Zbytočnosti v životopise: Toto by ste do vášho CV písať nemali

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Chcete, aby váš životopis personalistu zaujal? Na upútanie pozornosti nemáte veľa času. Preto je dobré, ak má váš životopis optimálnu dĺžku – maximálne 2 strany a obsahuje relevantné informácie. Čomu by ste sa mali vyhnúť pri jeho písaní? Dajte si pozor na tieto časté chyby a zbytočnosti, ktoré v životopise nemajú čo hľadať.

 

 

 

 

  1. Nepoužívajte slovné spojenia „pomáhal som“, “asistoval“ či „fungoval ako podpora“. Zamestnávateľa zaujíma, čo ste robili vy sami, čo ste dosiahli samostatne.
  2. Neprežeňte to s používaním slov „bol som zodpovedný za“, „mal som na starosti“ – tieto slová sa v životopisoch objavujú často. Skúste využívať iné slová, ako opísať zručnosti, ktoré sa vám podarilo nadobudnúť.
  3. Vyhnite sa frázam ako „orientovaný na výkon“, „so silnou motiváciou“, „dynamický“, „tímový hráč“, „schopný riešiť problémy“. Nie sú totiž len pekné klišé, okrem toho totiž nič nehovoria. Namiesto prázdnych fráz opíšte svoje schopnosti a zručnosti – vo vetách, nie v odrážkach.
  4. Povedať, že medzi vaše záľuby patrí čítanie, filmy či šport, o vás nehovorí takmer nič. Tieto záľuby sú totiž typické pre veľa ľudí. Neuvádzajte tuctové, bežné záujmy, snažte sa o sebe prezradiť niečo, čo je jedinečné a špecifické. Napríklad namiesto behania prezraďte, či ste zožali nejaké úspechy na bežeckých súťažiach.
  5. Neuvádzajte, že viete pracovať samostatne, ale aj v tíme. Prečo? Sú to iba dve možnosti, ktoré sú dostupné. Malo by totiž byť samozrejmé, že dokážete pracovať na úlohách samostatne, keď je to však nutné, zvládnete byť plnohodnotným členom tímu.
  6. Nestrácajte čas ani miesto v životopise samozrejmosťami. Ak ste obchodník, nepíšte, že zbožňujete prácu v dynamickom, dravom prostredí - je totiž logické, že sa práve v takom prostredí nachádzate. Neuvádzajte ani, že ste orientovaný na dosahovanie cieľov. To by malo byť štandarom u každého zamestnanca.
  7. Uvádzať vo vrchnej časti vášho CV názov „Životopis“ už nie je nutné. Je to zbytočné plytvanie miestom. Pokiaľ sa však chystáte vytvoriť si netradičné CV so špecifickým rozmiestnením textu, pokojne ho použite. Ak však zamestnávateľovi posielate životopis v klasickej forme, začnite rovno vaším menom.
Viac o téme: Životopis Chyby Do Čo Napísať Nepísať CV Životopise Životopisu Uviesť Neuviesť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: huffingtonpost; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy