10 základných pravidiel: S týmto životopisom zaručene uspejete

Napísať životopis tak, aby obsahoval všetky dôležité informácie, je jedným zo základných predpokladov pozvania na pracovný pohovor. Ponúkame vám 10 základných pravidiel, ktoré vám pomôžu otvoriť dvere k hľadanej práci.

  1. Kontaktné údaje
    Skontrolujte si správnosť kontaktných údajov, ktoré uvádzate do životopisu!
    Nezabudnite, že vás personalista v prípade záujmu bude kontaktovať pravdepodobne telefonicky, preto uveďte Vaše celé meno a telefónne číslo alebo mobil.
  2. Fotografia
    Ak si do svojho životopisu pridávate fotografiu, dbajte na jej úroveň. Pridávajte len kvalitné, profesionálne fotografie v malom formáte (napr. ako na pas). Nepridávajte fotografie rozmazané, z dovoleniek či žúrov, skupinové fotografie a pod. Pozor tiež na to, čo máte o sebe zverejnené na sociálnych sieťach.
  3. Vzdelanie
    Uveďte hlavne poslednú absolvovanú školu alebo školu, ktorá priamo súvisí s pozíciou, o ktorú sa uchádzate. Ak ste čerstvý absolvent bez praxe, nezabudnite sa v životopise pochváliť svojimi úspechmi počas štúdia (účasť na školských projektoch a súťažiach, študijných stážach, matematických olympiádach apod.), prípadne pridať kontakt napr. na vyučujúceho či vedúceho projektu, ktorý o vás môže poskytnúť referencie.
  4. Zamestnanie
    Iba vymenovať pozície, na ktorých ste pracovali, nestačí!
    Uveďte preto podrobnejší popis pracovných činností, ktoré ste na uvedenej pozícii vykonávali. Budúci zamestnávateľ tak získa lepší prehľad o vašich doterajších skúsenostiach (asistentka vo veľkej stavebnej firme mala zrejme inú náplň práce než asistentka v menšej reklamnej agentúre). Doplňte informácie o vašich zamestnaniach, napr. popisom činností, ktoré vás v predchádzajúcich zamestnaniach zaujali, v čom chcete pokračovať, pridajte kontakty na osoby, ktoré o vás môžu poskytnúť referencie budúcemu zamestnávateľovi, apod.
  5. Jazykové znalosti
    Určite uveďte všetky cudzie jazyky, ktoré ovládate a dosiahnutú úroveň. Ak si úrovňou svojich jazykových schopností nie ste istí, nechajte sa otestovať, prípadne využite voľne dostupné online testy z angličtiny a nemčiny na Kariére.
  6. Ďalšie znalosti a schopnosti
    Uveďte všetky činnosti, ktoré ovládate a vzťahujú sa k hľadanému zamestnaniu. Môžete uviesť aj dosiahnutú úroveň, napr. pri znalosti kancelárskych či grafických programoch. Nezabudnite i na výnimočné znalosti či schopnosti, dostatočne ich popíšte a rozveďte.
  7. Štýl životopisu
    Šaty robia človeka a vytvárajú prvý dojem, rovnako štýl a forma životopisu nie sú menej dôležité než obsah – ak bude váš životopis neprehľadný a s chybami, nikto ho nikdy nedočíta (a možno ani nezačne). V tomto vám pomôžu voliteľné formáty štýlov na Kariére. Vypíšete všetky informácie do formulára, vyberiete si štýl, ktorý sa vám páči a Kariéra váš životopis „učeše.“
  8. Čo ďalej so životopisom?
    Životopis si môžete napísať napríklad vo Worde a potom ho prikladať ku každej žiadosti, ktorú zasielate zamestnávateľom. Jednoduchšie však je vyplniť životopis na pracovnom portáli. Vďaka formuláru nezabudnete uviesť žiadnu dôležitú informáciu o sebe, zvolíte si vlastný štýl a vytlačíte na papier, ak ho nepotrebujete v elektronickej podobe. Zároveň môžete takto vyplnený životopis poskytnúť k nahliadnutiu v databáze životopisov. V nej si totiž listujú i zamestnávatelia, o ktorých ste možno vôbec nevedeli, že zamestnanca hľadajú. Ak vás nájdu v databáze a zodpovedáte hľadanému profilu zamestnanca, oslovia vás sami...
  9. Buďte trpezliví
    Nájsť si prácu v dnešnej dobe nie je ľahké aj napriek tomu, že dodržíte všetky možné zásady písania životopisu či správania sa na pohovore. Ak hľadáte prácu v rôznych pracovných zameraniach, skúste si na rôzne pozície vyplniť životopis „na mieru.“ Keď sa uchádzate o prácu sekretárky, nikoho asi nebude zaujímať, že vo voľnom čase už dvadsať rokov šijete. Ak však posielate žiadosť do krajčírskeho salóna, tam svoju záľubu určite uveďte.
  10. Lož má krátke nohy
    Akékoľvek klamstvo, ktoré do životopisu uvediete, personalista na pohovore ľahko zistí. Preto o sebe uvádzajte len pravdivé informácie.
  11. A nakoniec bonusový tip: Ste komunikatívny a ako stvorený pre prácu obchodníka? Nebojte sa ukázať svoje schopnosti v krátkej videovizitke, ktorú zašlete zamestnávateľovi spolu so životopisom. Ak ste čerstvý absolvent alebo máte len veľmi málo pracovných skúseností, videovizitka vám môže pomôcť dostať sa na pohovor a získať prácu. Táto forma prezentácie je vhodná aj pre umelecké a kreatívne profesie; dokážete v nej excelentné jazykové znalosti; ako cukrár, kvetinár, hosteska či pedikérka priamo vo videovizitke predvediete svoju prácu. Viac informácií o videovizitke získate napríklad tu.

Využite všetky cesty hľadania zamestnania - zaregistrujte a vytvorte si svoj životopis.

 

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy