ich poisťovni do 3 dní odo dňa ich splatnosti.

"Preddavok na poistné je splatný v deň určený na výplatu za príslušný kalendárny mesiac. Ak je výplata pre jednotlivé útvary zamestnávateľa rozložená na rôzne dni, splatný je v deň poslednej výplaty. Ak takýto deň určený nie je, splatný je posledný deň kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa preddavok platí," upozornila Ravingerová.

Za zamestnancov odvádzajú zamestnávatelia z hrubého zárobku 4 % a 2 % za osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré majú nárok na zníženú sadzbu poistného, zároveň zamestnávatelia platia za zamestnanca 10 %, 5 % za osoby s nárokom na zníženú sadzbu poistného.

 

Viac o téme: Domáce Študent Študenti Brigáda Zamestnávateľ Pracovná zmluva
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy