Časté chyby, ktoré zmaria šance získať prácu: Toto si do vášho životopisu nepíšte

Chystáte sa reagovať na pracovnú ponuku? Postupne si pripravujete životopis, no chcete, aby bol perfektný? Personalisti majú základnú predstavu o tom, ako by malo vyzerať dobré CV. Viete, ktoré informácie a údaje sú nevyhnutné a čo, naopak, by ste do vášho životopisu uvádzať rozhodne nemali? Pozrite sa spolu s nami na 9 vecí, ktoré dokážu pokaziť životopis a pripraviť vás o šancu získať džob.

  1. Irelevantné pracovné pozície
    Nestrácajte čas a ani drahocenný priestor v životopise uvádzaním pracovných skúseností, ktoré vám v získaní práce nijak nepomôžu. Robili ste brigádne plavčíka? Alebo ste umývali riad? Myslíte si, že to pri obsadzovaní pozície eventového manažéra zaváži? Ak máte relevantnejšie skúsenosti (prácu, v ktorej ste reálne niečo organizovali a pripravovali), uveďte radšej tie. Na stredoškolské brigády, ktorými ste si chceli primárne privyrobiť, môžete zabudnúť.
  2. Osobné údaje
    Neuvádzajte, či ste vydatá/ženatý, akú vieru vyznávate, či máte deti a v akom veku. Na takéto informácie sa vás personalista ani nemá právo pýtať.
  3. Viac než jedno telefónne číslo
    Nekomplikujte to sebe, ani personalistovi. V životopise uveďte iba jedno telefónne číslo, to, na ktorom ste najčastejšie zastihnuteľný. Neodporúčame uvádzať telefónne číslo firemného telefónu – ten máte predsa určený iba na pracovné záležitosti.
  4. Príliš veľa textu
    Menej je niekedy viac. Platí to aj pri životopise. Nepíšte o vašich pracovných skúsenostiach siahodlhé rozpravy, stačí len krátky odsek – ideálne 3 až 5 riadkov.
  5. Detaily, ktoré odhalia váš vek
    Ak nechcete byť diskriminovaný na základe veku, je načase, aby ste odstránili dátum ukončenia strednej či vysokej školy.
  6. Neprofesionálna e-mailová adresa
    Detinský e-mail so zdrobneninami či vymyslenými prezývkami nepôsobí práve najdôveryhodnejšie. Zabudnite na sladkajahodka31 či andrejockahorvatova. Ste dospelý človek a hľadanie práce je seriózna činnosť, postarajte sa, aby ste tak vyzerali aj vy – od životopisu, komunikáciu s personalistom až po osobné stretnutie s ním.
  7. Váš pracovný mail
    Rovnaká situácia ako v predchádzajúcom bode. Aj pracovný mail je určený iba na to, aby ste mohli realizovať zadané pracovné úlohy. Pracovný mail je tiež nebezpečný v tom, že má k nemu prístup váš zamestnávateľ. Ak sa dozvie, že si potajomky hľadáte prácu, asi sa nenazdáte a budete nezamestnaný skôr, než si myslíte.
  8. Odkazy na vaše súkromné sociálne siete
    Mnoho firiem sa v súčasnosti zaujíma aj o to, ako vystupujete na sociálnych sieťach. Máte zaujímavý blog? Máte Facebook alebo Instagram, na ktorých možno vidieť vašu prácu? Ak je v pracovnom inzeráte uvedené, že môžete poslať link na svoje siete, nepomýľte sa. Zamestnávateľ nechce vidieť váš súkromný profil, na ktorom máte fotky z dovolenky či zamilované pózy s partnerom.
  9. Chyby a preklepy
    ​Tie totiž ukážu, že ste nedôsledný a ešte k tomu aj lenivý. Prečo lenivý? Lebo sa vám nechcelo urobiť si svoju prácu: poriadne si skontrolovať životopis.

Teraz už viete, ako má vyzerať životopis a čo by ste v ňom rozhodne nemali uviesť. Vytvorenie životopisu nemusí byť náročné. Pomocou našej šablóny si vytvoríte životopis zadarmo za pár minút. K novej práci tak budete o krok bližšie.

Viac o téme: Pohovor Úspech Životopis Chyby Cv Resumé
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy